ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΒΙΟΛΙ ΣΤΡΑΝΤΙΒΑΡΙΟΥΣ ΤΗΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΠΑΣΑ
ΧΑΝΙΑ..ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ .ΜΑΙΟΣ 1922.
Ο ΔΙΑΒΟΗΤΟΣ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΠΑΣΑΣ Ο ΤΟΣΟΝ ΙΣΧΥΡΟΣ ΓΕΝΟΜΕΝΟΣ ΕΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΗ Η ΔΥΝΑΜΙΣ ΤΟΥ ΤΗΝ  ΚΑΧΥΠΟΨΙΑΝ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ  ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΗ ΚΑΤ ΑΥΤΟΥ  ΖΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΙΔΟΝΟΝ ΒΙΟΝ ΤΩΝ ΜΟΝΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΠΕΡΙΣΤΟΙΧΙΖΕΤΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΞΟΧΟΝ ΜΟΥΣΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ.ΗΡΗΣΚΕΤΟ ΔΕ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΝΑ ΕΠΙΔΙΔΗΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗΝ   ΔΙΟ ΕΙΧΕ ΒΙΟΛΙΟΝ  ΑΝΤΑΞΙΟΝ ΕΙΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΝ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΟΥ.
ΜΙΑΝ    ΗΜΕΡΑΝ ΕΧΩΝ ΜΕΓΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ ΠΡΟΣΕΚΑΛΗΣΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΗΜΟΝ ΒΙΟΛΙΣΤΗΝ ΜΩΑΜΕΘΑΝΟΝ ΒΙΟΛΑΤΟΡΑΚΙ ΕΚ ΧΑΡΧΑΛΙΑΝΩΝ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟΝ ΤΟΥ (ΣΕΡΑΓΙΟ) ΕΙΣ ΧΑΝΙΑ ΟΣΤΙΣ  ΕΠΑΙΞΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΛΗ.Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΠΑΣΑΣ ΤΟΣΟΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΘΗ ΕΚ ΤΗΣ ΓΛΥΚΥΤΗΤΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΩΔΙΑΣ ΩΣΤΕ ΤΟΥ ΕΙΠΕ
-ΛΑΒΕ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΜΟΥ ΔΩΡΟΝ ΔΙΟΤΙ ΕΣΕΝΑ ΣΤΕΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΗΣ.
ΑΠΟΘΑΝΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΒΙΟΛΑΤΟΡΑΚΙ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΗΓΟΡΑΣΘΗ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΡΙΑΦΥΛΑΚΙ( ΕΝΝΟΕΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΚΙΟΡΟ ΕΚ ΓΑΛΟΥΒΑ ΛΟΥΣΑΚΙΩΝ ΚΙΣΣΑΜΟΥ)ΕΚ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΔΕ ΠΑΛΙΝ ΠΕΡΙΗΛΘΕΝ ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ  ΤΟΥ ΒΙΟΛΙΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ  ΚΟΥΝΕΛΑΚΗ ΕΚ ΚΑΘΙΑΝΩΝ ( ΕΝΝΟΕΙ ΚΑΡΦΙΑΝΩΝ ΚΙΣΣΑΜΟΥ)ΟΣΤΙΣ ΗΔΗ ΤΟ ΚΑΤΕΧΕΙ.
Η ΓΝΗΣΙΟΤΗΣ ΤΟΥ ΕΜΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΙΣΕΤΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ  ΠΟΙΚΙΛΜΑΤΩΝ  ΑΤΙΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΙΣ  Α ΣΗΜΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΕΝΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΠΑΣΣΑ..
Ο Γκιριτλής Μουσταφά Πασάς(Αλβανικής καταγωγής)
 Αυτός ο Μουσταφά Βέης πολέμησε τους Κρητικούς ως το 1828 που έσβησε η επανάσταση και όταν η Κρήτη περιήλθε στην Αιγυπτιακή κυριαρχία διατέλεσε σαν Γενικός Διοικητής της έως το 1840 σαν Μουσταφά πασάς πια. Συνέχισε κατόπιν να βρίσκεται στην Κρήτη μέχρι το 1851 ως Σερασκέρης (Γεν.Διοικητής) με την τούρκικη κυριαρχία, οπότε και τον ανακάλεσε ο Σουλτάνος στην Πόλη όπου τον διόρισε για λίγο χρονικό διάστημα Μέγα Βεζίρη (Πρωθυπουργό). Στη μεγάλη επανάσταση του 1866 στάλθηκε πάλι στην Κρήτη για να την καθησυχάσει κι έκλεισε το στρατιωτικό του στάδιο με την επίθεση κατά της Μονής Αρκαδίου και την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης της. Στην Κρήτη τούτος ο άνθρωπος παρέμεινε ουσιαστικά είκοσι ολόκληρα χρόνια κι έμεινε στην ιστορία ως Γκιριτλή Μουσταφά Πασάς, δηλαδή ο Κρητικός. Πλούτισε σε αφάνταστο σημείο και δημιούργησε τεράστια αγροτική και αστική περιουσία σε ολόκλήρη την Κρήτη. Φεύγοντας από το νησί μετέφερε στην Πόλη αμύθητους θησαυρούς κι εκεί δάνεισε στην Τουρκία διακόσιες πενήντα χιλιάδες όπου με τα χρήματα αυτά η Τουρκία έκαμε τον Κιριμαικό πόλεμο.


ΣΤΕΦΑΝΟΣ(ΣΤΕΦΑΝΗΣ ) ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ- ΚΙΟΡΟΣ  Ο ΤΡΙΤΟΣ
Στεφανής Τριανταφυλλάκης ή Κιόρος Γ', βιολάτορας Γιός του Αντώνη Τριανταφυλλάκη από τον Γαλουβά Κισσάμου. Θρυλείται ως δεινός δεξιοτέχνης του βιολιού, ίσως ο καλύτερος από την μουσική αυτή οικογένεια. Το πρόβλημα όρασης ήταν εντονότερο από ό,τι των προγόνων του. Ακμασε από το 1840-1890 και πρόσφερε μεγάλο έργο στην διάσωση και διάδοση των παλαιών σκοπών στις νεώτερες γενιές. Το βιολί του ήταν ένα από τα έργα τέχνης του θρυλικού Στραντιβάριους, το οποίο μετέπειτα ήρθε στα χέρια του βιολάτορα Κουνελοκωστή. Σύνθεσε μια σειρά από αθάνατους σκοπούς όπως ο Μεραδιανός συρτός, ο Γαλουβιανός συρτός, ο Συρτός της Νύχτας, ο Συρτός του Κιόρου και ο Λοξός.


ΚΟΥΝΕΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΚΟΥΝΕΛΟΚΩΣΤΗΣ


.Παλιός βιολιστής ο Κουνελοκωστής, από τους καλύτερους δεξιοτέχνες που άκμασαν στα τέλη του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στον Γαλουβά Λουσακιών Κισάμου, όμως σε νεαρή ηλικία μετοίκησε με την οικογένεια του στα Καρφιανά. Λέγεται όμως ότι πήρε και 2-3 μαθήματα από τον Στεφ.Τριανταφυλλάκη ή Κιώρο τον 'Γ.. Στην κατοχή του είχε ένα παμπάλαιο βιολί "Στραντιβάριους" ανεκτίμητης αξίας, το οποίο είχε αγοράσει από τους Κιώρους. Όμως, η κακή του χρήση (οι παλιοί έλεγαν ότι στα γλέντια το γέμιζε κρασί και έπινε από τις τρύπες του οργάνου) κατέστησε αυτό το όργανο σχεδόν ακατάλληλο και μετά από κάποια επισκευή στα Χανιά, χάθηκαν τα ίχνη του.


ΥΓ.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ... ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΑ ΧΑΡΧΑΛΙΑΝΑ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ  ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ ΒΙΟΛΑΤΟΡΑΣ ΟΝΟΜΑΤΙ ΒΙΟΛΑΤΟΡΑΚΗΣ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΗΤΑΝ  ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΝΤΟΧΩΡΙΑΝΟΥ ΤΟΥ  ΚΑΡΑΓΚΙΟΥΛΕ ..ΤΟΥ ΔΩΡΗΘΗΚΕ ΤΟ ΣΤΡΑΝΤΙΒΑΡΙΟΥΣ ΒΙΟΛΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΠΑΣΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΗΜΟ  ΤΡΙΤΟΚΙΟΡΟ ΣΤΕΦΑΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΛΑΚΗ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΒΙΟΛΑΤΟΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΗ ΣΚΟΠΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ  ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΚΙΟΡΩΝ..ΤΟ ΒΙΟΛΙ  ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΥΝΕΛΟΚΩΣΤΗ  ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΚΑΙ ΧΑΘΗΚΕ..........
ΕΝΑ ΒΙΟΛΙ ΣΤΡΑΝΤΙΒΑΡΙΟΥΣ ΠΟΥ ΟΝΤΩΣ ΜΟΝΟ ΤΑ ΞΑΘΕΡΙΑ ΚΙΣΣΑΜΙΤΕΣ   ΒΙΟΛΑΤΟΡΟΙ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου