Την άνοιξη η αγριοσυκιά η σερνική συκιά γεμίζει σύκα, τους ορνιούς όπως λέγονται, που πέφτουν μετά από ένα μήνα. Στην αγριοσυκιά η γονιμοποίηση εξασφαλίζεται από ένα έντομο τον Βλαστοφάγο τον ψήνα που καθώς μπαινοβγαίνει μέσα στις ταξιανθίες εξασφαλίζει τη μεταφορά της γύρης. Το έντομο αυτό επισκέπτεται επίσης τα πραγματικά σύκα της ήμερης συκιάς που αργούν πολύ περισσότερο χρονικά στο να γίνουν και τα γονιμοποιεί με σκοπό να γίνουν τα σύκα ακόμα πιο γλυκά. Για τον λόγο αυτό ήταν κάποτε διαδομένη
η τεχνική του «ορνιάσματος» δηλαδή το κρέμασμα πάνω στην ήμερη συκιά μερικών κλαδιών αγριοσυκιάς με καρπούς από τους οποίους βγαίνουν οι βλαστοφάγοι κατά την άνοιξη. Οι ποικιλίες που παράγουν μόνο πραγματικά σύκα λέγονται μονόφορες, ενώ αυτές που παράγουν πραγματικά σύκα λέγονται δίφορες.
Με σύκα αρσενικά, τους ορνιούς, που δεν ωριμάζουν ποτέ και δεν τρώγονται φτιάχνουμε το γλυκό κουταλιού συκαλάκι
Η χαρακτηριστική μυρωδιά του ορνιού μαζί με το γαρυφαλλάκι και το ψημένο αμύγδαλο το κάνουν ασυναγώνιστο.
Υλικά
50 ορνιοί
1πρέζα αλάτι, νεραντζόφυλλα, γαρύφαλλα
1 κομμάτι γαλαζόπετρα η άσβεστο ασβέστη
1 χούφτα αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρντισμένα (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
½ κιλό νερό
τον χυμό από 1 λεμόνι ή 1 κ.κ. ξινό (κιτρικό οξύ)
Πλένουμε τους ορνιούς καλά με δροσερό νερό και τους στραγγίζουμε. Τους ξεφλουδίζουμε. Τρυπάμε τη βάση τους με ένα καρφί (ειδικό εργαλείο σαν πένα) και τα ζεματάμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό, μπόλικα νεραντζόφυλλα και τη γαλαζόπετρα για 5-10 λεπτά. Χύνουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3-4 φορές. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τους ορνιούς μέσα στο νερό να κρυώσουν. Τους σουρώνουμε και τους στύβουμε με τα χέρια έναν έναν για να βγει όλο το νερό. Τους ρίχνουμε μέσα στο ζεστό σιρόπι και τους αφήνουμε για 12 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους. Τους βγάζουμε προσεκτικά και τους ακουμπάμε όρθιους σε στεγνή πετσέτα. Δένουμε ξανά το σιρόπι και ξαναρίχνουμε τους ορνιούς. Προσθέτουμε τα γαρύφαλλα και τα αμύγδαλα ανοιγμένα στη μέση. Μόλις κρυώσουν λίγο τα βάζουμε σε αποστειρωμένες γυάλες. Για να κάνουμε το σιρόπι, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το αλάτι Μόλις αρχίσει να δένει, ύστερα από 8-10 λεπτά, προσθέτουμε το λεμόνι ή το ξινό.
Καλή απόλαυση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου