ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΑ


1.ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΑ.Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

2.Αργυρό τετράδραχμο Πολυρρήνιας, 2ος αι. π.Χ. Στην μπροστινή πλευρά του νομίσματος απεικονίζεται η κεφαλή της Αθηνάς με περίτεχνο κράνος. Στην πίσω πλευρά του νομίσματος στεφάνι ελιάς περιβάλλει κουκουβάγια η οποία βρίσκεται πάνω σε παναθηναϊκό αμφορέα. Απεικονίζεται επίσης η θεά Άρτεμις Δίκτυννα καθώς και η επιγραφή ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΩΝ.


Η αρχαία Πολυρρήνια χτίστηκε τον 8ο π.Χ. αιώνα από τους Αχαιούς άποικους.

Λέγετε ότι όταν ο ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ επέστρεφε από την ΤΡΟΙΑ και προσορμίστηκε στον κόλπο της ΚΙΣΣΑΜΟΥ ανέβηκε στην ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΑ και προσέφερε θυσία στον ναό της ΑΡΤΕΜΗΣ.

Από την λέξη αυτή προέρχεται η αρχαια ελληνικη εκφραση (ΤΕΛΕΙΝ ΚΡΗΤΙΚΗΝ ΘΥΣΙΑΝ)

Παρά την συνεχή τους διαμάχη με τους κατοίκους της Κυδωνίας, τα σημερινά Χανιά, κατάφεραν να επιβιώσουν λόγω της πολεμικής φύσης του λαού τους.
Έκοβαν νομίσματα που απεικόνιζαν την θεά Αθηνά με πολεμική εξάρτηση.
Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και την Ρωμαϊκή εποχή, αφού συμμάχησαν με τους Ρωμαίους παίζοντας έτσι πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, νικώντας ακόμα και μόνιμους εχθρούς, τους Κυδωνιώτες.
Λιμάνια της Πολυρρηνίας ήταν τα Φαλάσαρνα και η Κίσσαμος
Παρά τα τεράστια έργα που έφτιαξαν εδώ οι Ρωμαίοι, όπως υδραγωγείο, λουτρά, θέατρο αλλά και τείχη, ελάχιστα είναι αυτά που σώζωνται σήμερα. Μόνο κομμάτια από τα τείχη και δύο υδραγωγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου