ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΣΤΑ ΑΡΜΑΤΑ

ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ(ΚΑΛΛΕΡΓΙΑΝΑ)
ΦΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ (ΧΑΡΧΑΛΙΑΝΑ (ΠΡΩΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΑΣ)
ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ

7 σχόλια:

  1. Κώστα, συγχαρητήρια για τις δημοσιεύσεις σου και για την διάδοση/διάσωση των παραδόσεων του τόπου μας. Θα ήθελα μόνο να κάνω μια επισήμανση. Ο Φώτης Αναγνωστάκης δεν ήταν απ' τα Νοχιά. Έχει κι εκεί Αναγνωστάκηδες και πάνω κάτω σόι είναι, αλλά ο Φώτης γεννήθηκε στα Χαρχαλιανά και σκοτώθηκε πάνω απ' το Θέρισο. Στο μουσείο στο Θέρισο έχουν και αυτή τη φωτογραφία που δημοσιεύεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαι ο Αναγνωστάκης Ιωάννης από τα Νοχιά.
    Η Καταγωγή μας είναι από την κοινότητα Κουκουναράς (Σκλουδιανά-Χαρχαλιανά) Κισσάμου και ο Φώτης ήταν από τα Χαρχαλιανά.
    Αυτά που γράφει ο φίλος "ΤΡΑΧαλητάκι27 Μαΐου 2012 1:45 π.μ." ισχύουν.
    Ο Φώτης ήταν πρώτος ξάδερφος του παππού μου, για την ιστορία να αναφέρω ότι δεν έχουμε καμία συγγένεια με κάποιον άλλο Αναγνωστάκη πλην αυτών της πρώην κοινότητας Κουκουναράς.
    Το επίθετο άλλαξε επί λίγο πριν την απελευθέρωση από τους Τούρκους μέχρι τότε ήταν Σγουρομάλλης. Κάποιος ήταν ψάλτης (αναγνώστης) και έτσι άλλαξε το επίθετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για ενημέρωση Ο Φώτης Αναγνωστάκης ήταν αντάρτης, Βγήκε στο βουνό Σκότωσε το Μοίραρχο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ στην πλατεία αγοράς ντυμένος παπάς Τον σκότωσαν στο Θέρισο Εμφύλιος γαρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΙΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΑΝ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΝΝΟΕΙΣ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΝΑ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΤΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΜΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ Η ΤΟΝ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΟΤΑΝ ΠΛΕΟΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. στον εμφυλιο βρωμει και απου τσι δυο μπαντες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επειδή γράφω επώνυμα και επειδή με αφορά ΑΜΕΣΑ το θέμα, έχω να δηλώσω ότι:
    Όλοι οι πόλεμοι είναι κακό πράγμα, γιατί κακό πράγμα είναι οι γονείς να θάφτουν τα κοπέλια.
    Ο εμφύλιος είναι ακόμα χειρότερος γιατί η μάνα θάφτει το ένα της κοπέλι που το σκότωσε το άλλο της κοπέλι...
    Σε ένα πόλεμο δεν υπάρχει σωστό και λάθος, στο εμφύλιο επίσης, διότι έτσι και αλλιώς ο πόλεμος είναι λάθος. Την χώρα στο εμφύλιο ξέρουμε όλοι ποιοι την οδήγησαν και αν δεν ξέρουμε να πάμε να μάθουμε. Δεν την οδήγησαν πάντως ούτε οι στρατιώτες του τακτικού στρατού ούτε οι αντάρτες των βουνών.
    Γενικότερα για το εμφύλιο δεν πρόκειται να γράψω κάτι παραπάνω και ο κάθε ένας ας παραμήνει στις απόψεις του ή ας το ψάξει ευρύτερα μέχρι να καταλάβει ότι τον πόλεμο τον επέβαλαν οι Εγγλέζοι και το κέντρο. Η Δεξιά έπειτα ανάλαβε την σκυτάλη και η αριστερά στην Ελλάδα πούλησε τα παιδιά της ως αρνιά προς σφαγή, όσα δεν σκότωσε η ίδια με δικά της χέρια...

    Όσο αφορά τον Φώτη ο οποίος ήταν και στην αντίσταση με δράση πριν το εμφύλιο ΓΝΩΡΙΖΩ ότι,
    είχε κανονιστεί να παραδοθεί και να πάρει αμνηστία. Ο φόνος τους άλλωστε έγινε μετά την λήξη του εμφυλίου.
    ΟΜΩΣ κάποια κομματικά στελέχη της αριστεράς στα Χανιά δεν ήθελαν τον Φώτη ζωντανό και με αμνηστία λόγο αλλαγής φρονήματος. Έτσι ειδοποίησαν τους παρακρατικούς της εποχής οι οποίοι σε συνεργασία με την τότε αστυνομία του έστισαν ενέδρα πάνω από το Θέρισο. Το μονοπάτι που θα κατέβαινε ο Φώτης από το Θέρισο για να μπει την Χώρα το γνώριζε μόνο ο στενός συγγενής που είχε κανονίσει την αμνηστία με την αστυνομία ΚΑΙ μία χήρα από το Θέρισο η οποία ήταν και ο σύνδεσμος του Φώτη με το κόμμα.
    Τα συμπεράσματα δικά σας...

    υγ.Την αμνηστία την είχαν κανονίσει κάποιοι πολύ στενοί συγγενείς του Φώτη με την Ανωτέρα της τότε Αστυνομίας. Προϋπόθεση ήταν να καταθέσει τα όπλα και να υπογράψει το χαρτί. Ο Φώτης μετά που το ΚΚΕ και οι Ρώσοι πούλησαν τους αντάρτες είχε ΣΥΜΦΩΝΉΣΕΙ.
    Αλλά όπως είπαμε δεν πρόλαβε να πάει στο ραντεβού. Η αστυνομία δεν ήξερε για το ραντεβού ούτε ημέρα ή ώρα.

    υγ2.Ο Παπαγιαννάκης ήταν γερμανοπροδότης με δικό του τάγμα ασφαλείας την κατοχή. Όσοι δεν έχετε ακούσει για τα σώματα των γερμανοτσολιάδων Παπαγιαννάκηδων να ρωτήσετε να μάθετε. Μετά την κατοχή όμως πολλοί από αυτούς επιβραβεύτηκαν όπως αυτός που τον έκαναν μοίραρχο της αστυνομίας. Ο Φώτης τον σκότωσε στην δημοτική αγορά Χανίων ντυμένος καλόγερος για να μην τον πάρουν πρέφα.

    Συμπέρασμα: Από τα λάθη του παρελθόντος ΠΡΕΠΕΙ να παίρνουμε μαθήματα και διδάγματα ΟΛΟΙ όπου και αν ανήκουμε, αν ανήκουμε ακόμα κάπου, διότι η ιστορία ΠΑΝΤΑ επαναλαμβάνεται φίλοι και αδέρφια μου.
    Και επειδή οι μέρες που ζούμε είναι πολύ πονηρές μπάρεμου, ας μην κάνουμε εγκλήματα του παρελθόντος.
    Έγκλημα είναι ο εμφύλιος που αγνωνίστηκαν για να γίνει η Ένωση κέντρου και οι Εγγλέζοι, τον έφερε εις πέρας η Δεξιά και οι αριστερά τον τροφοδότησε με κρέας και ψυχή ενώ ήταν εξ αρχής πουλημένος.

    Αυτά έχω να πω και εύχομαι ο Θεός(γιατί υπάρχει Θεός) να μας φωτίσει όλους μας.

    Αναγνωστάκης Γιάννης
    Νοχιά Κισάμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή