ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΓΡΑΜΠΟΥΣΑ ΗΜΕΡΗ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ









1.ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗ ΓΡΑΜΠΟΥΣΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ
Το περίφημο κάστρο της Γραμβούσας ,κτίστηκε από τους Βενετούς μεταξύ 1579 και 1583 στο ψηλότερο σημείο του νησιού , στην κορυφή απόκρημνου βράχου ύψους 137 μέτρων . Το κάστρο περιβάλλεται με τείχος 272 μέτρων μέχρι του σημείου που ο απότομος βράχος δεν προσφέρει φυσική οχύρωση . Καταστράφηκε το 1588 όταν κεραυνός κτύπησε αποθήκη μέσα στην οποία υπήρχε μπαρούτι και ξανακτίσθηκε πάλι το 1630 .
Η στρατηγική θέση αλλά και το ανάγλυφο του νησιού ώθησε τούς Ενετούς να το οχυρώσουν κατασκευάζοντας ένα απόρθητο κάστρο πάνω στη κορυφή του στα 137 μ από τη θάλασσα πού περιβάλλεται από απόκρημνα βράχια κατασκευή του ξεκίνησε το 1579 και τέλειωσε το 1582. Ένας κεραυνός όμως κτύπησε τη μπαρουταποθήκη και το κάστρο καταστράφηκε για να ξαναφτιαχτεί το 1630.Ηταν ένα από τα τρία κάστρα που παραμείνανε στη κυριαρχία των Ενετών και μετά τη Τουρκική εισβολή στη Κρήτη .
Παρόλο που το κάστρο έμεινε απόρθητο κατά το πόλεμο των Ενετών με τους Τούρκους, οι Τούρκοι κατάφεραν να το πάρουν δωροδοκώντας τον Ενετό διοικητή το 1692.
Αποφασιστικό ρόλο όμως έπαιξε η Γραμβούσα κατά το ξεσηκωμό των Ελλήνων ενάντια στούς Τούρκους. Οι Έλληνες κατάφεραν με πονηριά το 1825 παριστάνοντας την νέα φρουρά, να καταλάβουν το κάστρο και έτσι ήταν το πρώτο κομμάτι Κρητικής γης που λευτερώθηκε από τους Τούρκους .
Toβραχώδες αυτό νησάκι έγινε το καταφύγιο γιά πάνω από 3000 κόσμο. Λίγο αργότερα όμως αποτέλεσε και βάση για την πειρατεία των διερχόμενων πλοίων και έτσι με συμφωνία και της Ελληνικής κυβέρνησης εγκαταστάθηκε Άγγλο- Γαλλική φρουρά το 1828.Σήμερα στέκουν μισοερειπωμένα αλλά επιβλητικά τα τείχη τού κάστρο για να θυμίζουν την ιστορία του.

2.ΑΓΡΙΑ ΓΡΑΜΠΟΥΣΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΡΣΙΜΟΥ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΓΡΑΜΠΟΥΣΑΣ ΤΟ 1825 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου