ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Κυριακή, 4 Ιουλίου 2010

ΚΡΕΑΤΟΤΟΥΡΤΑ


Xανιώτικη κρεατότουρτα

Παραδοσιακή πίτα που συνηθίζεται τις μέρες που ακολουθούν την
Κυριακή του Πάσχα, για να αξιοποιηθούν τα περισσεύματα του ψητού
αρνιού ή κατσικιού.

Υλικά για τη γέμιση:

1 κιλό ψαχνό κρέας

3/4 κιλού χανιώτικη μυζήθρα

1/4 κιλού «μαλάκα»

2 κουταλιές στάκα

3 κουταλιές δυόσμο

αλάτι, πιπέρι

1/2 ποτήρι νερό

Υλικά για το φύλλο:

3/4 ποτηριού νερό

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό(250 γρ.)

1 κουταλάκι αλάτι

1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

περίπου 1 κιλό αλεύρι (η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική, να ανοίγει εύκολα με

τον πλάστη)

Ακόμα:

σουσάμι για το πασπάλισμα

1 αυγό χτυπημένο για την επάλειψη

ελαιόλαδο για το ταψί

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο ανακατεύοντας τα υλικά και την αφήνετε
στην άκρη. (Η ζύμη πρέπει να «ξεκουραστεί» λίγο για να ανοίγει πιο εύκολα
το φύλλο.)

Κόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το αλατοπιπερώνετε.

Αναμιγνύετε την μαλάκα

με τη μυζήθρα.

Αλευρώνετε καλά μια επιφάνεια και ανοίγετε 2 φύλλα με τον πλάστη, το ένα

μεγαλύτερο από το άλλο.

Στρώνετε το μεγαλύτερο φύλλο σε ελαφρά λαδωμένο ταψί (και στα

τοιχώματα).

Απλώνετε σε στρώσεις το κρέας και τα τυριά πασπαλίζοντας κάθε φορά με

τον ψιλοκομμένο δυόσμο•

Περιχύνετε με το νερό και πασπαλίζετε με τη στάκα. Γυρνάτε τις άκρες του

φύλλου που περισσεύουν προς τα μέσα.

Απλώνετε το μικρότερο φύλλο από πάνω. Αυτό που περισσεύει είτε το

γυρνάτε προς τα μέσα είτε το κόβετε το μέγεθος του ταψιού.

Αλείφετε την επιφάνεια με το αυγό και πασπαλίζετε με το σουσάμι.

Ψήνετε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί το φύλλο (περίπου

1 ώρα).

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου