ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΣΚΑΛΙΔΗΣ

ΜΑΝΩΛΗΣ (ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ) ΣΚΑΛΙΔΗΣ ΑΠΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ ΙΝΝΑΧΩΡΙΟΥ.ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

-->
ΕΜΜΑΝΟΥΛ (ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ) ΣΚΑΛΙΔΗΣ
ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΣΚΥΛΟΥΡΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΑΛΙΔΗ.ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΚΥΛΟΥΡΗ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΣΚΑΛΙΔΗΣ
ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΚΟΣΙΤΡΙΑΧΡΟΝΟ ΤΟΤΕ ΣΚΑΛΙΔΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1841 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.
ΣΤΟ ΠΡΟΒΑΡΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΑΝΑΔΕΙΧΤΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΤΕ ΝΕΑΡΟΙ Ο ΠΟΛΙΟΥΔΟΒΑΡΔΑΣ ΤΟΥ ΣΕΛΙΝΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΚΑΛΙΔΗΣ ΤΗΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ.ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΑΝΑΔΗΞΕΙ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ . ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1858 ΠΑΡΟΤΙ Η ΚΙΣΣΑΜΟΣ ΕΙΧΕ ΝΑ ΑΝΑΔΗΞΕΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΕΛΕΞΑΝ ΓΕΝΙΚΟ ΑΡΧΗΓΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ.
ΤΟ 1866 ΜΟΛΙΣ ΕΞΕΡΡΑΓΗ Η ΝΕΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΔΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ.ΕΓΙΝΕ ΦΙΛΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΚΑΙ ΑΧΩΡΙΣΤΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ ΗΡΩΙΚΟΥ ΚΡΙΑΡΗ .ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΣΑΝ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ. ΣΕ 200 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΑΧΕΣ ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ.
ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1878 ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΑΔΙΩΧΘΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΥΝΕΛΥΦΘΕΙ ΚΑΙ ΑΠΗΧΘΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ .ΡΙΧΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕΤΑ ΒΑΣΑΝΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΞΕΝΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ.
ΥΠΗΡΞΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1896 ΚΑΙ ΔΙΕΞΗΓΑΓΕ ΛΑΜΠΡΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΝΕΡΟ,ΣΤΑ ΡΟΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΒΟΥΚΟΛΙΕΣ .ΤΟ 1897 Ο ΣΚΑΛΙΔΗΣ ΥΨΩΣΕ ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ  ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΝΤΡΩΝ.
ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΟΥΚΟΛΙΩΝ ,ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΑΧΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΛΕΧΘΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΑΡΜΟΣΤΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.
ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1901.ΤΟΝ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΞΕΦΩΝΗΣΕ Ο ΚΩΝ.ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΕΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΥΜΕΤΑΣΧΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1866 ΚΑΙ ΜΕΤΑ.

7 σχόλια:

 1. Σημερα λειτουργει μικρο μουσειο στο χωριο Περβολια Κισσαμου, με φωτογραφικο και αλλο αρχειακο υλικο. το μουσειο το διευθηνει ενας απογονος του αναγνωστη Σκαλιδη. ο Ζαχαριας Σκαλιδης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ ΕΧΕΙ ΙΔΡΥΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΣΚΑΛΙΔΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΚΑΜΗΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ9 Ιουλίου 2010 - 10:09 π.μ.

  Στα Περβόλια Κισσάμου, υπάρχει ο πολιτιστικός σύλλογος ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΣΚΑΛΙΔΗ και η "ΣΤΕΓΗ ΠΡΟΓΟΝΩΝ", που ιδρυτής των ήταν ο Καρτσωνάκης Γρηγόριος.Η "ΣΤΕΓΗ ΠΡΟΓΟΝΩΝ" είναι ο χώρος που στεγάζονται διάφορα παλαιά αντικείμενα οικιακής χρήσης και ιστορικής αξίας όπως και φωτογραφικό υλικό.
  Παρακαλείται όποιος έχει κάτι παλαιό και δεν το χρειάζεται, μπορεί να το προσφέρει στη "ΣΤΕΓΗ ΠΡΟΓΟΝΩΝ" για να διατηρηθεί η κληρονομιά μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΑΝΕΒΑΣΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΟΠΕΛΛΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. πηγαινε στο ονομα μου και εν συνεχεια photo gallery

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΦΙΛΕ ΚΩΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΕΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή