ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

ΚΟΥΦΙΑΝΟΣ-ΤΣΕΣΜΕΣ


Αυτη τη στιγμή ακούω τη μαγνητοφωνημένη συνομιλία του σαντουριέρη Αντώνη Παπαμαρκάκη ή Τσεσμέ, που αποτέλεσε ζυγιά (ντουέτο) με τον περίφημο Νίκο Κατσουλάκη ή Κουφιανό.
Η συζήτηση είναι απο το Δεκέμβρη του 2008, στην Αθήνα που μένει ο κύριος Αντώνης ο οποίος σήμερα είναι 93 χρόνων και είναι με τον ανηψιό του, γιο της αδερφής του.
Πριν λίγο καιρο κατα τύχη γνώρισα την εγγονή του Κουφιανού, τη Νικολέτα, η οποία γεννήθηκε το 1933 και θυμάται που την έπαιρνε ο παπους της στα γλέντια, πιτσιρίκα, αφου ο Κουφιανός πέθανε το 1944.
Τον θυμάται -αν και μικρη τότε- πολυ καλα τον κύριο Αντώνη, όπως και τους Κουτσουρέληδες, το Ναύτη και πολλους ακόμα μουσικούς αφου μας έδωσε μια ολοζώντανη εικόνα, όπου πέρναγαν απο το σπίτι του για να τους δείξει κάτι, να τους μάθει, να κάνουνε παρέα κλπ
Το συγκλονιστικό είναι ότι μαθαίνουμε τώρα το 2010, ότι οι δυο τους παίζανε κρητικά σε γάμους, πανηγύρια, μαγαζιά κλπ λύρα και σαντούρι, την περίοδο απο το 1931 έως το 1940 !! Αυτη είναι μια μαρτυρία πολύτιμη, αφου ο Κουφιανός ήταν απο τους κορυφαίους μουσικούς στο Νομο Χανίων προπολεμικά και δεδομενου ότι και στο Ρέθυμνο και Ηράκλειο οι ζυγιές ήταν κυρίως λύρα και μαντολινο και όσον αφορά το Φουσταλιέρη λύρα και μπουλγαρί, σημαίνει ότι ακόμα ήταν υπο διαμόρφωση η μορφη της ζυγιάς ή αποτελούσε κατα κάποιο τρόπο νεωτερισμό και πρωτοτυπία στα Χανιά αφου στην Κίσσαμο η ζυγιά βιολί, λαούτο υπήρχε απο το 1880 περίπου, όταν έχουν πια σταματήσει οι βιαιότητες των Τούρκων και είχαν αρχίσει να επιστρέφουν απο τα Επτάνησα οι πρόσφυγες Κρητικοί λόγω των σφαγων μετα την επανάσταση του 1866.
Λέει πολλα ο μπάρμπα Αντώνης στον ανηψιό του δάσκαλο Γιώργο Πιτσιτάκη, που ετοιμάζει το βιβλίο για τη Νέα Χώρα. Είναι ο λόγος του γάργαρος, μετρημένος και σωστος και παρόλα τα 90 και χρόνια του, ακούγεται σα πενηντάρης !!
Ο Τσεσμές πήγε το 1950 στην Αθήνα μόλις παντρεύτηκε. Παράτησε το όργανο και έγινε μπογιατζής. Το είχε μέχρι κάποια εποχή κάτω απο ένα κρεββάτι, αλλα μετα το έδωσε στο Λουκά Μπέρτο που ήταν και δάσκαλος του και κατασκεύαζε διάφορα όργανα για το οποίο μας ενημέρωσε επίσης. Ο Μπέρτος είχε παντρευτεί Χανιώτισα και πριν τον πόλεμο δούλεψε στα Χανιά σαν μουσικός και οργανοποιός, ενω μετά ήρθε στην Αθήνα, ζούσε μάλιστα κοντα στον Τσεσμέ, στην Αργυρούπολη

2 σχόλια:

  1. Καλησπερα
    Λεγομαι Καστρινακης Στεφανος και ειμαι ο γιος της κυριας Νικολεττας που αναφερετε πιο πανω.
    Τωρα που διαβαζω το αρθρο σας περιτο να σας πω οτι εχω δακρυσει απο συγκινηση
    Απο μικρος ακουγα απο την γιαγια μου δημητρα(κορη του κουφιανου) αλλα και απο την μητερα μου τουσ θειους και τις θειες μου για αυτον το μεγαλο ανθρωπο και καλιτεχνη.
    Ο θεος να σας εχει καλα εσας αλλα και ολους οσους ασχολουνται με την διατηρηση των πληροφοριων που αναδεικνυουν το μεγαλειο της παραδοσης μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Στεφανη !! Με ξερεις και σε ξερω... περσυ τετοιο καιρο μιλησα με τη μητερα σου και τον πατερα σου και θελω να βρεθουμε να τα πουμε !!!

    Γιωργος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή