ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΣΠΗΛΙΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΕΡΗΜΙΤΗ ( ΜΑΡΑΘΟΚΕΦΑΛΑ)

Το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη βρίσκεται κοντά στη σημερινή Μαραθοκεφάλα της Σπηλιάς μερικές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα από την Αρκουδοσπηλιά και λίγο ψηλότερα από την κοίτη του φαραγγιού. Είναι και αυτό παλαιά κοίτη ποταμού με συνολικό μήκος περίπου 135 μέτρα σε μορφή οριζόντιας γαλαρίας. Έχει πλούσιο διάκοσμο σε πολλά σημεία με μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Ο περιηγητής RAULlN αναφέρει ότι το σπήλαιο του Άι-Γιάννη έχει χωρητικότητα 4000 ατόμων. Ίσως αυτή η εικόνα να μάγεψε και τον όσιο όταν αποχωρίστηκε από τους άλλους 98 Θεοφόρους πατέρες που έμειναν στον Αζωγυρέ (160ς αιώνας), πέρασε από δω κι έμεινε στο σπήλαιο 3 χρόνια. Το εκκλησάκι του Αγίου είναι χτισμένο στα δεξιά της εισόδου κι εορτάζει στις 7 του Οκτώβρη.

Η ιστορία αναφέρει ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης που είναι μάλλον και ο ιδρυτής της Μονής Καθολικού, της παλιότερης ίσως μονής της Κρήτης (6 η 7 αιώνας μχ), ασκήτευε στην περιοχή ζώντας γυμνός και περιφερόμενος σαν το αγρίμι μέσα στα βράχια. Προσευχήθηκε, χτύπησε με το ραβδί του τον βράχο κι από τότε αναβλύζει αγιασμένο νερό που δε στερεύει όσο κι αν πάρουν, τυφλοί, κωφοί, νεφροπαθείς έχουν δει γιατρειά μ΄ αυτό το νερό

Ένας κυνηγός τον χτύπησε κατά λάθος, περνώντας τον για κάποιο ζώο, και εκείνος λίγο πριν πεθάνει χτυπημένος, ζήτησε από τον κυνηγό να τον μεταφέρει μέσα στο σπήλαιο για να πεθάνει. Έτσι λέγεται πως βρέθηκαν τα οστά του σε εκείνο το σημείο στο βάθος της σπηλιάς .

2 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ!..

    Είναι καταπληκτικά αυτά που διάβασα σ' αυτό το ιστολόγιο!..

    Σας "έκλεψα" κάτι, μόνο και μόνο για να μπορέσουν να το διαβάσουν όχι μόνο από όλη την Ελλάδα, αλλά και από όλο τον κόσμο, Ελληνες και ξένοι.

    Θα βάλω τα στοιχεία που πήρα στο τεράστιο portal Golden-Greece.gr

    Eυχαριστώ και για άλλη μια φορά ΕΥΓΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Σπήλαιο Αγίου Ιωάννου του Ερημίτη: Βρίσκεται στο χωριό Μαραθοκεφάλα και πήρε το όνομά του από τη διαμονή και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτη που βρίσκεται μέσα στο σπήλαιο .
    Το σπήλαιο του Άι-Γιάννη του Ερημίτη είναι φωτεινό και μεγαλόπρεπο, πανάρχαιο και επιβλητικό έχει χωρητικότητα 3.000-4.000 ατόμων και τη σπάνια θεά στο κάμπο του Κολυμβαρίου που μαγεύει κάθε επισκέπτη . Ίσως αυτή η εικόνα να μάγεψε και τον όσιο όταν αποχωρίστηκε από τους άλλους 98 Θεοφόρους πατέρες που έμειναν στον Αζωγυρέ (16 0ς αιώνας Ο Βίος του Οσίου Ιωάννη του Ερημίτη), πέρασε από δω κι έμεινε στο σπήλαιο 3 χρόνια. Το εκκλησάκι του Αγίου είναι χτισμένο στα δεξιά της εισόδου κι εορτάζει στις 7 του Οκτωβρίου.

    www.marathokefala.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή