ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


1822.—Οι Έλληνες υπό τους Μελιδόνη, Δεληγιαννάκη, Μανουσέλη, Τσουδερό κατόπιν σφοδρής μάχης εναντίον των Τούρκων στην θέσιν Ακόναι Ρεθύμνου, νικούν αυτούς.

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΥ

Απόδειξη από αλευρόμυλο που λειτούργησε στο Κολυμπάρι μεχρι και μετά τον πόλεμο.

Όμορφες οι δυο   παρακάτω  επισημάνσεις.

α)Τα κόντυλα και οι αγγελάμοι δεν γίνονται αλεύρι β)Οποιος δεν είναι ευχαριστημένος από τη δουλειά μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ (Δηλαδή να μην έρχεται)[sic]
ΑΡΧΕΙΟ MΑΝΟΛΗ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


1.Βασιβουζούκοι.
1822.—Δύναμις τουρκικών στρατευμάτων ανερχόμενη σε 2.000 άνδρας επιτίθεται στην Κρήτηνεναντίον των Κρητών οπλαρχηγών Μανουσέλη, Δεληγιάννη, Τσουδερού, Μεληδόνη. Κατά την σφοδρήν μάχη είς περιοχήν Ρεθύμνου φονεύεται από τον Μανουσέλη ο αρχηγός των Τούρκων και ακολούθως τρέπεται σε φυγήν το τουρκικό στράτευμα.
1897.—Τούρκοι άτακτοι, οι επονομαζόμενοι Βασιβουζούκοι, εξακολουθούν να πυρπολούν χωριά της περιοχής των Χανίων και προβαίνουν σε βιαιοπραγίες εναντίον των κατοίκων

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

1.ΡΩΣΣΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

1897.—Οι Τούρκοι παραδίδουν είς τάς φλόγας τάς χριστιανικάς συνοικίας τών Χανίων, διά νά καταπνίξουν τόν αγώνα τού Κρητικού λαού υπέρ τής ενώσεως μέ τήν Ελλάδα.


1909.—Τηλεγράφημα από τα Χανιά αναφέρει ότι, 60 Ρώσοι στρατιώτες αναχώρησαν από το νησί και ότι, το στρατώνα τους στο Ρέθυμνο κατέλαβαν 180 χωροφύλακες, οι οποίοι ύψωσαν την ελληνική σημαία.

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

ΕΓΙΝΙΚΕ Η ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ ..ΚΡΑΣΙ ΜΑΡΟΥΒΙΣΜΕΝΟ..ΚΙ ΑΚΟΜΑ Τ ΑΧΕΙΛΑΚΙ ΣΟΥ ΔΕΝ ΤΟΧΩ ΦΙΛΗΜΕΝΟ......(!!! ΤΣΙ ΒΙΟΛΑΣ ΜΟΥ)