ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Από το Ημερολόγιο και τις «ζωγραφιές» του Giovanni Pasculli


Ο Giovanni Pasculli (1836-1916), ήταν ο επικεφαλής των Ιταλών εθελοντών (Γαριβαλδινών) στην επανάσταση του ‘66. Έχω αναφερθεί σ’ αυτόν ακροθιγώς σε παλαιότερα δημοσιεύματά μου, ενώ η ύπαρξη του εικονογραφημένου Ημερολογίου του, ήταν το θέμα ανακοίνωσής μου στο Θ’ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο του 2002 (βλ. Πεπραγμένα, τόμος Γ1, 127 κ.ε.).
Ήταν τότε στα 30 του και είχε το βαθμό του υπολοχαγού στο στρατιωτικό σώμα των Γαριβαλδινών. Σύμφωνα με το ημερολόγιο που ίσχυε στην Κρήτη, ήταν ακόμα Νοέμβριος (ο μήνας που έγινε το ολοκαύτωμα), όταν ο Pasculli αποβιβάστηκε από το γνωστό πλοίο «Πανελλήνιον» στον κόλπο «Στόμιο» των δυτικών παραλίων. Αυτή η αποβίβαση-απόβαση στην άγρια νύχτα, ήταν η πρώτη σκηνή που σκιτσάρισε (από μνήμης, την επομένη, στο χωριό Κούνενι). Ήταν και το θέμα της πρώτης εγγραφής του στο Ημερολόγιο.
-[…] Δόθηκε ρητή διαταγή να φύγει αμέσως το τάγμα [από το χωριό Κούνενι] για τον Τριγώνο [οικισμός της Καντάνου]… Ποιος μπορεί να περιγράψει αυτή τη μαγευτική διαδρομή! Οι ομορφιές της Ιταλίας, της Ελβετίας και των άλλων χωρών, δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτήν εδώ την ομορφιά! Είχαν δίκιο οι Θεοί που διάλεξαν κάποτε αυτό το νησί ως τόπο συγκέντρωσής τους. Καθώς διασχίζαμε ένα δάσος με εσπεριδοειδή, το μάτι δεν κουραζόταν να θαυμάζει τα ρυάκια και τις μικρές λίμνες. Εκνευρίστηκα, όμως, που δεν είχα το χρόνο και τη δυνατότητα να σχεδιάσω. Όλα-μα όλα-ήταν πανέμορφα. Αυτή η γη των Θεών, μας αποκάλυπτε νέες ομορφιές σε κάθε μας βήμα.
Του Γ.Π. ΕΚΚΕΚΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου