ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΚΙΣΣΑΜΟΣ 1942

ΑΜΥΓΔΑΛΟΚΕΦΑΛΙ  ΙΝΝΑΧΩΡΙΟΥ

ΚΕΡΑΜΩΤΗ    -    ΚΑΜΠΟΣ 


ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ ΙΝΝΑΧΩΡΙΟΥ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
1810.—(κατ’ άλλους 18 του μήνα) Μεγάλος σεισμός πλήττει την νήσο Κρήτη. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες και περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους. Ο John Calt αναφέρει πως ½ της πόλης του Ηρακλείου κατεστράφη και χιλιάδες είναι τα θύματα.
1912.—Με αφορμή τον φόνο τριών οθωμανών, δημιουργούνται εντονότατα προβλήματα στην νήσο Κρήτη και ακολουθεί νότα των Μεγάλων Δυνάμεων.
1930.—16 τραυματίες και σοβαρές ζημιές είναι ο απολογισμός των σεισμών, που πλήττουν το Ηράκλειο Κρήτης.
1941.—Αί ελληνικαί δυνάμεις, τα 43ο και 44ο Συντάγματα της V Μεραρχίας Κρητών, έπειτα από σφοδράς επιθέσεις, καταλαμβάνουν τήν βορείαν κορυφήν τού όρους Σεντέλι στην περιοχή Πέστανη-Γκόλικο (αλβανικόν μέτωπον).

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1913.—Στην Κρήτη, αφαιρέθηκαν από το φρούριο της Σούδας οι σημαίες των Μ. Δυνάμεων και αυτή της Τουρκίας. Όλα τα σύμβολα της τουρκικής επικυριαρχίας στο νησί, αλλά και της κηδεμονίας των υπολοίπων ξένων, έχουν πλέον εξαφανισθεί από την Κρήτη.

1930.—Ο σεισµός μεγέθους 6,7 βαθμών στην Αϊτάνια Ηρακλείου προκάλεσε µεγάλες καταστροφές στη βόρεια και κεντρική Κρήτη και πολλούς τραυµατισµούς. Τα Αϊτάνια και Βάθεια καταστράφηκαν ολοσχερώς, η Επισκοπή και οι Γούβες καταστράφηκαν στο µεγαλύτερο µέρος τους ενώ στην Τυλισσό, το Ηράκλειο, το Ρέθυµνο, τα Ανώγεια και τα Χανιά παρατηρήθηκαν ρωγµές στα κτίρια και πτώση καµινάδων. Ο σεισµός έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη και τις Κυκλάδες και λιγότερο στην Πελοπόννησο, την Ήπειρο, την Λευκάδα, την Κέρκυρα και την Αθήνα. Έγινε επίσης ελαφρά αισθητός και στην Αίγυπτο.

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1878.—Εθελοντικά σώματα Μανιατών υπό τούς Π. Καλκανήν καί Θ. Γρηγοράκην, Κρητών υπό τόν Ν. Τριτάκην καί Ηπειρωτών υπό τόν Μ. Λάππαν, μεθ’ ών συνέπραττον καί τινες Ιταλοί εκ Χειμάρρας, ορμηθέντα έκ Κερκύρας, αποβιβάζονται είς τάς δυτικάς ακτάς τής Ηπείρου και καταλαμβάνουν τας μονάς Αγίου Γεωργίου και Αγίων Τεσσαράκοντα, καθώς καί τό χωρίον Γκιόστα. Κυριεύουν επίσης κατόπιν πολιορκίας τό φρούριον Καραλίμπεη.

.—Δύναμη 2.000 Κρητών επαναστατών επιτίθεται εναντίον του τουρκικού φρουρίου Ιτζεδίν στα Χανιά. Το γεγονός αυτό αποτελεί την αρχή της γενικής εξεγέρσεως στη Δυτική Κρήτη.

.—Από την Βόρειο Ήπειρο έως την Κρήτη! Επαναστατικός αναβρασμός απ' άκρου εις άκρον της Ελληνικής γης!

1979.—Γίνεται κλοπή όπλων από το στρατόπεδο Ρεθύμνου.

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


1899.— Η προελθούσα από τάς προκηρυχθείσας υπό του πρίγκιπος Γεωργίου εκλογάς Κρητική Βουλή αρχίζει τάς εργασίας της μέ ενθουσιώδεις εκδηλώσεις υπέρ τής ενώσεως μέ τήν Ελλάδα.

1980 πεθαίνει ο λυράρης και τραγουδιστής Νίκος Ξυλούρης.

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ



1897.—Μετά την απελευθέρωση του φρουρίου Βουκολίων Χανίων από τον Σχη Τιμολέοντα Βάσσο, τμήμα υπό τον Οπλαρχηγό Χατζημιχάλη Γιάνναρη απελευθερώνει την Αγιά και τους οχυρούς τουρκικούς στρατώνες Λειβαδίων.


1900.—Κατόπιν υποδείξεως και παρακίνησης των Αυστριακών, οι Αλβανοί ζητούν από την διεθνή κοινότητα αυτονομία. Οι ανθέλληνες ένθεν και ένθεν, επικαλέστηκαν το παράδειγμα της Κρήτης.


1964.—Πεθαίνει ο Σοφοκλής Βενιζέλος, Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο Σοφοκλής Ε. Βενιζέλος γεννήθηκε στα Χανιά, 3 Νοεμβρίου 1894 και απέθανε από καρδιακή προσβολή στο επιβατηγό πλοίο «Ελλάς» εν πλω από τα Χανιά προς Πειραιά. Ήταν δευτερότοκος γιος του Ελευθερίου Βενιζέλου και μητέρα του ήταν η Μαρία Βενιζέλου, το γένος Σοφοκλή Κατελούζου ή Ελευθερίου. Είχε εκλεγεί τρεις φορές πρωθυπουργός για μικρά διαστήματα και το 1958 μαζί με τον Γεώργιο Παπανδρέου ίδρυσε την Ένωση Κέντρου. Κηδεύτηκε στο Ακρωτήρι Χανίων, ακριβώς δίπλα στον πατέρα του, ενώ ολόκληρη η Κρήτη είχε βυθιστεί στο πένθος.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ 1881 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΗ


Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΑΒΕΑ

ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΝΟΛΗ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ

ΣΤΡΟΒΛΕΣ 1942

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΤΑΛΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΕΣ ΧΩΡΙΚΩΝ ΑΝΑ ΕΠΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


1822.—Έξω του φρουρίου του Ρεθύμνου οι Έλληνες επαναστάτες επετέθησαν εναντίον των Τούρκων και τους έτρεψαν σε φυγή.
1823.—Οι Κρήτες επαναστάτες επιτίθενται εναντίον των Τούρκων είς τας επαρχίας Σελίνου και Κισσάμου και τους νικούν.
1909.—Οι Μεγάλες Δυνάμεις ανακοινώνουν στην χώρα μας ότι το Κρητικό Ζήτημα, θα το επιλύσουν σε συνεννόηση με την τουρκία. Οι Άγγλοι αυξάνουν την δύναμή τους στο νησί