ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Τρίτη, 9 Μαρτίου 2010

ΔΥΟ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΔΥΟ ΚΑΘΑΡΑ ΕΠΟΧΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΘΑ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.
ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΣΚΟΛΥΜΠΡΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΦΡΕΣΚΙΑΣ ΣΟΥΠΙΑΣ.
1.ΣΗΠΙΕΣ (ΣΟΥΠΙΕΣ )ΜΕ ΤΑ ΜΑΡΑΘΑ


-->
1 1/2 κιλό σηπιές (σουπιές) καθαρισμένες
2 μάτσα μάραθο χονδροκομμένο
3 μεγάλα κρομμύδια
1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
2-3 σκελίδες σκόρδο
500 γρ. ελιές
τσακιστές.
2/3 νεροπότηρου λάδι
αλάτι, πιπέρι.
λίγο από το μελάνι της

Για πιο ειδική συνταγή προσθέτουμε και άλλα άγρια

Τσιγαριαστά χόρτα (λαγουδόχορτο,τσιχλόχορτο,κουτσουνάδες,

πετροφυλιές ,λάπαθα καθώς και σπανάκι.)Ρίχνουμε αν θέλουμε μαζί με τις
σηπιές και λίγο απότο μελάνι τους.

Βγάζουμε τα κουκούτσια από τσ ελιές και τις βάζουμε σε ένα μπολ

με νερό για να μην είναι πολύ αλμυρές. Πλένουμε καλά τις σηπιές

και τις κόβουμε σε κομμάθια .Σε ένα τσικάλι βάζουμε το λάδι,

το αφήνουμε να κάψει λίγο και ρίχνουμε τα κρομμύδια χοντροκομμένα

, τις σηπιές και το σκόρδο. . Αφού ροδίσουν, ρίχνουμε το κρασί και

στην συνέχεια 3 φλιτζάνες νερό,σκεπάζουμε το τσικάλι και αφήνουμε

να βράσουν σε μέτρια φωθιά.Μέχρι να βράσουν οι σηπιές, σε ένα
άλλο τσικάλι βράζουμε λίγο το μάραθοκαι τα άλλα χόρτα,
το σουρώνουμε και το προσθέτουμε στσι σηπιές μαζί με τσελιές,
τις οποίες έχωμε σουρώσει,επίσης. Προσθέτουμε το ανάλογο αλάτσι,
λίγο πιπέρι και αφήνουμε να ψηθούν μέχρινα είναι μαλακές οι σηπιές
ν’ απορροφηθεί σχεδόν όλο το νερό και να μείνουν με την σάλτσα τους.


-->2.ΑΣΚΟΛΥΜΠΡΟΙ ΜΕ ΚΟΥΚΙΑ
1/2 κιλό ασκολίμπρους
1/2 λεμόνι
λάδι, αλάτι
1/2 κιλό ξερά κουκιά
Καθαρίζουμε τους ασκολίμπρους, τους πλένουμε καλά και τους βράζουμε για μισή ώρα σε καυτό νερό. Κατόπιν, τους σουρώνουμε, τους βάζουμε σε μία πιατέλα και ρίχνουμε το λάδι, το χυμό του λεμονιού και το αλάτι.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και 1/2 κιλό ξερά κουκιά, τα οποία βράζουμε μαζί με τα χόρτα, αφού φυσικά τα έχουμε βάλει από βραδίς στο νερό να μαλακώσουν.
Καλή όρεξη.

1 σχόλιο:

  1. ΤΟ ΝΟΣΤΙΜΌΤΕΡΟ ΧΟΡΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΣΚΟΡΛΙΜΠΟΙ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΣΤΗ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΟΥΝΕ ΚΟΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΑΛΛΑ ΑΜΕΙΒΕΣΑΙ ΜΕ ΤΙ ΝΟΣΤΙΜΙΑ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΛΟΥΝΕ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΩΡΑ ΒΡΑΣΙΜΟ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΓΟΥΣΤΟΥ
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΤΖΙΚΟ ΔΙΟΤΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή