ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010

ΤΟ ΕΦΤΑΖΥΜΟ


Το εφτάζυμο είναι είδος ψωμιού «πολυτελείας» που λόγω της δυσκολίας της παρασκευής του το φτιάχνανε σχετικά σπάνια και δεν προοριζότανε για καθημερινή κατανάλωση.

Κατά λέξη εφτάζυμο σημαίνει ψωμί ζυμωμένο εφτά φορές. Όμως στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο.

Οι βασικές του διαφορές από το συνηθισμένο ψωμί είναι ότι περιέχει ροβίθια, (το ψωμί δεν περιέχει), δεν περιέχει προζύμι ή μαγιά (το ψωμί περιέχει) και, τέλος, περιέχει κάποια μυρωδικά.

Όταν μια νοικοκυρά έφτιαχνε εφτάζυμο το κρατούσε κρυφό μυστικό. Ο λόγος ήτανε να μην ακουστεί και της το «ματιάσουνε» με αποτέλεσμα να μην φουσκώσει.

Για τη συνταγή αυτή χρειάζεστε:
• Αλεύρι
• Ροβίθια
• Αλάτσι
• Ζάχαρη
• Φύλλα δάφνης
• Κανέλα, πιπέρι, κύμινο, γλυκάνισο


Αποβραδίς, σε λίγο ζεστό νερό βάζουμε αλεσμένα ροβύθια, αλάτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι το μίγμα να γίνει πηκτός χυλός. Αφήνουμε το μίγμα σκεπασμένο σε σταθερή θερμοκρασία όλο το βράδυ.

Το μίγμα είναι έτοιμο όταν σχηματίσει στην επιφάνειά του αφρό.

Ζεσταίνομε νερό και προσθέτομε φύλλα δάφνης. Ανακατεύουμε λίγο ζεστό νερό με το μίγμα που ετοιμάσαμε το βράδυ προσθέτοντας αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί πηκτός χυλός.

Όταν φουσκώσει, μετά από λίγες ώρες, προσθέτουμε ζεστό νερό, αλεύρι, αλάτι, μπαχαρικά μέχρι να σχηματιστεί μαλακή ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη κάποιες ώρες για να ανέβει και μετά πλάθουμε το εφτάζυμο.

Όταν το εφτάζυμο ανέβει το ψήνομε στο φούρνο.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου