ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

ΤΟ ΚΡΙΤΑΜΟ

Το κρίταμο κερδίζει τη θέση του στην ελληνική κουζίνα.
«Το κρίταμο είναι πραγματικός θησαυρός της γεύσης. Λίγα φυλλαράκια αρκούν για να κάνουν τη χωριάτικη σαλάτα πιο πλούσια, να αντικαταστήσουν σε άλλες σαλάτες βιομηχανοποιημένα υλικά- όπως η μαγιονέζα. Φύεται στις ακτές του νησιού» δηλώνει ο σεφ και μέλος της Λέσχης Κρητικής Γαστρονομίας κ. Γιάννης Αποστολάκης.

«ΒΡΙΣΚΩ ΚΡΙΤΑΜΟ στα Νωπήγεια και στον Δραπανιά, στον κόλπο Κισσάμου. Το μαζεύω κυρίως τον Μάιο και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ανάλογα με τον καιρό, πριν ανθίσει. Αφού το πλύνω και το καθαρίσω, το βάζω σε άλμη και ξίδι. Εκεί διατηρείται για μερικούς μήνες σε καλή κατάσταση», εξηγεί η κ. Χρυσάνθη Καμπιανάκη, ιδιοκτήτρια των καταστημάτων «Γνήσιον Εστί» που ειδικεύεται στα παραδοσιακά προϊόντα. Η κ. Καμπιανάκη ασχολείται με την εμπορία του προϊόντος εδώ και 3-4 χρόνια. «Το κρίταμο είναι πολύ γνωστό σε επισκέπτες της Κρήτης κυρίως από τα άλλα νησιά όπου χρησιμοποιείται πάρα πολύ. Δίνει μια ιδιαίτερη γεύση όπου χρησιμοποιηθεί, αλλά μπορεί και να σερβιριστεί και μόνο του με λαδάκι για μεζέ στην τσικουδιά.

Τελευταία το χρησιμοποιούν και αρκετά εστιατόρια με κρητικά εδέσματα και στην Αθήνα».