ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΣΦΕΝΤΟΝΑ ( ΑΣΦΕΝΤΟΝΑ Η ΧΑΡΧΑΛΑ)

1. ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΗ ΣΦΕΝΤΟΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ

Η ασφεντόνα είναι ένα πρωτόγονο όπλο κατασκευασμένο από ξύλο, συνήθως με διχαλωτή μορφή και σχοινί ή από λάστιχο και δέρμα. Έχει την δυνατότητα να εκσφενδονίζει πέτρες σε μεγάλες αποστάσεις με μεγάλη ταχύτητα. Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούταν σε μάχες, ως όπλο που είχε την δυνατότητα να βάλλει από μακριά τον εχθρό.Η πρώτη γραπτή αναφορά για χρήση σφεντόνας γίνεται στην βίβλο στην εξιστόρηση της μονομαχίας μεταξύ Δαβίδ και Γολιάθ.

Ημέρα με λίγωση του φεγγαριού διαλέγαμε συνήθως διχάλα από αγρολιά για την κατασκευή της.Οσο για πέτρες ρίψεων πηγαίναμε στον ποταμό και διαλέγαμε όσο πιο πολλές σφαιρικές πετρούλες μπορούσαμε.Στις μπροστινές τσέπες του κοντοπαντέλονου βάζαμε τις πέτρες στην πίσω κολότσεπη την ασφεντόνα και ξαμολιόμασταν στα χωράφια για σημάδι και κυνήγι.Θύματα του κυνηγιτού μας ήταν συνήθως τα φρούτα των δέντρων και τα μικροπούλια.Για τους πιο μυημένους και πιο ευθύβολους η χαρά πολλαπλασιαζόταν γιατί είχαν την δυνατότητα να εκτελέσουν με εντολή πάντα του κατόχου του κανένα πετεινό η κανένα κουνέλι αφού οι κατοχοί του δεν είχαν την ικανότητα να τα πιάσουν..

1 σχόλιο: