ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ (ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ)

ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ

Μαζεύουμε τις ελιές οι οποίες πρέπει να είναι πράσινες και μεγάλες. Τις σπάμε λίγο με ένα πετραδάκι. Τις βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό. Κάθε μέρα πρέπει να αλλάζουμε το νερό και να βάζουμε καθαρό. Τις αφήνουμε περίπου δέκα με δεκαπέντε μέρες. Ύστερα τις δοκιμάζουμε και αν είναι γλυκές τους αφαιρούμε το νερό. Τις βάζουμε σε βάζα με νερό και λίγο αλάτι με λεμόνι. Οι ελιές αυτές κρατάνε μέσα στα βάζα και ένα χρόνο.

ΣΤΑΦΙΔΟΛΙΕΣ

Μαζεύουμε τις ελιές που πρέπει να είναι σταφιδιασμένες. Τις καθαρίζουμε, τις πλένουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν. Μετά τις βάζουμε σε μια λεκάνη τοποθετώντας τις στρώσεις στρώσεις και βάζοντας σε κάθε στρώση μια χούφτα αλάτι. Τις αφήνουμε περίπου δέκα μέρες στο αλάτι. Μετά φτιάχνουμε σαλαμούρα (νερό με αλάτι). Βάζουμε νερό, διαλύουμε το αλάτι και για να δούμε αν είναι εντάξει η σαλαμούρα βουτάμε μέσα ένα αυγό φρέσκο. Αν είναι εντάξει το αυγό βγαίνει στην επιφάνεια του υγρού. Έπειτα βάζουμε τις ελιές μαζί με τη σαλαμούρα σ’ ένα δοχείο. Πρέπει το υγρό να χώνει τις ελιές. Οι ελιές είναι έτοιμες για κατανάλωση.

ΑΛΑΤΣΟΛΙΕΣ

Μαζεύουμε τις χοντρολιές, τις διαλέγουμε, τις πλένουμε καλά και τις βάζουμε με πολύ αλάτι σε ένα τσιγκάκι με τρύπες, για να φύγουν τα υγρά. Τις αφήνουμε εκεί για μερικές μέρες. Μετά τις βάζουμε σε ένα δοχείο με αλμύρα και τις σκεπάζουμε. Τις αφήνουμε μέχρι να ωριμάσουν και να είναι έτοιμες για κατανάλωση.

ΞΥΔΑΤΕΣ

Μαζεύουμε καλές μεγάλες ελιές. Κάνουμε τρεις χαρακιές σε κάθε ελιά, προσέχοντας να μη φτάσουμε μέχρι το κουκούτσι. Τις βάζουμε σε λεκάνη με αρκετό νερό που το αλλάζουμε κάθε μέρα για 15-20 μέρες ώσπου να γλυκάνουν. Στραγγίζουμε τις ελιές και τις βάζουμε στην άλμη να σκεπάζονται για 24 ώρες. Τις βγάζουμε μετά και τις βάζουμε μέσα σε πήλινο ή γυάλινο δοχείο με ξύδι να σκεπάζονται για 20 ώρες περίπου. Χύνουμε μετά το ξύδι και γεμίζουμε το δοχείο με λάδι να σκεπάζει τις ελιές. Προσθέτουμε και λίγα δαφνόφυλλα για άρωμα αν θέλουμε και είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν.


1 σχόλιο:

  1. καλημερα, θα ηθελα καποιες πληροφοριες για την πτυχιακη εργασια μου,σχετικα με την καλλιεργεια της βρωσιμης ελιας, θα μπορουσατε να επικοινωνησετε μαζι μου σε αυτη τη διευθυνση goldenaidas@windowslive.com
    Ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή