ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΕΝΕΤΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ




Η Κίσσαμος ήκμασε κυρίως κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους -εποχή από την οποία σώζονται τα ερείπια λουτρών, νεκροταφείου, καθώς και ψηφιδωτά δάπεδα του 2ου και 3ου αιώνα- και την πρώτη Βυζαντινή περίοδο. Επί Ενετοκρατίας, λόγω της στρατηγικής της θέσης, κτίζεται το φρούριο Castel Chissamo, από το οποίο η κωμόπολη πήρε το νεότερο όνομά της, Καστέλι. Οι Βενετοί έκτισαν κάστρο, και ψηλά τείχη, στα όρια της αρχαίας πόλης για να αντιμετωπίζουν, τις αμέτρητες εξεγέρσεις των ντόπιων. ΄Αντέξανε την επανάσταση του 1261-63, αλλά κατεδαφίστηκαν όταν ο πειρατής Βαρβαρόσα κατέλαβε τή πόλη.
Το 1554, ξαναχτίστηκε, αλλά κατεδαφίστηκε ολοκληρωτικά από σεισμό το 1595. Το 1635 ξαναχτίστηκε από τον Λορέντζο Κονταρίνι.
Μέσα στο κάστρο υπήρχε εκκλησία, στρατώνας, φυλακή, και ένα πηγάδι νερού. Το 1646, ο διοικητής του κάστρου, φρούραρχος Giovanni Medici, άνοιξε τις πύλες στο καινούριο κατακτητή, τους Τούρκους.
Το 1692, οι ντόπιοι βοηθούμενοι από τον Βενετό ναύαρχο Mocenigo, κατέλαβαν το φρούριο, στην συνέχεια όμως οι Βενετοί υποχώρησαν και το φρούριο έπεσε ξανά στα χέρια των Τούρκων.
Το 1821, κατά την διάρκεια της Μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης, 1800 Τούρκοι βρήκαν καταφύγιο μέσα στο κάστρο, πού πολιορκήθηκε από τούς ΄Ελληνες. Παράλληλα δυό Υδραίικα πλοία απόκλεισαν το λιμάνι. Ο αποκλεισμός κράτησε μέχρι το 1823, όταν ο ΄Ελληνας ανώτατος διοικητής Κρήτης Εμμανουήλ Τομπάζης αποβιβάστηκε στην Κίσσαμο, και οι Τούρκοι εξαναγκάστηκαν σε παράδοση.
Οι Τούρκοι ανακατέλαβαν το κάστρο το 1825, όταν οι ΄Ελληνες επαναστάτες βρισκόταν στο κάστρο της Γραμβούσας, και 20 μόνο άτομα φρουρούσαν το κάστρο. Το κάστρο καταλήφθηκε ξανά από τον Μουσταφά Πασά.
Μέρος των μεγάλων τειχών του, σώζονται ακόμη μέσα στήν πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου