ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΤΗΣ ΑΜΠΑΔΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ( ΑΜΠΑΔΙΩΤΕΣ)

ΟΙ ΑΜΠΑΔΙΩΤΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΦΥΛΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΗΝΩΝ ΤΟΥ 9ου ΑΙΩΝΟΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΕ Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ . ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΑΝ ΑΜΠΑΔΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΧΗ ΑΜΠΑΔ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΟΝ ΤΟΥΣ .

ΕΙΧΑΝ ΑΠΩΘΗΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΚΔΙΩΓΜΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΗΜΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΜΑΡΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ. ΔΙΑΤΗΡΟΥΣΑΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΤΟΥΣ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΟΑΡΑΒΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ ΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΒΕΔΟΥΙΝΟΥΣ ,ΜΕΛΑΨΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ,ΖΩΗΡΟΙ, ΕΥΚΙΝΗΤΟΙ,ΑΞΕΣΤΟΙ.

ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΕΛΘΕΙ ΠΟΤΕ ΣΕ ΕΠΙΜΗΞΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 1669 ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΜΠΑΔΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΤΑΝ ΑΠΟ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ.

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΜΠΑΔΙΩΤΕΣ ΣΑΝ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ,ΦΥΛΗ ΞΕΝΗ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΗ.ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΟΙ ΑΜΠΑΔΙΩΤΕΣ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΑΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΑ (ΑΡΑΒΙΚΑ) ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ ΝΟΘΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΝ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.

ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΝ ΔΕ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΤΕΡΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΟΠΩΣ ΔΕ ΚΑΙ ΟΙ ΣΦΑΚΙΑΝΟΙ ΩΣ Ο ΑΝΤΙΠΟΔΑΣ ΤΟΥΣ.

ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΔΕ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΥΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΕΣ ΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥΝ Η ΜΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ.ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΜΠΑΔΙΩΤΕΣ ΚΥΡΙΕΥΣΑΝ ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΛΟ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ .ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΚΥΡΙΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΣΦΑΚΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΝ .

ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΟΝΟΜΑΣΤΟΙ ΑΜΠΑΔΙΩΤΕΣ ΗΤΑΝ Ο ΨΑΡΟΣΜΑΗΛΗΣ ,Ο ΤΑΡΑΠΟΥΛΟΥΣΛΗΣ,Ο ΚΟΥΝΤΟΥΡΟΣΜΑΗΛΗΣ,Ο ΓΛΥΜΙΔΗΣ ΑΛΗΣ ,Ο ΝΤΕΛΗ ΜΟΥΣΤΑΦΑΣ.

ΤΟ 1723 ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΛΑΖΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΡΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΠΑΔΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΥΣ ΤΟΥΣ.ΑΥΤΟΙ ΔΕ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΡΕΛΛΟ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΗΝ ( ΚΡΗΤΙΚΗ ΛΥΡΑ) ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΑΜΠΑΔΙΩΤΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΕΦΥΓΑΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟ 1924.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου