ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΛΗΣΠΕΡΙΔΕΣ ( ΓΡΑΜΠΟΥΣΙΑΝΟΙ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ)

1. Η προτομή του ΕΜΜ.ΔΕΙΚΤΑΚΗ στην ΚΑΛΥΒΙΑΝΗ .

Μετά την καταδίωξη υπο τον Μουσταφά πασσά των επαναστατών του νομού Χανίων πολλοί από αυτούς καθώς και Γραμπουσιανοί δεν υσήχαζαν για καιρό και με τα πλοιάρια της αυτόνομης Γραμπούσας αποβιβάζονταν στις ακτές των παραπλεύρων επαρχιών κατατρομάζοντας συνεχώς τους Τούρκους και ενισχύοντας συνεχώς τους χριστιανούς.
Επικεφαλής των ομάδων αυτών ηταν οι οπλαρχηγοί εκ Κισσάμου ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΑΚΩΝΙΑΝΟΣ,ΓΛΑΜΠΕΣ (ΑΝΩΣΚΕΛΗ),ΧΟΥΔΑΛΗΣ (ΧΟΥΔΑΛΙΑΝΑ),ΜΑΡΤΙΜΙΑΝΟΣ,ΜΙΧ.ΚΑΘΕΚΛΑΣ,Β.ΡΟΓΔΙΑΝΟΣ, ΙΩΑΝ. ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ 4 ΓΕΩΡΓΙΛΑΔΕΣ.
Κατατρόμαζαν συνεχώς τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΖΟΡΜΠΑΔΕΣ και τα αποσπάσματα του Μουσταφά Πασά.
ΟΙ Γραμπουσιανοί ειχαν διοργανωθεί στην Κίσσαμο σε ομάδες και κατόπιν συνενοήσεως μεταξύ τους μετέβεναν νύχτα στα σπίτια των αγρίων και αιμοδιψών Τούρκων.Κτυπούσαν την πόρτα τους έλεγαν καλησπέρα ( εξ ου και ΚΑΛΗΣΠΕΡΙΔΕΣ ΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΟΙ)και εφορμόντας τους εφόνευαν η τους κακοποιούσαν μόνο.
Οι ΚΑΛΗΣΠΕΡΙΔΕΣ ηταν ο πυρήνας των διαφόρων επαναστατικών ενεργειών και ηταν διασκορπισμένοι παντού.
Στην Κίσσαμο τέτοιες ομάδες ηταν πάνω από δέκα .Υπο τον ΡΟΓΔΙΑΝΟ και ΓΙΩΡΓΙΛΑΔΕΣ στα ΕΝΝΙΑ ΧΩΡΙΑ,ΔΕΙΚΤΑΚΗΔΕΣ στα ΜΕΣΟΓΕΙΑ και ΚΑΣΤΕΛΛΙ,
ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗ ,ΜΑΡΤΙΜΙΑΝΟ,ΠΕΡΡΑΚΗ στην κεντρική ΚΙΣΣΑΜΟ,
ΚΑΝΙΤΣΟ,ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ,ΚΟΤΣΥΦΑΚΗ
στην περιφέρεια ΓΩΝΙΑΣ,
ΚΥΡ.ΦΡΟΥΔΑΚΗ,Ι.ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗ,ΚΑΤΣΙΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗ
στην ΣΠΗΛΙΑ,ΠΟΛΕΜΑΡΧΙ,ΜΟΥΛΕΤΕ,
ΜΗΝΙΩΤΗ,ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ,ΚΑΡΤΣΩΝΗ στην ΠΑΝΕΘΥΜΟ και ΜΑΛΑΘΥΡΟ,
Ν.ΡΕΝΙΕΡΗ στα ΡΟΥΜΑΤΑ,ΒΟΥΚΟΛΙΕΣ,ΜΟΘΙΑΝΑ,ΑΝΩΣΚΕΛΗ,ΣΚΑΦΙΩΤΟ,
ΓΛΑΜΠΕ,ΚΟΚΟΛΟΜΑΝΩΛΗΚΑΙ ΜΑΛΙΚΟΥΤΣΗ
στα παράλια ως ναυτικοί κ.α.
Ολες αυτές οι ομάδες ΓΡΑΜΠΟΥΣΙΑΝΩΝ ΚΑΛΗΣΠΕΡΙΔΩΝ ενεργούσαν υπο τις διαταγές του Γεν.Αρχηγού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΡΑΚΩΝΙΑΝΟΥ και των πολιτικών Δ.ΧΡΥΣΑΦΟΠΟΥΛΟΥ ,ΕΜΜ.ΔΕΙΚΤΑΚΗ,ΚΟΥΒΑΡΙΤΗκαιΙ.ΜΙΧΑΗΛ .
Σημειωτέων ότι παρόμοια οργάνωση ΓΡΑΜΠΟΥΣΙΑΝΩΝ η αλλιώς ΚΑΛΗΣΠΕΡΙΔΩΝ υπήρχε και στην Επαρχία Σελίνου υπο τους Ι.ΚΟΥΜΗ,ΦΡΑΓΚΙΟ ΤΣΙΣΚΑΚΗ,ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ,ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ,στην Επαρχία Κυδωνίας υπο τους ΓΕΡΑΝΙΩΤΗ και ΧΑΛΗ καθως και στην Επαρχία ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ διάφοροι άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου