ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

ΟΙ 11 ΠΟΡΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΠΟΥΣΑΣ ΤΟ 1825

 Οι 11 ηρωες πορθητες του φρουριου της Γραμπουσας στις 2 Αυγουστου 1825...ΟΙ 6 πρωτοι (Ιακωβος Κουμης εκ Σπινας Σελινου..Α.Παχυνακης Σφακιανης καταγωγης..Μ.Μαυρακης εκ Πλατανου Κισσαμου...Ι.Ρουκουνας Σφακιανος....Γ.Γεμενακης εξ Εννιαχωριων Κισσαμου..Π.Κριαρας Σφακιανος) ηταν στην αρχικη ομαδα παραπλανησης και ενωθηκαν μαζι τους οι Μ Βιαννιτης εξ Ηρακλειου...Μ.Κουλετος Σφακιανος..Γ.Ζαχαρακης απο Ροδωπου..Κωνσταντης Περ....ς?.....Ν.Βερυκακης Σφακιανος.

Ηρωικες στιγμες που ομως αργοτερα αμαυρισαν τον αγωνα με την δολοφονια του Βερυκακη και δυο γυναικων πανω στην Γραμπουσα οποτε υπηρξε μεγαλη αντιπαλοτητα μεταξυ γραμπουσιανων και Σφακιανων που ηταν ικανη για εναρξη εμφυλιου.Τα πραγματα αργοτερα εξομαλυνθηκαν και ο αγωνας συνεχιστηκε.
Επισημα εγγραφα με την υπογραφη του αρχηγου της εκστρατειας Δ.Καλλεργη απο την Γραμπουσα προς την Γενικη Διοικηση της Ελλαδος στο Ναυπλιο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου