ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΣΠΑΘΑ - ΜΕΝΙΕΣ




Οι Μένιες βρίσκονται στο νοτιοανατολικό σημείο της χερσονήσου Σπάθα. Έχουν μεγάλη αρχαιολογική και ιστορική αξία, αφού εδώ βρισκόταν η αρχαία Δίκτυνα. Η Δίκτυνα ήταν το ιερό της κρητικής θεάς Δίκτυνας ή Βριτομάρτυς, η οποία λατρευόταν κυρίως στην δυτική Κρήτη.

Η Βριτομάρτυς ήταν πιθανότατα συνέχεια των μινωικών θρησκευτικών πίστεων κι έχει συνδυαστεί με τη θεά Άρτεμη του ελληνικού πανθέου των θεών και των θεοτήτων. Η Δίκτυνα ήταν το σημαντικότερο ιερό της θεάς Βριτομάρτυς και μια ισχυρή αιτία για να διατηρείται σε έλεγχο η σύγκρουση ανάμεσα στις ισχυρότερες πόλεις της περιοχής, την Κυδωνία και την Πολυρρήνια στο Καστέλι. Η Βριτομάρτυς λατρευόταν εδώ κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Εποχή. Το ελληνιστικό ιερό δεν έχει βρεθεί ακόμα ενώ το ρωμαϊκό ήταν ορατό από μεγάλη απόσταση στη θάλασσα και αρκετά κομμάτια μαρμάρων και ρωμαϊκά ερείπια βρέθηκαν στην περιοχή. Αργότερα κατά τον 9ο αιώνα το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου είχε χτιστεί εδώ, αλλά καταστράφηκε από τις συνεχείς επιδρομές πειρατών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου