ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ- ΤΟ ΛΑΙΝΟΧΩΡΙ ΝΟΧΙΑ

1.ΛΑΙΝΑ

Το χωριό Νοχιά βρίσκεται Νότιο Δυτικά της πόλης των Χανίων Κρήτης σε απόσταση περίπου 30 χλμ και ανήκει διοικητικά στον Δήμο Κολυμβαρίου.
Απο παλιά αποτελούσε κέντρο αγγειοπλαστικής με μεγάλο αριθμό καμινιών.

Το ξεχωριστό σχήμα της στάμνας των Νοχιών χαρακτηρίζει και τους αγγειοπλάστες της. Οι στάμνες(λαίνες) αν και ακολουθούν το παραδοσιακό σχήμα της Κρητικής εντούτις το μεγάλο τους μέγεθός τις κάνει να ξεχωρίζουν.
Ακόμα και σήμερα υπάρχουν εργαστήρια αγγειοπλαστικής στα Νοχιά όπου κατασκευάζουν διάφορα χρηστικά και διακοσμητικά κεραμικά.

Τα Νοχιά αποτελούσαν μαζί με το χωριό Πλακάλωνα, που βρίσκεται δυτικά σε πολύ κοντινή απόσταση, μία κοινότητα. Το αναφέρουμε μιάς και τα Πλακάλωνα υπήρξε προορισμός των αγγειοπλαστών του Θραψανού όπου και πραγματοποίησαν αρκετές "βεντέμες" περι τα μέσα του 20ου αιώνα.

Για ολο το ιστορικό της αγγειοπλαστικής στα Νοχιά πατήστε ΕΔΩ.




Για οτιδήποτε αφορά το χωριό Νοχιά πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο.Μια καταπληκτική δουλειά του κυρίου Σελινιωτάκη. www.noxia.gr

1 σχόλιο: