ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Κυριακή, 28 Αυγούστου 2016

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΑΛΙΔΗΣ..ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ

 ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΛΒΑΝΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΑΛΙΔΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΟΠΙΑ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ(ΝΤΟΥΛΑΜΑ) ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΑΛΙΔΗΣ...ΕΛΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ  ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΙΒΕΝΙΚ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ 1906.ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΓΛΙΤΩΣΕ ΜΟΝΟ Ο  ΣΥΝΤΟΠΙΤΗΣ ΤΟΥ ΕΜ.ΜΑΝΙΝΑΚΗΣ-ΚΑΛΑΘΑΙΝΕΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΖΑΡΑΚΗ  ΤΟ 1905  ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΚΚΙΩΤΗ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ ΚΑΙ ΜΕ ΟΜΑΔΑ 40 ΑΝΔΡΩΝ  ΕΔΡΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ  ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΟΣ ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ.
ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 1906  ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΙΒΕΝΙΚ ΣΕ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ  .
ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ ΤΟΥ  ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΑΚΗΣ,
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ,ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΡΟΚΙΔΗΣ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΡΑΦΑΚΗΣ .


Το σώμα του Σκαλίδη έδρασε στην περιοχή του Μοριχόβου, που ανήκει σήμερα στη FYROM και είναι η περιοχή βόρεια από τον Σκοπό και το Καϊμακτσαλάν. O Σκαλίδης υπήρξε εξαιρετικά γενναίος, παράτολμος, φιλότιμος αλλά και απείθαρχος, με αποτέλεσμα το Κέντρο Μοναστηρίου που ήταν υπεύθυνο για την περιοχή, να τον αποκηρύξει, μαζί με τον επίσης Κρητικό οπλαρχηγό Νικολούδη. Τότε ο Σκαλίδης έστειλε την παρακάτω επιστολή :

« Προς το Εθνικό Κέντρο Μοναστηρίου.
Κύριε Καλαμαρά, γαλονά, κολοκύθα, που μας δίνεις διαταγές από το γραφείο σου και το κρεβάτι σου και μας διώχνεις από του μπαμπά σου το τσιφλίκι το Μορίχοβο και μας αποκηρύπεις και επικηρύττεις. Έλαβα το έγγραφό σου. Θα λάβεις την απάντησή μου.

O στασιαστής Γ Σκαλίδης, οπλαρχηγός»

Να ποια ήταν η απάντηση του Σκαλίδη όπως την καταγράφει στα απομνημονεύματά του ο Ιωάννης Καραβίτης : «Κατέβηκε με το σώμα του στον κάμπο του Μοναστηρίου, που δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι του αντάρτης και σαν να πηγαίνανε σε γάμο με τη γκάιντα και χορεύοντας, πήραν σβάρνα τα χωριά ζητώντας από τους κομιτατζήδες να βγούνε να πολεμήσουνε. Τα πατριαρχικά χωριά αναθαρρήσανε και πήγαιναν στη Μητρόπολη και ζητούσαν να επιστρέφουν και πάλι στο Πατριαρχείο. Οι εξαρχικοί πάλι ζητούσαν από τους Τούρκους προστασία. Όταν το προξενείο είδε την απήχηση που είχε η δράση του σώματος, έστειλε επιστολή και ανακαλούσε την αποκήρυξη και έλεγε στον Σκαλίδη να τραβηχτεί στα βουνά του Μοριχόβου, γιατί οι Τούρκοι εξαγριώθηκαν με το τόλμημά του και ετοίμαζαν μεγάλη επιχείρηση εναντίον του. O Νικολούδης θεώρησε την αλλαγή στάσης του κέντρου επαρκή και συμμορφώθηκε, αλλά ο Σκαλίδης δεν ήθελε να ακούσει πλέον τίποτα και επέμενε να στείλει στο κέντρο την απάντηση που υποσχέθηκε. Ζήτησε από τους άντρες του να φύγουν όσοι θέλουν με τον Νικολούδη στα βουνά αλλά κανείς δεν δέχθηκε να φύγει.»
Στις 23 Μαρτίου του 1906, το σώμα συγκρούσθηκε με δύναμη 250 Τούρκων και πολέμησαν μέχρις εσχάτων στην τοποθεσία Κράπα του χωριού 'Ιβενι (17 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Σκοπός) και έπεσαν για τη Μακεδονία μας, ο Γεώργιος Σκαλίδης και οι 15 από τους 16 άνδρες του, ενώ ένας τραυματισμένος πιάστηκε ζωντανός από τους Τούρκους. Τα παλικάρια του Σκαλίδη που έπεσαν πολεμώντας για τη Μακεδονία μας ήταν:
7 Μακεδόνες: Γιοβάν Κορμούζης, Τράικος Σοβίτσε, Νικόλαος Καρανικόλας, Στόικο Μήτρε, Γεώργιος Χρήστου, Στόιαν Ζλάτε Δημήτριος Τσίτσιρας,
4 Κρητικοί: Αντώνιος Μπουντουράκης, Μιχαήλ Χατζηδάκης, Κωνσταντίνος Κροκίδης, Γεώργιος Σαραφάκης,
3 από την Ελεύθερη Ελλάδα: Ιωάννης Ντέμπαρης, Βασίλειος Κωστόπουλος, Δημήτριος Μανδώρος και
1 Μικρασιάτης, ο 18χρονος Κιουταχειώτης Ιωάννης Ιωαννίδης .


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΑΛΙΔΗ Γ. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου