ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Ο πέτρινος Φάρος της Άγριας Γραμβούσας.

Ο πέτρινος Φάρος της Άγριας Γραμβούσας. 
Κατασκευάστηκε επι Τουρκοκρατίας , το 1874 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. 
Το ύψος του πύργου του 8 μέτρα και τό εστιακό του ύψος 96 μέτρα. Καταστράφηκε όπως κι οι υπολοιποι φάροι , απο τους βομβαρδισμους των Ναζί .

2 σχόλια:

  1. Λοιπον αυτο το "Γαλλικη εταιρεια φαρων" με παρακινει να γραψω τα παρακατω:

    Στην ερευνα που κανω για την λαικη (παραδοσιακη) μουσικη της Κρητης, ειχα βρει πριν χρονια το Γιωργο Τσουρλάκη απο τις Στερνες, Ακρωτηριου τον οποιο εγνωριζα απο την εργασια μου. Περαν απο συντ/χος χωροφυλακας -ητανε απο τους πρωτους που οδηγησαν μηχανη στη δεκ.50 στην Αθηνα και Πελοπονησσο που υπηρετησε- ητανε μεχρι προτινος και δεινος μελισσοκομος.
    Ο πατερας του Γιαννης Τσουρλακης, αναφερεται απο το Θαναση Δεικτάκη σαν ενας καλος βιολατορας του μεσοπολεμου (ο Γιωργης γεννηθηκε το 1930) και ο οποιος σκοτωθηκε στα αντιποινα των Γερμανων στις Στερνες το '41 μαζι με αλλους Ακρωτηριανους. Η δουλεια του ηταν υπαλληλος στο λιμεναρχειο και φαροφυλακας στο φαρο των Χανιων. Εκει πηγαινε και τον εβρισκε ο Ναυτης και παιζανε μαζι και οπως λεει ο Γιωργης πηρε πολλα απο τον πατερα μου. Μαλιστα ελεγε πως ο Ναυτης υπηρετησε στο λιμενικο πριν τον πολεμο, αλλα αυτο δεν καταφερα να το διασταυρωσω.
    Ο πατερας τωρα του Γιαννη, ο Ηλιας, που ητανε κι αυτος λυραρης και ειχε γεννηθει το 1861, ητανε ενας καλος χτιστης και ειχε χτισει πολλα απο τα αρχοντικα της Χαλεπας!!! (να σημειωθει οτι αθρωπος δε μνημονευει αυτους τους μαστορους..). Δεν ξερω απο ποτε, αλλα ο Ηλιας Τσουρλακης ητανε και φαροφυλακας στο νησι της Σουδας, αφου διπλα ειχε χωραφια σα Στερνιανος που ητανε και υπαρχουν ακομα αυτα που δεν απαλλοτριωσανε οι αμερικανοι με τα καυσιμα τη δεκ.'50... Ειχε μια βαρκα και πηγαινε στο φαρο και επιανε βαρδυα και τον συντηρουσε, λεει ο εγγονος του!!
    Ο ενας γιοςτου Ηλια λοιπον ηταν ο Γιαννης, ο αλλος πηγε μεταναστης στη Γαλλια γυρω στο 1925-30!! Εκανε οικογενεια, εζησε εκει και εχουνε λιγες σχεσεις με τους απογονους του, οι οποιοι ομως ερχονται καμμια φορα αφου εχουν και καποια περιουσια.
    Επομενως κανω ενα συνειρμο, οτι ισως εχει σχεση η γαλλικη εταιρεια αυτη και παραλληλα αναφερω πληροφοριες χρησιμες νομιζω...

    Γ.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή