ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Ε.Κ.ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗΣ 1913


ΕΝ ΑΘΗΝΑΙ  ΤΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1913
Ε.Κ.ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ   ΕΚ ΔΡΑΠΑΝΙΑ ΚΙΣΣΑΜΟΥ  ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ..
ΙΔΙΟΧΕΙΡΗ  ΤΟΥ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ
 ΛΑΒΕ ΚΟΡΜΙ ΠΟΥ ΔΕ ΜΙΛΕΙ  
ΣΩΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΙΝΗΤΕ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΟΥ
ΕΜΕΝΑ ΝΑ ΕΝΘΥΜΗΣΘΕ

1942 ΚΟΛΠΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

1942  ΚΟΛΠΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ

 Μουσταλευριά – Σπεσιαλιτέ Κισάμου Χανίων Κρήτης
 • 5 ποτήρια του νερού μούστος
• 1 ποτήρι νερού αλεύρι
• 1 ποτήρι νερού αμύγδαλα χοντροκομμένα
• 1 ποτήρι νερού καρύδια μισοκομμένα
• 1 κουταλιά σούπας στάχτη
• 1 ποτήρι κρασιού σουσάμι
• λίγη κανέλα και γαρίφαλα κοπανισμένα ψιλά

 Βράζουμε το μούστο με τη στάχτη. Αφού κρυώσει, τον σουρώνουμε 3-4 φορές ώσπου να καθαρίσει, προσθέτουμε το αλεύρι και βράζουμε 1 ώρα περίπου ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αμύγδαλα, τα καρύδια την κανέλα, τα γαρίφαλα και τα ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε σε μπώλ, αφού πρώτα πασπαλίσουμε τον πάτο με σουσάμι και κατόπιν την επιφάνεια της μουσταλευριάς. Αλεξία Παπουτσάκη-Δελιανά Κισάμου Χανίων Κρήτης

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ (ΑΝΑΣΤΑΣΟΓΙΑΝΝΗΣ)




ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ (ΑΝΑΣΤΑΣΟΓΙΑΝΝΗ)
ΒΟΥΛΕΥΤΗ – ΔΗΜΑΡΧΟΥ – ΣΩΜΑΤΑΡΧΗ - ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ
(1848-1924)
Την 10-8-2014 έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μαλανδράκη Ιωάννη του Αναστασίου (Αναστασογιάννη), Βουλευτή, Δημάρχου, Σωματάρχη, Αγωνιστή των Κρητικών Επαναστάσεων στο χωριό της γενέτειρας του Επισκοπής Κισάμου Χανίων. Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιος ενώ παρευρέθηκαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του Νομού και πλήθος κόσμου.
Ο Μαλανδράκης Ιωάννης του Αναστασίου γεννήθηκε το 1848 στην Επισκοπή Κισάμου. Αγνός πατριώτης, τίμιος και μειλίχιος στο χαρακτήρα. Τελείωσε το σχολαρχείο και για κάποιο διάστημα ασχολήθηκε με τη γεωργία. Έλαβε μέρος στην επανάσταση του 1866 οπότε και αιχμαλωτίσθηκε από το τουρκικό στρατό στη θέση «Άγιος Αντώνιος» του χωριού Ζυμβραγού. Φυλακίστηκε στο Καστέλι Κισάμου και μετά στα Χανιά.
Στην επανάσταση του 1878 έλαβε μέρος ως πεντακοσίαρχος και σωματάρχης. Βουλευτής Κισάμου κατά το 1889, ήταν από τους πέντε που με επικεφαλής τον Κριάρη συνέταξαν και ανέγνωσαν μπροστά στη συνέλευση των Κρητών και τον Πασά το «ψήφισμα της Ένωσης» με το οποίο διεκήρυτταν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ο Σουλτάνος του ζήτησε να ανακαλέσει αλλά εκείνος αρνήθηκε. Η περήφανη αυτή στάση του, του στοίχισε φυλακίσεις, βασανιστήρια, δίκη, καταδίκη και πολύμηνη εξορία στη Μοσούλη της Μεσοποταμίας (κοντά στο Ιράκ) καθώς και στην Κωνσταντινούπολη. Όταν πια είχε φτάσει στα έσχατα όρια της αντοχής του κατάφερε να δραπετεύσει και μετά από πολύμηνη περιπλάνηση και ταλαιπωρία επέστρεψε μέσω Αλεξανδρέττας και Πειραιά στα Χανιά. Δήμαρχος Σπηλιάς το 1885 και Κολυμβαρίου το 1900-1902.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ.

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

ΦΑΝΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ - ΦΑΝΤΗΣ

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΜΗΤΑΔΕΣ ΤΩΝ ΣΦΑΚΙΩΝ.
Ο ΠΡΟΠΑΠΟΥΣ ΕΙΧΕ ΣΑΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΤΟΝ ΚΟΝΤΟΧΩΡΙΑΝΟ ΤΟΥΜΑΡΙΑΝΑΝΔΡΕΑ.ΠΑΝΤΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟΝΤΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΑ ΣΑΛΟΥΒΑΡΙΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΔΕ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΒΙΟΛΙ.Η ΦΗΜΗ ΤΟΥ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΩΝΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ EINAI O ΣΥΝΘΕΤΗΣ 4 ΣΥΡΤΩΝ .
1. .Κοτσιανός συρτός το 1912 στα Κοτσιανά Κισσάμου
2. Ακολουθία Κοτσιανού το 1918 στα Κοτσιανά Κισσάμου
3. Τοπολιανός συρτός το 1922 στα Τοπόλια Κισσάμου
4. Αρμενοχωριανός συρτός του Φαντή το 1926 στο Άρμενο Χωριό Κισσάμου
 Η ΔΕ Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΗΤΑΝ Η ΕΞΗΣ.
ΦΥΣΑ ΒΟΡΙΑΣ ΔΕΝ ΕΡΧΕΣΑΙ ΜΑΙΣΤΡΟ ΔΕ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙΣ
ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΧΑ ΗΝΤΑ ΚΑΙΡΟ ΑΝΗΜΕΝΕΙΣ

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014