1.ΠΡΩΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΠΡΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
2.ΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ.
28220 44418 28220 94487
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου στεγάζεται στο κτίριο του Παλαιού Διοικητηρίου Κισσάμου. Πρόκειται για διώροφο λιθόκτιστο κτίσμα που βρίσκεται στην πλατεία του παραδοσιακού πυρήνα της πόλης, η οποία είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας Κισσάμου.
Τα εκθέματά του παρέχουν μια διαχρονική εικόνα της ιστορίας της περιοχής, από την Προϊστορική Εποχή μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα, δηλαδή στους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους.
Η έκθεση είναι χωρισμένη σε ενότητες με βάση χρονολογικά και τοπικά κριτήρια, και είναι κατανεμημένη στο ισόγειο και τον όροφο του κτιρίου.
Για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών υπάρχει στη διάθεσή τους μια ηλεκτρονική παρουσίαση με έρευνα-τεκμηρίωση γύρω από τον καταστροφικό σεισμό του 365 μ.Χ. που έπληξε την Κρήτη και ισοπέδωσε την Κίσσαμο.
Στο ισόγειο και στην α΄ αίθουσα η έκθεση αρχίζει με ένα γενικό χρονολογικό πίνακα και χάρτη με τις αρχαιολογικές θέσεις της περιοχής, που παρουσιάζονται μέσα από τα εκθέματα. Ακολουθεί η παρουσίαση της Μινωικής Εποχής, με ευρήματα από την αρχαία Μήθυμνα.
Στη β΄ αίθουσα η έκθεση ξεκινά με τη Γεωμετρική Εποχή και εστιάζει την προσοχή στην ιστορική εξέλιξη των σημαντικότερων πόλεων και κρατών της περιοχής, την Πολυρρήνια και τη Φαλάσαρνα. Οι δύο πόλεις άκμαζαν στους Ελληνιστικούς Χρόνους, η πρώτη ως χερσαία και η δεύτερη ως ναυτική δύναμη.
Στη γ΄ αίθουσα συνεχίζεται η παρουσίαση των Ελληνιστικών Χρόνων με κεραμικά ευρήματα από μη αυτόνομες πόλεις και οικισμούς της περιοχής. Χαρακτηριστικά δείγματα της κεραμικής παραγωγής της δυτικής πλευράς της Κρήτης είναι οι μεγάλοι αμφορείς με μαύρο γάνωμα και επίθετα ανάγλυφα εμβλήματα, κατασκευασμένα με μήτρες. Στην ίδια αίθουσα εκτίθενται ελληνιστικές επιγραφές και στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής των γλυπτών της περιοχής, έργα ως επί το πλείστον της ρωμαιοκρατίας. Στην αίθουσα αυτή διατηρείται και μέρος της ανασκαφής ρωμαϊκού λουτρού, πάνω στο οποίο είχε οικοδομηθεί το κτίριο κατά την ενετοκρατία.
Στην αίθουσα δ΄ του μουσείου, που είναι και η μεγαλύτερη, παρουσιάζονται οι αστικές επαύλεις της ελληνορωμαϊκής Κισάμου με ψηφιδωτά δάπεδα, εικονογραφημένες παραστάσεις, ένα ηλιακό ρολόι, τραπεζοφόρα και γλυπτά.
Στην αίθουσα ε΄ του μουσείου φιλοξενούνται αρχαία νομίσματα και αμφορείς, ενώ στην αίθουσα στ΄ υπάρχουν αντικείμενα από πηλό, μέταλλο, οστά και κεραμικά. Τα ταφικά ευρήματα φιλοξενούνται στην τελευταία αίθουσα του μουσείου, όπου υπάρχουν επιτύμβιες χριστιανικές επιγραφές, κοσμήματα και άλλα υλικά, αλλά και μια γυναικεία μορφή του 4ου π.Χ. αιώνα, καθώς και ταφικά ευρήματα από τη ρωμαιοκρατία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου