

1.Βιολόλυρα(Γαλλιανός)
Tην περίοδο του Μεσοπολέμου ( - 1940) διαμορφώθηκε στην κεντρική Κρήτη η βιολόλυρα, μια οκτάσχημη λύρα σε σχήμα όμοιο του βιολιού με αποτέλεσμα το ηχόχρωμα του οργάνου να υποστεί αισθητή αλλοίωση.
Δημιουργήθηκε στα πλαίσια μιας προσπάθειας να αποκτήσει η βιολόλυρα τις τεχνικές δυνατότητες του βιολιού με την προσθήκη τέταρτης χορδής αλλά και να είναι μπορετό να παίζεται οπως η λύρα όρθια ώστε να μπορούν να αναπαραχθούν με μεγαλύτερη πιστότητα ειδικά τα Χανιώτικα συρτά . Οι τόνοι έγιναν γλυκύτεροι αλλά γρήγορα εγκαταλείφθηκε.Χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα στο νομό Ηρακλείου.
Όνομα σύμβολο για την ευρύτερη Μεσσαρά αποτελεί ο μουσικός Λευτέρης Μανασάκης ή Γαλλιανός. (1917-1944). Γεννήθηκε και έζησε στη Γαλιά Καινούριου. Έπαιζε βιολόλυρα που ο ίδιος κατασκεύασε. Ονομαστός σκοπός του ο ομώνυμος γαλιανός συρτός που αποτελεί μια διαφορετική και εμπλουτισμένη εκδοχή του Κολυμπαριανού συρτού.(ΣΑΡΙΔΑΚΗ Η ΜΑΥΡΟΥ)
ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΥΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ(ΒΙΟΛΟΛΥΡΑΣ) ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΚΕ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΟΤΙΒΩΝ(ΣΥΡΤΩΝ) ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1920 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΤΕΡΗ ΚΡΗΤΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου