ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΜΕΤΑΞΟΤΡΟΦΙΑ-ΣΗΡΙΚΑΡΗΣ





Από αφηγήσεις του πατέρα μου αλλά και παλιοτέρων στα χωριά μας γίνονταν εκτεταμένη μεταξοτροφία (σηροτροφία) εξ ου και το όνομα Σηρικάρης- Σηρικάρι.Τοτεσάς υπήρχαν πάρα πολλές μαυρο μουρνιές (
ρωμαίικιες η γάγρενες)πού τα φύλλα τους ήταν η τροφή των μεταξοσκώληκων.
Πατρίδα του μεταξιού είναι η
Κίνα, στην οποία η τέχνη της εκτροφής του μεταξοσκώληκα και της παραγωγής μεταξιού είναι γνωστή εδώ και περισσότερο από 4000 χρόνια. Στην Δύση η διάδοση της μεταξοκαλλιέργειας έγινε από δύο Βυζαντινούς μοναχούς, οι οποίοι μετά από μια ιεραποστολική περιοδία στην Κίνα το 554 μ.Χ., μετέφεραν κρυφά, μέσα στα κούφια μπαστούνια τους αυγά μεταξοσκώληκα και σπόρους μουριάς .
Το μετάξι παράγεται αποκλειστικά από το
κουκούλι του μεταξοσκώληκα, ο οποίος είναι ένα είδος κάμπιας και τρέφεται με νωπά φύλλα μουριάς . Ο μεταξοσκώληκας κατά την διάρκεια της εκτροφής του, δηλαδή από την στιγμή που θα εκκολαφθεί μέχρι την στιγμή που θα πλέξει το κουκούλι, περνά από πέντε διαφορετικά στάδια ("ηλικίες") και αλλάζει τέσσερις φορές το δέρμα του. Μετά την ολοκλήρωση της εκτροφής του, που διαρκεί περίπου 30 ημέρες, ο μεταξοσκώληκας εκκρίνει από τους δύο μεταξογόνους αδένες του το μετάξι και με κατάλληλες κινήσεις του σώματός του πλέκει το κουκούλι. Το πλέξιμο γίνεται απ' έξω προς τα μέσα σχηματίζοντας οκτάρια γύρω από το σώμα του. Ο μεταξοσκώληκας εγκλωβίζεται μέσα στο κουκούλι και μεταμορφώνεται σταδιακά σε χρυσαλλίδα και στην συνέχεια σε πεταλούδα.

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο πρέπει να γίνει η απόπνιξη ή ψήσιμο των χλωρών κουκουλιών. Η απόπνιξη γίνεται για να θανατωθούν οι χρυσαλλίδες πριν μεταμορφωθούν σε πεταλούδες και τρυπήσουν τα κουκούλια. Για την απόπνιξη χρησιμοποιούνται καζάνια η φούρνοι που λειτουργούν με θερμό νερό,αέρα ή ατμό. Ακολούθως τα κουκούλια,που αποτελούνται από μια συνεχή ίνα με αρχή και τέλος, τοποθετούνται σε λεκάνες με ζεστό νερό (50-60°C) για να ξετυλιχθεί ευκολότερα η ίνα.
Από τα κουκούλια οι γυναίκες έφτιαχναν περίτεχνα κάδρα με πανέμορφα σχέδια.
Η σηροτροφία ,το βγάλσιμο της μεταξωτής ίνας καθώς και η υφαντική του έφερνε ένα επιπλέον εισόδημα στούς αγροτικούς πλυθησμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου