ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΖΟΥΡΙΔΑ


Η ζουρίδα είναι ένα θηλαστικό, νυχτόβιο, σαρκοφάγο και φρουτοφάγο που ζει μοναχικά (εκτός της εποχής του ζευγαρώματος) στις σχισμές των βράχων, σε κουφάλες δέντρων, σε έρημες υπόγειες στοές, σε αραιά δάση, σε θαμνότοπους και σε φαράγγια.Το χρώμα της Κρητικής ζουρίδας είναι μπεζ σκούρο, ενώ τα άκρα και τα ρύγχος είναι πιο σκούρα μαυριδερά. Λευκό συναντάμε μόνο κάτω από το σαγόνι της.
Την τροφή της αποτελούν κυρίως τρωκτικά (ποντικοί και αρουραίοι), αλλά και σκουλήκια, αυγά πουλιών, φρούτα και φυσικά κότες που βρίσκει κάνοντας επιδρομές στα κοτέτσια, προκαλώντας την μήνη των χωρικών.
Θυμάμαι και απο εξιστορίσεις μεγαλυτέρων μου οτι μεταπολεμικά εως μέχρι πρίν από 20 χρόνια η γούνα της ζουρίδας είχε μεγάλη εμπορική αξία.Κυνηγιόταν μανιωδώς με δύο τρόπους.
1. Είτε με το κυνηγετικό όπλο αφου προηγουμένως είχαν φτιάξει ειδικά φυσέκια με μισή ποσότητα σκαγίων(μισοριξές) για να μην καταστρέφουν την γούνα της.
2.Είτε σκάβοντας και τοποθετώντας κάθετα προς το έδαφος ενα λαδωμένο εσωτερικά μπουρί
που στον πάτο του τοποθετούσαν σαν δόλωμα μια ρέγκα(φρίσσα) πιάνοντας την ζωντανή.
Σήμερα δεν κυνηγιέται πια κι έτσι έχει πολλαπλασιαστεί πολύ.

1 σχόλιο:

  1. Απλά ήθελα να αναγνωρίσω πόσο απολαμβάνω αυτό το δείχνουν ως ένα podcast και πόσο μεγάλη είναι αυτό το επεισόδιο ήταν ιδιαίτερα. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή