ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΣΠΗΛΑΙΟ ΝΤΑΜΙΑΛΗ. (ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ)


Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου βρίσκεται δυτικά της Ενορίας και στα σύνορα με την Ενορία Καλυβιανής Γραμπούσας. Είναι κτισμένος μέσα σ'ένα σπήλαιο στην τοποθεσία (Ντάμιαλης)= Η ντάμια του Αλή= Στάβλος του Τούρκου κτηνοτρόφου Αλή).

Μ'αυτη την ονομασία είναι γνωστή και η εκκλησία στον περισσότερο κόσμο. Ο ναός κατά την παράδοση και από διηγήσεις παλαιοτέρων, επί Αρχιερατείας Ανθίμου Λελεδάκη, Επισκόπου Κισάμου και Σελίνου, έχει ιστορία πολλών αιώνων. Και θεωρείται και αυτός θεμελιωμένος από τον Όσιο μεγάλο πατέρα της Δυτικής Κρήτης Άγιο Κυρ Ιωάννη τον Ξένο, ο οποίος περνώντας προς τα Μεσόγεια πιθανόν να διανυκτέρευσε στο Σπήλαιο.

Πάντως στις συνείδησεις των ανθρώπων έμεινε ο τόπος αυτός ιερός, θύμιαζαν και άναβαν καντύλια και κεριά.

Σιγά - σιγά, ευσεβείς χριστιανοί, παιδιά των Οικοτροφείων της Μητροπόλεώς μας και ψαράδες της περιοχής Πύργου, μετέφεραν με βάρκες τα οικοδομικά υλικά, επειδή τότε δρόμος δεν υπήρχε και έκτισαν το Ναό όπως είναι σήμερα.

Σ'αυτη την προσπάθεια πρωτοστάτησαν οι Αντών. Κατσικανδαράκης, Εμμ. Κριεζής και Δημ. Βασμαρής.

Το τέμπλο είναι παλαιό ξύλο καστανιάς (τράβα) και προέρχεται από την οικία της Αργυρώς Μπαντουράκη. Οι εικόνες είναι αγιογραφημένες από τον αγιογράφο Ιωάννη Ανουσάκη, πάνω σε μάρμαρο για να αποφεύγεται η υγρασία.

Ο Ναός το χειμώνα και μέχρι και τον Μάϊο στάζει και γεμίζει νερά και η Θ. Λειτουργία είναι αδύνατο να γίνει. Όμως πολλές Παρακλήσεις και πολλά Απόδειπνα γίνονται κατά παράκληση πολλών χριστιανών που ζητούν τη βοήθεια και πρεσβεία του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου. Και πράγματι ο Άγιος έχει πρεσβεύσει και μεσιτεύσει και βοηθάει τους περαστικούς. Όσα ατυχήματα έχουν γίνει στο μέρος αυτό, κανείς δεν έπαθε απολύτως τίποτα.

Η προσέλευση του κόσμου κατά την παραμονή και την ημέρα της Εορτής είναι μεγάλη. Τελείται Μέγας Εσπερινός, τις περισσότερες φορές Αρχιερατικός, μετά θείου κηρύγματος και αρτοκλασίας. Κατόπιν ψάλλεται Παράκληση του Αγίου, μέσα στο Ναό. Επειδή είναι και πέρασμα πολλών αυτοκινήτων καθημερινά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί κατεβαίνουν να κάνουν το σταυρό τους, να ανάψουν το κεράκι τους και να ξαποστάσουν στη δροσιά του Σπηλαίου η να κάμουν το μπάνιο τους στην όμορφη θάλασσα.

Έχει καθιερωθεί σπουδαίο ιερό προσκύνημα της Ενορίας και γενικά του Καστελλίου.

Επίσης τα Μυστήρια που τελούνται είναι πολλά, ιδίως το καλοκαίρι.

Θεία Λειτουργία και Ιερά Πανήγυρις, τελείται και στις 20 Ιουλίου, ημέρα της εορτής του Προφήτου Ηλιού, καθ'ότι είναι εικόνα επί του τε-μπλου. Και σ'αυτή την εορτή έρχεται πολύς κόσμος.

Στις 29 Αυγούστου, ημέρα της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου, κατ'απαίτηση και εισήγηση του εφημερίου π. Αντωνίου Κουμή, καθιερώνεται Θ. Λειτουργία, έξω και απέναντι του Ιερού Ναού, που υπάρχει μικρότερο Σπήλαιο, και ανάβει καντύλι και εικόνα του Ι. Προδρόμου. Πρώτη Θ. Λειτουργία έγινε στις 29 Αυγούστου 1994 και ο κόσμος που έφτασε ήταν πολύς. Ευχή και παράκληση, να λειτουργείται παντα το Σπήλαιο στις 29 Αυγούστου
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου