ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Η ΠΑΝΑΡΧΑΙΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ


Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΑΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΜΕΡΙΚΟΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ Η ΜΟΝΗ ΜΟΡΦΗ ΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΕΠΕΖΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΠΑΛΙ.

ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΣΥΧΩΡΕΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΡΙΑ (ΚΑΤΕΧΑΡΑ) ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΙΑ ΤΗΣ. ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΘΥΜΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕ ΕΙΤΕ ΣΕ ΜΑΣ ( ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ) ΕΙΤΕ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ.

1.ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΑΥΤΙΑ.

ΕΡΙΧΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΥΤΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ 3-4 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΖΕΣΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.ΜΕΤΑ ΕΦΤΙΑΧΝΕ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ ΕΝΑ ΧΩΝΙ ΚΑΙ ΕΒΑΖΕ ΤΗΝ ΜΥΤΕΡΗ ΤΟΥ ΑΚΡΗ ΣΤΟ ΑΥΤΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ.ΜΕΤΑ ΑΝΑΒΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕ ΤΟ ΧΩΝΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΜΠΑΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΥΤΙ ΕΤΡΕΧΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΤΟ ΚΕΡΙ ΤΟΥ ΑΥΤΙΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΧΩΝΙΟΥ.ΕΤΣΙ ΓΙΝΟΤΑΝ Ο ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

2.ΠΥΩΔΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ

ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΛΙ ΤΥΛΙΓΕ ΒΑΜΒΑΚΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΧΕ ΕΜΠΟΤΙΣΕΙ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΙΩΔΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΣΟΧΟΝΤΡΟ ΑΛΑΤΙ.ΑΝΟΙΓΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΛΗΣΙΑΖΕ ΚΑΙ ΠΙΕΖΕ ΤΟ ΚΟΥΤΑΛΙ ΣΤΙΣ ΠΥΩΔΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ .ΕΤΣΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕ ΤΟ ΠΥΟΝ (ΠΥΟ ,ΟΜΠΥΟ) ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΙΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΕΒΑΖΕ ΝΕΡΟ,ΙΩΔΙΟ ΚΑΙ ΨΙΛΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΕΔΙΝΕ ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΑΡΓΑΡΕΣ.

3. ΕΞΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ

ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΖΕΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΧΕ ΑΛΟΙΨΕΙ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕ ΜΙΑ ΠΕΤΣΕΤΑ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΡΑΒΟΥΣΕ ΤΟ ΕΞΑΡΘΡΩΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΣΗ.ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΦΤΙΑΧΝΕ ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΛΑΣΜΑ (ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΕΜΠΛΑΣΤΡΟ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ.

ΕΒΑΖΕ ΣΕ ΕΝΑ ΧΟΝΤΡΟ ΧΑΡΤΙ (ΧΑΣΑΠΟΧΑΡΤΟ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ) ΚΡΕΜΥΔΟΦΥΛΛΑ , ΛΑΔΙ,ΤΡΙΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΣΑΠΟΥΝΙ,ΓΙΔΙΝΕΣ ΤΡΙΧΕΣ,ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΤΥΠΗΜΕΝΟ ΑΣΠΡΑΔΙ ΑΥΓΟΥ(ΜΑΡΕΓΚΑ).ΤΥΛΙΓΕ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΦΙΧΤΑ ΓΙΑ 12 ΩΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ.Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΚΛΗΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΕΦΕΡΝΕ ΑΡΙΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ .

4.ΒΡΑΣΜΕΝΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙ ΓΙΑ ΠΛΥΣΙΜΟ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΑΠΟ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ Η ΑΛΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ ΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ.ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΙΧΕ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

5. ΚΟΜΠΡΕΣΕΣ Η ΕΝΤΡΙΒΕΣ

ΣΤΑ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕ ΓΙΑ ΕΝΤΡΙΒΕΣ ΕΝΑ ΜΙΓΜΑ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ,ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ.ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΥΣ ΤΡΙΜΕΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ (ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥΡΚΑΚΙΑ)

ΣΕ ΠΙΟ ΒΑΡΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΝΤΡΙΒΕΣ ΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

ΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΒΑΡΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΡΥΩΜΑΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕ ΤΙΣ ΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΚΟΜΠΡΕΣΕΣ Η ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ.

ΑΝΑΒΕ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΛΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΥΛΙΞΕΙ ΜΕ ΒΑΜΒΑΚΙ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕ ΜΕΡΙΚΑ ΓΥΑΛΙΝΑ ΠΟΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΖΕΣΤΑΝΕΙ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΕΡΑ .ΚΑΤΟΠΙΝ ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΑΔΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕ ΤΑ ΠΟΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΡΑΧΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΝΑ ΒΕΝΤΟΥΖΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ.ΣΥΝΗΘΩΣ 3-4 ΠΟΤΗΡΙΑ ΒΕΝΤΟΥΖΑΡΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ. ΤΑ ΞΕΒΕΝΤΟΥΖΑΡΙΖΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΣΚΕΠΑΖΕ ΣΤΙΣ ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ.

ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΒΑΡΥΤΕΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ( ΠΡΩΙΜΗ ΒΡΟΧΙΤΙΔΑ Η ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ) ΕΦΑΡΜΟΖΕ ΤΙΣ ΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΚΟΦΤΕΣ ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ.Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΧΑΡΑΖΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΕ ΞΥΡΑΦΑΚΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΝΕΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΤΑΝ ΣΠΑΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟ.

6.ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ Η ΑΠΟ ΡΥΑΚΙΑ ΕΦΕΡΝΕ ΒΔΕΛΛΕΣ(ΑΒΔΕΛΛΕΣ) ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΣΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ.ΑΥΤΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΚΑΙ ΤΡΑΒΟΥΣΑΝ ΟΤΙ ΜΟΛΥΝΣΗ ΕΙΧΕ ΤΟ ΑΙΜΑ.

7. ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΜΕΣΗΣ.

ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΧΝΙΚΗ.

ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΟΝ ΕΠΙΑΝΕ Η ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΒΑΖΕ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΑΝΑΣΚΕΛΑ(ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΑ) ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ.

ΕΠΙΑΝΕ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΝΕ ΧΙΑΣΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ .ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΟΔΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΙΝΗΣΗ.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΑΝΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΕΠΙΑΝΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΦΙΧΤΑ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΤΗΣ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΠΕΤΣΕΤΑ ΤΡΑΒΟΥΣΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ . ΤΡΑΒΟΥΣΕ ΤΑ ΠΑΚΙΑ . ΕΤΣΙ ΤΟΛΕΓΑΝ

ΕΠΑΝΑΦΕΡΝΕ ΤΟΥ ΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΕΝΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΠΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΣΠΟΝΔΥΛΟΥΣ.

8.ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΟ

ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΑΚΙ ΕΦΤΙΑΧΝΕ ΕΝΑ ΜΙΓΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΥ ΙΩΔΙΟΥ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΕ ΑΛΛΗ ΜΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ο ΑΓΙΟΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ-ΣΕΛΙΝΟΥ



ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟ

Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης γεννήθηκε στο Νεροχώρι Αποκορώνου Κρήτης στις 10 Νοεμβρίου 1911. Σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο Κρήτης και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1937. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Θεολογίας και Κοινωνιολογίας στη Γαλλία, στα Πανεπιστήμια της Λιλ και του Παρισιού.

Εργάστηκε ως καθηγητής Θεολογίας σε σχολεία του Νομού Χανίων την περίοδο 1938-1945.

Το 1944 με άλλους διανοούμενους συμμετέχει στην ίδρυση στα Χανιά του ΧΡΙ.Σ.Κ.Ε. (του Χριστιανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας), το οποίο θα πραγμάτωνε τα κοινωνικά ιδεώδη του Ευαγγελίου. Το 1946 χειροτονήθηκε διάκονος και κατόπιν Πρεσβύτερος και του δόθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Χρημάτισε Υποδιευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης. Το Δεκέμβριο του 1957 η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης τον εξέλεξε Επίσκοπο Κισάμου και Σελίνου και χειροτονήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1957. Στις 25 Σεπτεμβρίου 1962, με την ανύψωση των Επισκοπών της Κρήτης σε Μητροπόλεις προήχθη σε Μητροπολίτη. Το 1963 υποδέχεται τον Πατριάρχη Αθηναγόρα στην Κίσσαμο, μεγάλο οραματιστή και εργάτη της Οικουμενικής κίνησης, ενώ ένα χρόνο μετά συναντάται με τον Πάπα Παύλο τον 6ο στη Ρώμη.

Ιδρύει γηροκομεία, ορφανοτροφεία, επαγγελματικές σχολές, πνευματικά κέντρα, ιδρύματα υποτροφιών, οικοτροφεία στην Κρήτη αλλά και στην Αθήνα για τους φοιτητές των επαρχιών, ιδιωτικές τεχνικές σχολές Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων, το κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι και σύγχρονα τυροκομεία. Δημιουργεί σε κεντρικές ενορίες υφαντουργεία και εργαστήρια βιοτεχνίας, κυρίως ξυλογλυπτικής και αγγειοπλαστικής. Στηρίζει τη "Βουλή της Γυναίκας". Μετά το ναυάγιο του πλοίου "Ηράκλειο" αναλαμβάνει πρόεδρος της μετοχικής εταιρίας, που προήλθε από την ιδέα της λαϊκής αποταμίευσης και τη μετουσιώνει στη σημερινή ΑΝΕΚ. Αργότερα επιφορτίζεται καθήκοντα προέδρου και σε άλλες αναπτυξιακές εταιρίες όπως η ΕΤΑΝΑΠ, η ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ και η Εταιρεία Σελίνου. Καθιερώνει διεθνή βραβεία Ειρήνης, ενώ το 1971 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας.


Επί Αρχιερατείας του αναγνωρίστηκε η Ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας ως τρίτη επίσημη εκκλησία στη χώρα, οικοδομήθηκε ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Τριάδας και το Μητροπολιτικό μέγαρο στη Βόννη, αλλά και πολλοί άλλοι ναοί σε άλλα μεγάλα κέντρα της Γερμανίας. Η προσφορά του δε στην εφημερίδα υπήρξε καταλυτική. Στις 24 Αυγούστου του 2005 υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης η οποία και έγινε αποδεκτή.

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ


ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΣΥΣΩΜΟΣ ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ .
ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΑΡΙΑΝΟΣ .ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ 1928 (ΠΕΝΤΟΖΑΛΙ)

19 Πεντοζάλης ΜΑΡΙΑΝΟΣ 1928 by HATZIKOS
ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΣΠΑΝΙΟ ΔΙΣΚΟ 45 ΣΤΡ0ΦΩΝ ΤΟΥ 1928 .ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΠΕΝΤΟΖΑΛΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΙ Ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΑΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΓΟΥΤΟ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ (ΚΟΥΡΗΣ)

2 ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΤΣΕΓΚΑ

06 - Ανώνυμος του Τζέγκα & Αζογυριανός - Καρτσωνάκης, Μαθιουδάκης by HATZIKOS
ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΚΑΙ ΑΖΩΓΥΡΙΑΝΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΗ ΤΣΕΓΚΑ.ΠΑΙΖΟΥΝ ΒΙΟΛΙ ΟΙ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΛΑΓΟΥΤΟ Ο ΚΑΡΤΣΩΝΟΜΑΝΩΛΗΣ. ΤΡΑΒΗΧΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΡΡΗΝΕΙΑ ΤΟ 1979

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Η ΛΕΒΕΝΤΙΑ

Η ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΝΑΙ ΜΙΑ ΠΛΗΓΗ
ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΑΙΜΑ ΤΡΕΧΕΙ
ΘΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΝΤΑΓΙΑΝΤΑ
ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΙ

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Η ΚΙΣΣΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 1941-1945

1.ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΚΙΣΣΑΜΙΤΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΓΟΝΑΛΑΚΗ



Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΥΠΗΡΞΕ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΓΙΑ 3 ΛΟΓΟΥΣ.
ΠΡΩΤΟΝ.ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ(ΓΕΡΜΑΝΟΙ)
ΔΕΥΤΕΡΟΝ.ΓΙΑΤΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΦΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΠΑΣΕΙ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΚΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΑΙΝΙΓΜΑ.
ΤΡΙΤΟΝ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΝ ΠΟΤΕ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΑΧΟ ΠΛΗΘΗΣΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ..
ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΥΠΗΡΞΕ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΤΑΛΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΣΕ ΑΓΓΛΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΟΡΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

Ο ΆΓΓΛΟΣ ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕ Μ ΕΝΑ ΕΠΙΔΕΞΙΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΦΤΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΕΥΡΙΣΕΙ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΤΗΣ ΓΡΑΜΠΟΥΣΑΣ.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΣΤΟΥΚΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ.

ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΕΡΟΜΑΧΙΑΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΤΕΡΡΙΨΑΝ ΕΝΑ ΑΓΓΛΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ.Ο ΠΙΛΟΤΟΣ ΟΜΩΣ ΣΩΘΗΚΕ ΜΕ ΣΩΣΙΒΙΟ.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΙΑ ΠΕΙΣΜΑΤΩΔΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΝΟΣ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΙΣΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΕΙΔΑΝ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΟ( ΚΟΛΕΟΝΙ ) ΝΑ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ.ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΝΑΥΑΓΟΥΣ ΠΕΡΙΕΘΑΛΨΑΝ ΟΙ ΚΑΣΤΕΛΙΑΝΟΙ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
ΕΙΣΒΟΛΗ.
ΣΤΙΣ 20 ΜΑΙΟΥ 1941 -- ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΠΟΥ ΣΚΙΑΣΑΝ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΡΟΜΟ.ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΚΑΜΠΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΟΙ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ.ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 200 ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ 1ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΕΖΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΝΑ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ.

2. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΕΝΩ ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ 13 ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ. ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ.
ΟΧΥΡΩΘΗΚΕ ΔΕ ΣΤΑ ΥΨΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΡΟΔΩΠΟΥ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΓΩΝΙΑΣ.ΟΙ 300 ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΗΡΩΙΚΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΟΝ ΚΛΟΙΟ ΟΔΕΥΣΑΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΣΤΕΛΛΙ.
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ 23 ΜΑΙΟΥ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΛΑΚΑΛΩΝΑ ΜΕ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ.1200 ΒΟΜΒΕΣ ΕΠΕΣΑΝ ΑΔΙΑΚΡΙΤΑ..ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ,
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΤΕΦΥΓΑΝ ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΧΩΡΙΑ.

3. Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ 
ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΡΗΜΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ ΟΣΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΚΟΡΦΑΛΩΝΑΣ.

4. ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΦΑΛΩΝΑ
Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΙΣΣΑΜΙΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΝΟΧΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΠΑΝΙΑΣ ΑΡΧΙΣΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΦΑΛΑΓΓΕΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΠΟΥ ΚΑΤΕΦΘΑΝΑΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΛΕΜΕ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΟΥ.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΙΑ ΒΑΡΒΑΡΗ ΚΑΤΟΧΗ 4 ΕΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΝΤΟΠΙΟΣ ΠΛΥΘΗΣΜΟΣ ΤΡΑΒΗΞΕ ΤΑ ΠΑΝΔΕΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΕΛΕΗΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ.
ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ,ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΜΗ ΤΥΧΩΝ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΝΤΟΛΙΟΥ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ ΤΟΥΣ ΗΤΤΗΘΕΝΤΕΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΤΙΝΑΞΟΥΝ Η ΝΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ.
ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟ 1945 ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΤΑΠΕΙΝΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΑΝΑΤΙΝΑΞΑΝ ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ
ΟΙ ΤΙΜΩΡΙΕΣ –ΠΟΙΝΕΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΤΕΡΜΑΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ ΣΤΟΥΝΤΕΝΤ ΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΙΝΤΕΜΠΟΥΡΓΚ.ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ 5 ΕΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΑΛΛΑ ΤΟ 1948 ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΧΟΥΓΚΟ ΑΝΤΡΕ ΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΤΟΣ 1947 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 1952
Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΜΠΡΟΥΝΟ ΜΠΡΟΓΙΕΡ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1946.ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ ΣΤΙΣ 20 ΜΑΙΟΥ ΤΟ 1947 ΕΠΑΙΤΕΙΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.
Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΜΥΛΕΡ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ ΣΤΙΣ 20 ΜΑΙΟΥ 1947 ,ΜΕΡΑ ΕΠΕΙΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ( Ο ΣΦΑΓΕΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ) ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ Ο ΥΠΕΥΘΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΝΝΟΥ, ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΜΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΙΣΣΑΜΟΥ.
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΚΟΥΝΕΛΗΣ Μ.-ΚΑΡΤΣΩΝΗΣ

ΑΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ (ΡΙΖΙΤΕΣ) ΤΟ 1991 ΣΤΟ ΣΚΟΛΕΙΟ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΑΣ.ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΟΥΝΕΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΤΣΩΝΗΣ.

ΝΑΥΤΗΣ-ΚΑΡΜΠΑΔΑΚΗΣ- ΜΑΡΤΣΑΚΙΑ


ΑΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ (ΡΙΖΙΤΕΣ) ΤΟ 1991 ΣΤΟ ΣΚΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΑΣ .ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΑΥΤΗΣ , ΚΑΡΜΠΑΔΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΜΑΡΤΣΑΚΙΑ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Μ.ΚΟΥΝΕΛΗ ΤΟ 1999


1.ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΝΕΛΗΣ- ΚΑΡΤΣΩΝΗΣ (ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΥΦΑΝΤΗ)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΥΝΕΛΗ ΣΤΟΝ Γ.ΑΜΑΡΓΙΑΝΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ Η ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΤΕ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF.
ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΑΥΤΗ (ΠΑΠΑΔΑΚΗ Κ.) ΤΟ 1999




1. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΧΑΡΙΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Ο ΝΑΥΤΗΣ ΣΤΑ ΧΟΡΕΥΤΙΑΝΑ ΤΟ 1989
2.ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ Κ. Η ΝΑΥΤΗ ΣΤΟΝ Γ. ΑΜΑΡΓΙΑΝΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ . ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ΟΡΘΑ ΚΟΦΤΑ.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ Η ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΤΕ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΑΡΙΔΑΚΗ Ν. Η ΜΑΥΡΟΥ ΤΟ 1990 ΜΕΡΟΣ 1


Ο Νικολής Σαριδάκης γενήθηκε το 1910 στον Σκουτελώνα Κισσάμου του νομού Χανίων. Από νεαρή ηλικία φάνηκε το ταλέντο του. Τα αδέρφια του έπαιζαν βιολί, οπότε καταλαβαίνουμε ότι και ο ίδιος έζησε σε τέτοιο περιβάλλον που τον επηρέασε βαθύτατα. Σε ηλικία 15 ετών ήταν ένας πολύ καλός βιολάτορας. Η κακή οικονομική κατάσταση της οικογένειας του ήταν εμπόδιοστο να παντρευτεί την Χαρίκλεια Πρεκατσάκη, κόρη ευκατάστατης οικογένειας. Ο Νικολής Σαριδάκης όμως την έκλεψε. Πολλοί ρωτούν για το παρατσούκλι του "Μαύρος". Η εξήγηση βέβαια είναι πολύ απλή. Από μικρός ήταν μελαχροινός και έτσι τον φώναζαν "Μαύρο". Την δεκαετία του '40 απέκτησε ένα βιολί "Στραντιβάριους", το οποίο και διεσώθη και φυλάσσεται σήμερα σε τραπεζική θυρίδα από ένα εγγονό του Μαύρου. Ο Μαύρος ήταν ένας νεωτεριστής εκείνη την εποχή για τα τότε μουσικά δρώμενα. Προσωπικό και δεξιοτεχνικό παίξιμο, πολλά και περίτεχνα γυρίσματα στις μελωδίες των συρτών, ένας μεγάλος αναμορφωτής, μια ολόκληρη σχολή. Συνεργάστηκε με πολλούς λαγουτιέρηδες όπως ο Μιχ.Πολυχρονάκης, οΛεβενταρτέμης και ο αδικοχαμένος Αντ. Γεραιουδάκης ή Μαρουβάς. Εκεί όμως που "έδεσε" πραγματικά ο Μαύρος ήταν η ανεπανάληπτη και θρυλική ζυγιά με τον μεγάλο Γιώργη Κουτσουρέλη, όπου για πολλά χρόνια πρόσφεραν στον κόσμο αγγελικές και υψηλής τεχνικής μελωδίες και βέβαια αρκετές ηχογραφήσεις. Μαζί ηχογράφησαν και τον περίφημο Κολυμπαριανό συρτό, μια σύνθεση του Μαύρου, που σήμερα πλέον είναι ένα από τα κλασσικότερα κρητικά τραγούδια της μεταπολεμικής εποχής. Ο Νικολής Σαριδάκης ή Μαύρος έζησε όλα του τα χρόνια στο χωριό του τον Σκουτελώνα, διακρίθηκε από πολλούς πολιτιστικούς φορείς για την προσφορά του. Έφυγε από τη ζωή το 1994, αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά, την "σχολή του Μαύρου", η οποία αποτελεί σήμερα παράδειγμα προς μίμηση για τους νεώτερους.
ΠΗΓΗ.ΑΘ.ΔΕΙΚΤΑΚΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΑΡΙΔΑΚΗ Ν. Η ΜΑΥΡΟΥ ΤΟ 1990 ΜΕΡΟΣ 2


Είπαν για τον Μαύρο :

Μιλτιάδης Γιατρουδάκης : Αν ο Χάρχαλης ήταν ο καλλιτέχνης της συλλογής των κισαμίτικων συρτών, ο Μαύρος ήταν εκείνος που τα επεξεργάστηκε σε βάθος.

Αθανάσιος Δεικτάκης : Ήσουν τόσο τρανός/μα απλός και σεμνός στο δοξάρι γλυκός/σαν το μέλι. Μια ζυγιά ταιριαστή/στα Χανιά ζηλευτή με τον άλλον τρανό/Κουτσουρέλη. Τον Απόλλωνα ' συ/την πηγή τη χρυσή με καρδιά περισσή/κυβερνούσες... Ψηλορείτης ψηλά/για την τέχνη πολλά ένα σκήπτρο γερά/εκρατούσες. Νικολήδες μπροστά/κι ο Μαριάνος στητά κι άλλοι τόσοι σφιχτά/απ' τα χέρια. Άλλο γλέντι θωρρώ/και βιολιά και χορό στου γλαυκού ουρανού/τα λημέρια.

Και τα δυο παραπάνω κείμενα διαβάστηκαν την ημέρα της κηδείας του Μαύρου.
Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΟΡΝΙΟΙ (σερνικά σύκα)- ΓΛΥΚΟ ΣΥΚΑΛΑΚΙ





Την άνοιξη η αγριοσυκιά η σερνική συκιά γεμίζει σύκα, τους ορνιούς όπως λέγονται, που πέφτουν μετά από ένα μήνα. Στην αγριοσυκιά η γονιμοποίηση εξασφαλίζεται από ένα έντομο τον Βλαστοφάγο τον ψήνα που καθώς μπαινοβγαίνει μέσα στις ταξιανθίες εξασφαλίζει τη μεταφορά της γύρης. Το έντομο αυτό επισκέπτεται επίσης τα πραγματικά σύκα της ήμερης συκιάς που αργούν πολύ περισσότερο χρονικά στο να γίνουν και τα γονιμοποιεί με σκοπό να γίνουν τα σύκα ακόμα πιο γλυκά. Για τον λόγο αυτό ήταν κάποτε διαδομένη

η τεχνική του «ορνιάσματος» δηλαδή το κρέμασμα πάνω στην ήμερη συκιά μερικών κλαδιών αγριοσυκιάς με καρπούς από τους οποίους βγαίνουν οι βλαστοφάγοι κατά την άνοιξη. Οι ποικιλίες που παράγουν μόνο πραγματικά σύκα λέγονται μονόφορες, ενώ αυτές που παράγουν πραγματικά σύκα λέγονται δίφορες.

Με σύκα αρσενικά, τους ορνιούς, που δεν ωριμάζουν ποτέ και δεν τρώγονται φτιάχνουμε το γλυκό κουταλιού συκαλάκι

Η χαρακτηριστική μυρωδιά του ορνιού μαζί με το γαρυφαλλάκι και το ψημένο αμύγδαλο το κάνουν ασυναγώνιστο.

Υλικά

50 ορνιοί
1πρέζα αλάτι, νεραντζόφυλλα, γαρύφαλλα

1 κομμάτι γαλαζόπετρα η άσβεστο ασβέστη

1 χούφτα αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρντισμένα (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
½ κιλό νερό
τον χυμό από 1 λεμόνι ή 1 κ.κ. ξινό (κιτρικό οξύ)

Πλένουμε τους ορνιούς καλά με δροσερό νερό και τους στραγγίζουμε. Τους ξεφλουδίζουμε. Τρυπάμε τη βάση τους με ένα καρφί (ειδικό εργαλείο σαν πένα) και τα ζεματάμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό, μπόλικα νεραντζόφυλλα και τη γαλαζόπετρα για 5-10 λεπτά. Χύνουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3-4 φορές. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τους ορνιούς μέσα στο νερό να κρυώσουν. Τους σουρώνουμε και τους στύβουμε με τα χέρια έναν έναν για να βγει όλο το νερό. Τους ρίχνουμε μέσα στο ζεστό σιρόπι και τους αφήνουμε για 12 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους. Τους βγάζουμε προσεκτικά και τους ακουμπάμε όρθιους σε στεγνή πετσέτα. Δένουμε ξανά το σιρόπι και ξαναρίχνουμε τους ορνιούς. Προσθέτουμε τα γαρύφαλλα και τα αμύγδαλα ανοιγμένα στη μέση. Μόλις κρυώσουν λίγο τα βάζουμε σε αποστειρωμένες γυάλες. Για να κάνουμε το σιρόπι, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το αλάτι Μόλις αρχίσει να δένει, ύστερα από 8-10 λεπτά, προσθέτουμε το λεμόνι ή το ξινό.

Καλή απόλαυση

ΚΙΣΣΑΜΙΤΙΚΟ ΠΑΡΕΑΚΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΚΟΥΝΕΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΤΡΟ ΚΑΡΜΠΑΔΑΚΗ ΚΑΙ ΜΑΝΙΟΥΔΑΚΗ
ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟ ΣΕΛΙΝΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΝΑΝΤΙΟ ΣΚΟΠΟ
ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΕΠΟΧΗΣ (TV MAGIC) ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΖΟΚΟΠΑΚΗ .ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΗ ΛΗΨΗ ΑΛΛΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΚΑΡΜΠΑΔΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ 45 rpm.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΛΑΓΟΥΤΙΕΡΗ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΡΜΠΑΔΑΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΑΔΕΡΦΩΝ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗ.
ΛΕΒΕΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕ ΑΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ.
Ο ΠΕΤΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ. ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΙΣΣΑΜΙΤΗΣ ΛΑΓΟΥΤΙΕΡΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΛΥΡΑΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΑΤΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΛΕΝΤΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ..
ΓΙΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΑΝΙΩΝ ( ΤΟ ΡΟΔΟ )
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΗΛΙΑΣ ΧΟΡΕΥΤΑΚΗΣ





Γεννήθηκε το 1972 ,στα Χορευτιανά Κισσάμου ,του νομού Χανίων . Από πολύ μικρός είχε κλίση προς τη μουσική καθότι στην οικογένεια του υπήρχαν πολλοί μουσικοί , όπως ο Νικόλαος Χάρχαλης , ο οποίος ήταν αδερφός της γιαγιάς του πατέρα του.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ.

Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή, με την παραδοσιακή μουσική;

Από πολύ μικρός άκουγα Κρητικά τραγούδια γιατί οι γονείς μου έβαζαν συνεχώς κασέτες στο μαγνητόφωνο (όπως το λέγαμε τότε) με το ΝΑΥΤΗ, το ΚΟΥΝΕΛΗ, το ΣΚΟΡΔΑΛΟ, το ΜΟΥΝΤΑΚΗ και άλλους Κρητικούς καλλιτέχνες της εποχής.

Έτσι λοιπόν όπως καταλαβαίνεις μεγάλωσα με τα Κρητικά τραγούδια και πλέον είναι τρόπος ζωής για μένα.

Πότε απέκτησες το πρώτο σου μουσικό όργανο και αν ξεκίνησες με βιολί;


Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ, ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΧΟΡΕΥΤΑΚΗΣ (ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΒΙΟΛΙΩΝ.

Ο πατέρας μου είχε στο σπίτι ένα βιολί και το γρατζουνούσα πότε πότε,αλλά το όργανο που ήθελα να μάθω ήταν το λαούτο. Ο πατέρας μου όμωςήταν αντίθετος σ’ αυτό και επέμενε να μάθω βιολί, κάτι που τελικά έγινε,παρόλο που εγώ αντιδρούσα έντονα μέχρι που έμαθα το πρώτο κομμάτι.Τώρα βέβαια είμαι ευτυχισμένος γιατί και βιολί παίζω αλλά και λαούτο.

Ποιος ήταν ο δάσκαλος σου που σε βοήθησε στα πρώτα σου βήματα;

Ο Μιχάλης ο Κουνέλης ήταν αυτός που μου έδειξε τα πρώτα κομμάτια και ο βασικός υπαίτιος που παίζω σήμερα βιολί όπως και πολλά άλλαπαιδιά. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ αυτόν και ο Θεός νατον αναπαύσει εκεί που βρίσκετε.

Είχες κάποιο πρότυπο; Και αν ναι ποιος ήταν;

Ο άνθρωπος που θαύμαζα από μικρό παιδί ήταν ο Κώστας Παπαδάκης ο Ναύτης που με βοήθησε πάρα πολύ στο να εμπλουτίσω τις μουσικές μου γνώσεις αλλά και να μάθω βασικά πράγματα για την ιστορία της μουσικής μας. Όταν πέθανε ένοιωσα ότι έχασα ένα κομμάτι του εαυτού μου γιατί με

βοηθούσε μέχρι και τις τελευταίες του στιγμές. Ας τον αναπαύσει ο Θεός.

Εγώ δεσμεύομαι να κάνω όλα όσα είχα υποσχεθεί «Λίγο πριν το τέλος».

Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά με την παραδοσιακή μουσική;

Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μουσική. Ένας ξάδερφός μου παντρευόταν και ήρθε και είπε του πατέρα μου να παίξω στο γάμο. Εγώ δεν ήθελα βέβαια αλλά επιμένανε όλοι και έτσι πήγα και έπαιξα. Χωρίς να καταλάβω πως, βρέθηκα να παίζω στα γλέντια και θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που με εμπιστεύθηκαν στις χαρές τους όλα αυτά τα χρόνια.

Ποιοι ήταν οι πρώτοι συνεργάτες σου;

Ο πρώτος μου συνεργάτης ήταν ο Χαρίλαος ο Βλαστάκης που με βοήθησε πολύ στα πρώτα μου βήματα.

ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΚΑΡΜΠΑΔΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΡΙΛΑΟ ΒΛΑΣΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΜΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ1992

Συνεργαστήκαμε για 17 χρόνια περίπου και μακάρι όλα τα νέα παιδιά να βρουν ένα τέτοιο συνεργάτη στο ξεκίνημά τους.

Που και πότε έγινε το πρώτο γλέντι και τι αναμνήσεις έχεις από αυτό;

Όπως σου είπα και παραπάνω το πρώτο μου γλέντι ήταν ο γάμος του ξαδέρφου μου του Αντώνη του Χορευτάκη και έγινε στο καστέλι το 1985 στο κέντρο Πικαντήλι. Η αλήθεια είναι ότι κουράστηκα τόσο πολύ που νόμιζα ότι θα ξεκολλήσουνε τα χέρια μου από το κορμί μου. Ήταν μια εμπειρία όμως που θα τη θυμάμαι για πάντα.

Ποια είναι η γνώμη σου για την Κρητική μουσική;

Θεωρώ ότι η μουσική μας βρίσκετε σε μεγάλη άνθιση αλλά θα πρέπει να μη τη κουράσουμε και να τη σεβαστούμε περισσότερο……

Υπάρχουν λόγοι που σε κάνουν να πικραίνεσαι με την Κρητική μουσική;

Ναι πικραίνομαι πολλές φορές. Περισσότερο με πειράζει όταν βγαίνουν ορισμένοι και κάνουν τους ειδικούς ενώ δεν έχουν ιδέα και βρίσκονται και σε θέσεις που επηρεάζουν τον κόσμο με λάθος πληροφορίες.

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε η καινούργια σου δισκογραφική δουλειά, με γενικό τίτλο «Τση νιότης μου τα όνειρα», είναι αυτή η δουλειά ένα νεανικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα;

Πραγματικά είναι ένα παιδικό όνειρο και θεωρώ ότι παρόλο που έχω γράψει κι άλλα CD αυτό είναι για μένα το πρώτο, γιατί έχει τραγούδια δικά μου δουλεμένα με μεράκι και ψυχή. Ελπίζω να αρέσουν και στο κόσμο γιατί μόνο τότε θα πω ότι κάτι έκανα.

Ποιοι άνθρωποι σε βοήθησαν να δημιουργήσεις το νέο σου Υπάρχει κάποιο τραγούδι που ξεχωρίζεις στο νέο σου cd;

Ναι είναι δυο τρία τραγούδια που μου αρέσουν λίγο περισσότερο αλλά θα

μου επιτρέψεις να μη σου πω για να μην επηρεάσω και τον κόσμο.

Βλέπουμε ότι πολλοί νέοι και νέες έχουν γυρίσει στην παραδοσιακή μουσική, θεωρείς ότι είναι μια μόδα που θα περάσει ή είναι κάτι που θα έχει διάρκεια;

Ελπίζω να έχει διάρκεια αυτή η μόδα. Θα είναι καλό για τα νέα παιδιά και

για την ίδια τη μουσική μας.

Υπάρχει κάποιος συνάδελφος σου που να τον έχεις ζηλέψει για κάποιο λόγο ή που να τον θαυμάζεις;

Είναι πολλοί συνάδελφοι που μου αρέσουνε. Δε θέλω να αναφέρω όμως

ονόματα. Τώρα για το αν έχω ζηλέψει , όχι ποτέ κανένα. Απλά

στεναχωριέμαι όταν κάποιοι που μόνο Κρητική μουσική δεν παίζουν,

προσπαθούν με χουδαές (που λέμε εμείς στην Κρήτη) και κάποιες μαντινάδες που δεν αρμόζουνε στη μουσική μας να ξεχωρίσουνε και προβάλλονται από κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό μου είναι κάπως δύσκολο να το δεχτώ.

Για το τέλος θα ήθελα να μας πεις μια συμβουλή για όσα παιδιά σκέφτονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με την Κρητική μουσική.

Το πρώτο πράγμα που θέλω να τους πω είναι να αυτό που κάνουν και όχι να το κάνουν μόνο για τα λεφτά. Το άλλο που θέλω να τους πω είναι να μη παρασυρθούν από τη νύχτα. Να έχουν το μυαλό τους μέσα στο κεφάλι τους γιατί η νύχτα εχει πολλούς κινδύνους.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ