ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΚΑΛΑΘΟΠΟΙΟΣ- ΚΑΛΑΘΙΑ ,ΚΟΦΗΝΙΑ,ΠΑΝΕΡΙΑ



Για να φτιαχτεί το καλάθι χρειάζεται μια τεχνική στην κατασκευή που αν δεν της ξέρει κάποιος κανείς δεν μπορεί να τα φτιάξει.

Στην βάση δένονται σταυρωτά οι πρώτες βέργες.Στην συνέχεια περίτεχνα μπαίνουν κι άλλες βέργες και αφού πλεκτούν στην βάση από οριζόντιες γίνονται κάθετες.

Ανάλογα από το ύψος του καλαθιού αρχίζει να γίνεται η πλοκή του στο ύψος του.Στο πάνω μέρος που είναι τα χείλη του καλαθιού ξαναχρησιμοποιούνται πάλι σκληρές βέργες και πλέκεται ένα στεφάνι .Στα συνηθισμένα καλάθια υπάρχει ένα χερούλι ενώ στα κοφήνια που προορίζονται για φόρτωμα στα ζώα υπάρχουν δυο χερούλια.Τα πανέρια έχουν μεγάλο στόμιο είναι χαμηλότερα και έχουν ένα μεγάλο χερούλι.

Τα υλικά κατασκευής τους είναι για τις βέργες συνήθως λυγαριά (λυγιά),σχίνα , μυρτιές,μουρνιές η και αλλά σκληρά βεργαλάκια.

Το υλικό πλεξίματος είναι από βέργες καλαμιού.

Πάρα πολλών ειδών τύπου καλάθια υπάρχουν όπως τα κοφήνια.καλαθίνες,πανέρια,τουπιά(φόρμες για τυρί) κ.α αλλά με την είσοδο του πλαστικού στην ζωή μας σιγά σιγά εξαφανίστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου