ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

Ο Κρητικός σφενδονήτης και η σφενδόνη εκ Φαλασάρνων


Ο Κρητικός σφενδονήτης στον πόλεμο – μία βαρυσήμαντη ανταλλαγή.
Οι μολύβδινες σφενδόνες που έχουν ανακαλυφθεί σε διάφορες θέσεις της Κρήτης έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την κατανόηση της φύσης του πολέμου στο νησί κατά την ύστερη κλασική και ελληνιστική περίοδο. Στην Κρήτη ενεπίγραφες μολύβδινες σφενδόνες έχουν βρεθεί σε εννέα θέσεις, ενώ μία ακόμη ενεπίγραφη σφενδόνη, κοπή των Φαλασαρνίων, ανακαλύφθηκε στο γειτονικό νησί των Αντικυθήρων.
Το κείμενο στις σφενδόνες είχε συλληφθεί και φτιαχτεί στο καλούπι ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του όπλου. Για αυτόν το λόγο αποτελεί θεμελιώδες τμήμα του σχεδιασμού του. Οι σφενδόνες που φέρουν κείμενο στην επιφάνειά τους μπορούν να μας διαφωτίσουν για θέματα στρατιωτικής δράσης, ηγεσίας και σχέσεων μεταξύ των πόλεων, ενώ εγείρουν παράλληλα ερωτήματα ως προς το επίπεδο αλφαβητισμού μεταξύ των στρατιωτών και οδηγούν σε μία συζήτηση γύρω από την ψυχολογική δύναμη μιας τέτοιας επικοινωνίας στον πόλεμο. Σκοπός της παρούσας δημοσίευσης είναι να παρουσιάσει το συνεχώς αυξανόμενο σύνολο των Κρητικών μολύβδινων σφενδονών στο ευρύτερο πλαίσιο τους, σε μία προσπάθεια να τονιστεί ο πρωταρχικός ρόλος και η σημασία της ενεπίγραφης αυτής μορφής επικοινωνίας και να αξιολογηθεί ο βαθμός σύγκλισης ή απόκλισης των Κρητών από τις στρατιωτικές πρακτικές της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου