ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Γραμπούσα .. 13 Δεκεμβρίου 1826.Επιστολη ]Γραμπουσιανων

 

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΡΑΜΠΟΥΣΙΑΝΩΝ ΠΡΟΣ  ΣΦΑΚΙΑΝΟΥΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥΣ

Ειδαμεν να μας διαβάσης ένα γράμμα του καπετάν Αναγνώστη Παναγιωτάκη και του καπετάν Θοδωρή Καρναλάκη των οποίων τα γραφόμενα καλώς εκαταλάβαμεν, παρακαλούμε όμως την επιτροπή να της ειπή και εκ μέρους μας ολο(θειν) ότι ημάς από την αρχή γνώρισαν οι ίδιοι ότι εδώ απεθάναμεν, εκακοπάθαμεν και εδώ αρχίσαμεν δια να φυλάξωμεν το Κάστρο της Πατρίδος από την αρχή έμβαιναν και εύγεναν και όλοι μαζί οι Σφακιανοί καθώς ξ' ημάς επειδή όμως τόσον καιρό τώρα είδαμεν η επαρχία εκείνη των Σφακίων να περιγελά τόσον τη (Σ) Διοίκησίν μας, καθώς εξ ημάς και εξαιτίας αυτής ευρίσκεται τώρα η Κρήτη εις αυτήν την κατάστασιν και κινδυνεύει μάλιστα να μείνη εις την τυραννίαν από αυτους κατά τας ειδήσεις όπου έχουμεν, οι οποίοι μεταχειρίζονται την Γραμπούσαν τόσους μήνας τώρα και τους Γραμπουσιανούς ως ένα μασκάρεμα και (.) εκείνοι τα ινταρέσα τους και εις την ξεριάν και εις την θάλασσαν και ημεις εδω δυστυχούμεν. επι τα εξαιτίας της Γραμπούσας έλαβεν ο Μουσταφαμπάνης τους καπεταναίους των Σφακίων εις την φυλακήν και καθώς το ήξερε όλος ο κόσμος γράφει και βιάζει κάθε ώρα τους Σφακιανούς να του δώσουν την Γραμπούσαν και να τους εβγάλη τους καπετάνιους του. επειδή γνωρίζομεν και ημείς ότι το το μεγαλύτερον ταράφι των Σφακίων (.) οι φυλακομένοι και ελάβαμεν μεγάλην υποψίαν μήπως οι συγγενείς των κάμει καμμίαν εκτροπήν εδώ εις στο Κάστρον δια να βγάλει τους φυλακομένους και τότε ημείς να κατηγορηθούμαι ως προδότες και ανάξιοι από την Σ. Διοίκησίν μας και από όλον το έθνος, δια το οποίον ενκρίνομεν χιλιάκης τον θάνατον, και μάλιστα όπου εις τα Σφακιά κάθεται ο μεγαλύτερος προδότης της πατρίδας μας ο μαστροσιφάκης και ειδαμε πόσα ενέργησε και έκαμε και έπαθε πόσον επεθύμει με όλην του τη ψυχή να πάρη από τα χέρια των χριστιανών το κάστρο και να το παραδώση εις τον αφέντη του τον μπέη, δι' αυτό και δι' άλλας αιτίας ημείς υποψιαστηκαμε και δεν θέλομαι να εμβαίνωσι είς το κάστρον άλλοι

 

Από την επαρχίαν των Σφακίων παρά όσης εγνωρίσαμεν εδώ απ(ο) την αρχή, και έχουν σπίτια εις το κάστρον μέσα, τούτους γνωρίζουμεν και αδελφούς και πατριώτας και δι' αυτούς καμμία υποψίαν δεν έχουμε, καθώς και τους Σφακιανούς καπεταναίους όπου καθον(ται) εις Σιγλιούς θέλομεν και αγαπούμεν καθώς μας εγγραφε προχθ(ες) αγάπη και εκείνοι να έλθουν ελεύθερα και να κάμωμεν κανένα καλόν δια της Πατρίδας μας και μάλιστα εχαρήκαμε εκ ψυχής και καρδιάς εις τον ερχομόν του καπιτάν αναγνώστη κ καπιτάν Θεοδωρή, εν' ω μάλιστα εκνόμεν ότι έχει και καλά φρονήματα, θέλουμε όμως να ειπη η επιτροπή και εις τους δύο καλούς πατριώτες ότι επιθυμούμε μεγάλως και παρακαλούμε να ενεργήσουν με τους πλέον δυνατούς τρόπους όπου να σηκώσουν τα άρματα της επαρχίας των διότι όλη η λοιπή Κρήτη ει(ναι) έτοιμη να σηκωθεί και δια της φοβέρας όπου τους εδωκαν οι σφακιανοί εξαιτίας της θέσης τους και δι' αλλά αινεργήματα μερικ(ων) σφακιανών τα οποία γνωρίζουμεν, προσηλωμένη τώρα όλη η Κρήτη εις τους Σφακιανούς από την ανοησία και εκείνη απολαμβάνη τα Ινταρέσα των. Παρακαλούμεν λοιπόν τον καπιτάν Αναγνώστη και καπιτάν Θεοδωρή να ειδράσει και (...) τους συνεπαρχιώτας τους καθώς και τους κατοίκους των σφακίων τούτων με τον ίδιον πηγεμόν του εκεί και να τους ειπή φανερά εις διάστημα εικοσιμία ημερών από τη σήμερον αι αδ(.)ρήση πάλιν θα κάμομεν τους πλεον δυνατούς τρόπους να τους (.) η Διοίκησις και όλον το έθνος και εχθρούς του ελληνικού εθ(νους) εχθρούς και προδότας μίας Κρήτης δια την οποία η Διοίκησις απήτις εκυριεύθη η Γραμπούσα εως τώρα εξόδευσεν ε(.) ήμισυ μιλλίον σχεδόν γρόσια και εμετεώθησαν μόνον εξ' μ(.) από τους Σφακιανούς και κοντά εις ταύτα παρακαλη την Επιτροπή να ειπή εις τον ευγενέστατον καπιτάν Αναγνώστην και καπιτάν Θεοδωρήν ότι οι λόγοι μας και (.) πόνος της ψυχής μας δια την κατάσταση της Πατρίδος μας, αν όμως και η Κρήτη επαναστατήση, τότε μίαν Συνέλευσιν τοπικήν της Κρήτης ας κάμη και ας φυλάξη το Κάστρον ως γνωρίση συμφερότερα, τώρα όμως εις αυτήν την κατάστασιν χρωστουμεν ημάς όπου ευρεθήκαμεν να κάμωμεν το χρέος μας να φυλάξωνεν της Διοικήσεως το κάστρον δια να μην γίνη καθώς και εις άλλα μέρη.
Γραμπούσα την 13 Δεκεμβρίου 1826. Οι πατριώτες. Παναγιώτης Κατζιγαράκης..  Ιωάννης Χάλης.. Μανόλης Κουβαρίτης.. Μανουήλ Ρουστικιανός ...Αναγνώστης Τζιστράκης Μαρκουλής Ρουματιανός.. Μιχαήλ Καθεκλάς ..Μαρτινιανός Περάκης ..Γρηγόριος Λαμανάκης.. Γεώργιος Λουπάκης.. Γεώργιος Σταματάκης ..Γιακουμής Κουμάκης... Γεώργιος Δρακονιανός Μανόλης Κοκολάκης ...Ιάκωβος Σκανδαλάκης ....Αντώνιος Μαλιτζέβελος ...Νικόλαος Λούπης ...Μιχαήλ Ταρατζιανός... Κοκόλης Σιρμαλής... Στεφανής Γλαμπές.

 .

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου