ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗΣ 1805-1886



1. ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΘΕΑ ΤΟΥ
ΣΗΡΙΚΑΡΙΑΝΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΤΗΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΣΗΡΙΚΑΡΙ.


  O  Γεράσιμος Στρατηγάκης γεννήθηκε το 1805 στο Σηρικάρι Κισσάμου. Γίνεται μοναχός και στη συνέχεια  ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδας. Το1860 εκλέγεται από επιτροπή κληρικών και λαικών Επίσκοπος Κισσάμου και Σελίνου και τον Απρίλιο επικυρώνεται η εκλογή του από τον Σουλτάνο. Ελαβε μέρος στην Επανάσταση του 1866-67 και γιά το λόγο αυτό εξορίζεται από τους Τούρκους και καταφεύγει στην Αθήνα.Εκεί παίρνει μαζί του γιά σπουδές τρία από τα ανήψια του, παιδιά του αδελφού του Νικόλαου. Την Μαριγώ που σπουδάζει δασκάλα στο Αρσάκειο, τον Γιώργο που τελειώνει την Νομική και τον Μιχάλη που μαθαίνει λιθογραφία και Βυζαντινή μουσική. O  Γεράσιμος όταν έχουν ηρεμήσει κάπως τα πράγματα επιστρέφει στην Κρήτη και εγκαθίσταται στις Πλακούρες  Αποκορώνου μαζί με την οικογένεια του αδελφού του.  Εκεί αγόρασε ο Επίσκοπος Κισσάμου και Σελίνου Γεράσιμος Στρατηγάκης ένα μεγαλοπρεπές οίκημα όπου ανήκε σε κάποιον ενετό φεουδάρχη με αντίτιμο όπως λέγεται ένα σακκουλάκι γρόσια. Εκεί εγκαταστάθηκε μαζί με τον αδελφό του Νικόλαο που προηγουμένως είχε μετακομίσει από το Συρικάρι Κισσάμου ( συνοικία Στρατηγιανά ) στο Καμπάνι
 Με δικά του χρήματα  έχτισε το Δημοτικό σχολείο στο Καμπάνι στου οποίου την είσοδο υπάρχει ακόμη χαραγμένη αναμνηστική επιγραφή. Ανοιχτό μυαλό έξω από τα στενά θρησκευτικά πλαίσια συλλαμβάνει την ιδέα να γίνει η μονή Αγίας Τριάδας Πνευματικό Κέντρο. Με μυστική διαθήκη αφήνει 30.000 χρυσά γρόσια γιά την ανέγερση ειδικής πτέρυγας μέσα στο μοναστήρι και ίδρυση της Ιερατικής Σχολής Κρήτης στην οποια εκτός από θρησκευτικά θα διδάσκονται και μαθηματικά,φυσικά,γεωπονία κ.λ.π. Γιά το ήθος και τη δράση του,του απονέμεται ειδικό Μετάλιο με Βασιλικό Διάταγμα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος. Aξίζει να  σημειωθεί η κριτική που κάνει ο Βασ. Ψιλλάκης στην ιστορία της Κρήτης ( τόμος Δ σελ. 241 ) στόν ανώτατο κλήρο για την στάση του στην περίοδο της επανάστασης του 1866 σε σχέση με την θυσία του Ηγουμένου Γαβριήλ στο Αρκάδι. "Ο ανώτατος εν τουτοις Κλήρος ο οποιος εις τον Ιερόν Αγώνα επροτρέπετο  με το Σταυρό εις το χέρι δεν ηκολούθησε το παράδειγμά του ( εν. του Γαβριήλ ) εκτός από τον Κισσάμου Γεράσιμον ( παλαιόν αγωνιστήν )διότι επροτιμούσαν τα υλικά αγαθά περά τα ψυχικά και ηθικά..."  Απεχθανόταν την φωτογράφιση και η μόνη εικόνα του που έχουμε είναι ζωγραφικός πίνακας που τον δείχνει στο φέρετρο πριν απο την ταφή του στην Μονή Αγίας Τριάδας που είναι ακόμη το μνήμα του. Πέθανε στις 8   Ιούνίου του  1886. Προς τιμήν του ο Δήμος Ακρωτηρίου έδωσε το όνομά του στον κεντρικό δρόμο των Πλακουρών αλλά και στα Χανιά υπάρχει οδός Γερασίμου Επισκόπου.
 Η λαική μούσα έλεγε για τον Στρατηγάκη
Ο ίδιος ο Γεράσιμος ήτονε καπετάνιος
Όπου εβρόντα κι άστραφτε εις τα άρματά του επάνω
Στον τάφο του στην Αγία τριάδα έχει χαραχθεί το εξής επίγραμμα
ΕΝΘΑΔΕ ΣΕΠΤΟΝ ΣΚΗΝΟΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ
ΑΡΧΙΕΡΕΩΣ
ΕΥΓΕΝΟΥΣ ΤΕΚΝΟΥ ΚΑΙ ΠΟΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ
ΤΗΣ ΕΥΑΝΔΡΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΥ
8-6-1886
                                                                                                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου