ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2009

ΜΑΧΗ ΤΟΠΟΛΙΑΝΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ


Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΣΥΡΑΓΓΑΣ ΣΤΟ ΤΟΠΟΛΙΑΝΟ ΦΑΡΑΓΓΙ

ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΓΟΥΡΟΜΑΛΛΗ ΕΚ ΚΑΛΑΘΕΝΩΝ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΗΡΩΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ
ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΝΕΑΡΟΥΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.ΣΗΜΕΡΑ ΛΙΓΟΙ ΕΠΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΥΤΗ
12-8 -1944
ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΣΤΟ ΦΥΛΑΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΝΝΙΑ ΧΩΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΣΠΥΡΟ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΚΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΜΑΡΑΚΑΚΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΟΤΕ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΟΠΛΑ.ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΚΑΛΑΘΕΝΩΝ
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΗΤΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ. ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ.ΦΟΒΟΝΤΟΥΣΑΝ Ν ΑΝΕΒΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΝΩΜΕΡΙΑ
ΕΡΧΕΤΕ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ Ο ΚΛΕΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΜΑΝΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΚΛΑ.ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΑΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
ΑΜΕΣΩΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΑΝΩΛΑ ( ΣΓΟΥΡΟΜΑΛΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ) 1880-1969 ΠΑΠΟΥ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΗ
Ο ΜΑΝΩΛΑΣ ΗΞΕΡΕ ΑΠΤΑΙΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΓΙΤΙ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΛΟΙΠΟΝ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΚΑΛΑΘΕΝΕΣ ΚΑΙ ΗΡΘΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΥΡΩΧΩΡΙΑ ( ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΑ,ΜΑΡΕΔΙΑΝΑ,.ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΑ,ΑΙ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΤΙΑΝΑ ΣΗΡΙΚΑΡΙ ). ΗΤΑΝ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 35 ΑΤΟΜΑ ΥΠΗΡΧΕ ΣΥΣΣΙΤΙΟ ΕΜΕΙΝΑ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΕΣΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΕΣ.
ΗΡΘΕ ΕΝΑΣ ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΡΓΑΡΩ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ ΟΤΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΝΙΑ ΧΩΡΙΑ ΔΕΚΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΝΕΙ ΔΙΑΤΑΓΗ Ο ΚΥΡ ΝΙΚΟΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΠΟΛΙΑ. Ο Γ.ΣΓΟΥΡΟΜΑΛΛΗΣ ΗΤΑΝ 17 ΧΡΟΝΩ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΚΟΝΤΟΚΑΝΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΟΠΛΟ.ΤΟ ΕΙΧΕ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΦΟΠΕΤΡΟ. ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΑΝΤΑΛΑΓΗ ΜΕ ΕΝΑ ΣΤΑΓΙΕΡ .ΤΟ ΣΤΑΓΙΕΡ ΗΤΑΝ ΜΑΚΡΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΚΑΛΛΥΤΕΡΟ.ΑΛΛΑ ΞΕΓΕΛΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΧΕ ΣΚΑΛΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Τ ΑΝΤΑΛΑΞΕ
ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΡΑΓΓΑ .ΟΜΑΔΑΡΧΕΣ Ο ΠΑΠΑ ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΝΩΛΑΣ.ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΤΣΟΥΡΟΥΝΙΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΦΟΡΙΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΝΕΛ
ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΛΑΒΑΝ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.ΕΚΤΕΛΩΝΤΑΣ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΤΣΑΜΑΝΤΗ ΕΡΙΞΑΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΔΙΣΗ ΠΕΡΑΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΝΙΑ ΧΩΡΙΑ
ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ Ο ΜΑΝΩΛΑΣ Ο ΕΓΓΟΝΑΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΑΙ Ο Γ.ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ
Η ΔΙΑΤΑΓΗ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΕΙ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΝΕΝΑΣ
ΠΡΩΤΟΣ ΘΑ ΕΡΙΧΝΕ Ο ΤΣΑΜΑΝΤΗΣ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΟΧΗΜΑ ΣΑΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ
ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΤΑΝΚ ΠΟΥ ΚΡΥΜΕΝΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΚΙΝΟ ΘΑ ΤΟΥΡΙΧΝΕ ΜΙΑ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ.ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΕΝΟ
ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΡΙΧΝΟΤΑΝ Η ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΑ ΕΦΤΑΝΕ ΣΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΕΜΠΟΔΙΟ
Ο Γ.Σ ΕΙΧΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ Σ ΕΝΑ ΤΟΙΧΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ.ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΑΜΑΝΤΗ .ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑ ΣΠΥΡΟΣ.
ΟΜΩΣ Η ΕΝΤΑΣΗ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ.
Ο ΠΑΝΤΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΝΗΝΤΑΡΗΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΡΙΞΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΧΗΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΙΤΑΛΙΚΗ ΑΡΑΒΙΔΑ.ΑΜΕΣΩΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ.ΧΑΛΑΣΜΟΣ ΚΥΡΙΟΥ. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΙΦΝΗΔΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΜΩΣ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΥΝΗΛΘΑΝ ΠΗΔΗΞΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΘΕΣΕΙΣ. ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ. ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΟΠΛΙΚΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ.ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΕΙΚΟΣΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟ ΠΕΖΟΠΟΡΟΥΣ.ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΧΗΜΑ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΒΑΛΤΕΡ Ο ΚΟΜΑΝΤΑΤΟΥΡ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΟΥ ΣΤΙΣ ΣΤΡΟΒΛΕΣ.ΣΚΛΗΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΕΦΕΡΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΘΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΝΙΑΧΩΡΙΑΝΟΥΣ.
ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΑΥΤΗ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ Ο ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ
Ο Γ.Σ ΒΡΙΣΚΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΣΕ ΔΥΟ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ..ΞΑΦΝΙΚΑ ΒΛΕΠΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ ΔΥΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΠΑΝΩ ΤΟΥ.Ο ΕΝΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΟΠΛΟ. ΔΕΝ ΤΑ ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟΥ ΕΝΟΥΣ.ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΕΠΙΤΟΠΟΥ.Ο ΑΛΛΟΣ ΚΑΛΗΦΘΗΚΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΣΠΑΛΑΘΟ.ΤΡΕΜΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΔΙΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΡΕΧΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΑΙ Σ ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΙ.ΤΟΤΕ ΒΛΕΠΕΙ ΦΑΤΣΑ ΤΟΝ ΤΣΑΜΑΝΤΗ.
ΤΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΝΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ . ΟΙ ΥΠΟΛΟΙ ΠΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΙΧΑΝ ΜΗΝΕΙ ΠΙΣΩ. Η ΜΑΧΗ ΕΙΧΕ ΚΡΙΘΕΙ.ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΞΟΥΝ.
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ ΚΕΤΕΥΘΗΝΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΩΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΟΥΡΟΥΝΙΑΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΥΚΛΩΘΟΥΝ.
ΠΕΠΕΙΡΑΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΤΣΑΜΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΓΕΡΜΑΝΟ ΝΑΡΧΕΤΕ ΚΑΤΑ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ ΤΟΥ.ΤΡΕΞΕ ΣΤΟ ΤΟΙΧΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝΕ ΚΕΡΑΣΩ ΓΩ.ΘΩΡΩΝΤΑΣ ΤΟΝ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΖΟΡΙΣΤΗΚΕ.ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟΤΕ Ο ΤΣΑΜΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΖΕΙ Μ ΕΝΑ ΒΕΛΓΙΚΟ ΟΠΛΟ ΠΟΥΧΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΗΝΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ. ΕΘΕΚΑ ΝΤΟΝΕ ΤΟΝ ΚΕΡΑΤΑ ΕΙΠΕ.
ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΑΚΟΜΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΣΑΜΑΝΤΗ. ΜΑΖΙ ΑΛΛΗΛΟΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΩΜΑ ΚΑΙ ΕΣΜΙΞΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.Η ΟΜΑΔΑ ΕΧΑΣΕ 2 ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ . Ο ΤΣΑΜΑΝΤΗΣ ΣΥΧΑΡΗΚΕ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΓΟΝΟ ΤΟΥ.ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΟΙΜΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΗΡΙΚΑΡΙΑΝΟ ΣΚΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΑΘΕΝΕΣ.
ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝ ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΓΟΥΡΟΜΑΛΛΗ ΣΤΟΝ ΑΘ.ΔΕΙΚΤΑΚΗ

1 σχόλιο:

  1. ο αφηγητης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΓΟΥΡΟΜΑΛΛΗΣ ειναι παππους μου,εφυγε απο τη ζωη στις 30/6/2008 σε ηλικια 81ετων.παντα θα ειμαι υπερηφανος για αυτον.δυστυχως το...κρατος μας δεν του απενεμει αντιστασιακη συνταξη οπως θα οφειλε να κανει γιατι οταν εδρασε ως επονιτης το ΄44 ηταν ανηλικος(17ετων).αυτο που θελω να πω ειναι οτι ανθρωποι σαν τον παππου μου πρεπει να εμπνεουν τις νεες γενιες και να τους θυμιζουν την ιστορια που εχουν αυτα τα χωματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή