ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2009

ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ,ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΔΕΣ.
ΥΠΟΚΙΝΗΣΑΝ ,ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΞΕΣΠΑΣΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1364 ΚΑΙ ΔΙΗΡΚΗΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1367.ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΞΑΝΘΟΥΔΙΔΗ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΕΡΓΗΔΩΝ ΤΗΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ,ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΝΑ ΗΤΑΝ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΚΑΠΑΣ
ΛΟΓΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΣΣΑΜΟ ,Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΕΙΑ ,ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. ΔΙΕΘΕΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΙΣΣΑΜΟΥ.ΜΕ ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΟΡΙΣΕ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΟΥΝ ΟΣΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΠΑΤΑΒΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ 24 ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΙ 16 ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΗΤΕΣ.

ΜΕΛΧΙΣΕΔΕΚ ΔΕΣΠΟΤΑΚΗΣ
ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΜΥΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 ΣΤΙΣ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 1821.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΕΝΙΕΡΗΣ ( 1758-1847)
ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΡΟΥΜΑΤΑ .ΙΑΤΡΟΣ,ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ,ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΚΡΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΑΞΙΩΜΑ ΣΤΟ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟ 1827.ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΟΝΠΕΛΙΕ ΚΑΙ ΠΙΖΑΣ.ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΩΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ.Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΡΕΝΙΕΡΗ ΩΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΧΟΥΣΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.

ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ ΠΕΡΙΔΗΣ(1812-1903)
ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΓΔΙΑ ΚΙΣΣΑΜΟΥ.ΜΟΝΑΧΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ,ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1866-69.ΔΙΩΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ.ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΛΗΦΘΕΙ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.
ΤΟ 1878 ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ Κ.ΚΡΙΑΡΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΚΟΡΔΙΛΗ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΝΩ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1896-1898 ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.

ΜΑΡΚΟΣ ΡΕΝΙΕΡΗΣ (1815-1897)
ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΡΟΥΜΑΤΑ .ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ .ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕ ΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.ΗΤΑΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ,ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗΣ ,ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.ΗΤΑΝ ΑΝΗΨΙΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΡΕΝΙΕΡΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου