ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ-ΣΑΙΤΕΣ



Ο πρώτος χαρταετός πιστεύετε πως κατασκευάστηκε στην Κίνα το 1000π.Χ. αν και η πρώτη γραπτή μαρτυρία είναι για τον 4ο αιώνα π.Χ. Και στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν δείγματα χαρταετών. Ο Αρχύτας έκανε μελέτες πάνω στις πτήσεις χαρταετών, τις οποίες αργότερα συμβουλεύθηκε ο Γαλιλαίος. Επίσης, αγγειογραφίες της εποχής εκείνης (4ος π.Χ. αιώνας) δείχνουν νεαρά να πετάει χαρταετό.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ.

Ανεμελιά ,αγνότητα, όνειρα.

Αυτές τις μέρες μαζευόμασταν όλοι οι πιτσιρικάδες και το μόνο μας μέλημα ήταν να φτιάξουμε ο καθένας μας τον καλύτερο χαρταετό.Επικρατούσε ενα κλίμα μυστικισμού,αρχιτεκτονικού οργασμού,έντασης.Οι νεότεροι ηλικιακά για να μυηθούν στα μυστικά κατασκευής έπρεπε να είχαν αποδίξει στην ομάδα κατασκευής την πλήρη αφοσιωσή τους σ αυτήν.

Αρχικά ξεκινούσαμε από τις λεγόμενες μάνες.

Πέρναμε ένα ξεραμένο καλάμι και το κόβαμε κάθετα από το ύψος του. Από αυτό βαστούσαμε 3 καλαμάκια μάκρους περίπου 80 πόντων. Αργότερα μπορέσαμε να έχουμε από κανένα ξυλουργό φίλο του πατέρα μας μακρόστενα ομορφοκομμένα ξυλαράκια.

Τα δέναμε στην μέση με σπάγκο(σπαούλι) και δημιουργούσαμε ένα εξάγωνο σκελετό.

Για χαρτί συνήθως είχαμε από το σπίτι κανένα πολύχρωμο χαρτί περιτυλίγματος από κανένα εμπορικό κατάστημα η αργότερα μονόχρωμες κόλες από βιβλιοπωλεία.Αργότερα με τα χρόνια η οπτική θεματολογία του χαρταετού έφερνε την μορφή των ζητημάτων που μας απασχολούσαν.

Σαν κόλλα χρησιμοποιούσαμε την ψαρόκολλα η την αλευρόκολλα .Έκανε όμως τον χαρταετό λίγο βαρύ και πολύ αργότερα αποκτήσαμε τις κόλλες UHU.

Κατόπιν φτιάχναμε τα λεγόμενα ζύγια που από αυτά δένονταν ο χαρταετός με το σπάγκο(καλούμπα) όπως και από το κάτω μέρος δένονταν από αυτά η ουρά.

Η ουρά έχει μια στάνταρτ αναλογία μάκρους.

3-4 φορές μεγαλύτερη από το ύψος του χαρταετού.Αν ήταν μικρότερη δημιουργούσε αστάθεια στο πέταγμα του και ο χαρταετός έφερνε κυκλικές στροφές (κωλομέρια)με κατάληξη την κατάρριψη του στο έδαφος.

Το πέταγμα του θέλει δύο άτομα .Ένας στο σπάγκο και ο άλλος να τον κρατήσει ψηλά

(να κάνει κεφάλι).

Αν είχαμε κονομήσει αρκετά μέτρα από σπάγκο( τον λεγόμενο κέρινο) και πολύ αργότερα το πλαστικό νήμα ,η χαρά μας ήταν να πάει όσο μακρύτερα και ψηλότερα γινότανε(να σβήσει).

Το να μην ανυψωθεί ο χαρταετός η το γεγονός να τσακιστεί στο έδαφος έφερνε στην ομάδα κουρελιασμό της αξιοπρέπειας της ανεπανόρθωτα και τον εξευτελισμό της απο τους άλλους.


ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ,ΕΝΤΑΣΗ,ΠΕΡΙΠΑΙΧΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ,ΓΕΛΙΑ,ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ.

Με τα χρόνια φτιάχτηκε ένα μεγαλύτερο είδος χαρταετού οκτάγωνης μορφής (ρολόι) που στο κέντρο του δημιουργούσαμε ένα πολύχρωμο αστέρι. Αρχίσαμε να τον στολίζουμε με διάφορα παρελκόμενα όπως τα πλαινά σκουλαρίκια και στο κάτω μέρος του φτιάχναμε τον λεγόμενο παπά.

ΣΑΙΤΕΣ


Ένα άλλο είδους μικρού χαρταετού ήταν οι σαΐτες.

Από μια κόλα τετραδίου κάναμε μια μυτερή κατασκευή με την ουρά της που την δέναμε από μια κλωστή ραψίματος.Οι μανάδες μας μας κυνηγούσανε γιατί τους ξεπαστρεύαμε τα καρούλια από τις κλωστές τους αλλά εμείς δεν παίρναμε χαμπάρι από αυτά. Μεθούσαμε,ζούσαμε έναν οργασμό.

ΑΜΟΛΑ ΚΑΛΟΥΜΠΑ.

ΚΑΛΗ ΚΑΘΑΡΟΔΕΥΤΕΡΑ-ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ.ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου