ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΙΕΡΗ ΜΟΝΗ ΓΩΝΙΑΣ

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ,ΕΚΔΟΣΗ ΦΟΡΤΣΑΚΗ (ΧΑΝΙΑ)ΤΟ 1910 ΠΕΡΙΠΟΥ
Ευχαριστώ για την παραχώρηση τον εκλεκτό φίλο Αντρέα Χατζηπολάκη (ΑΝΩΠΟΛΙΣ)

Αφιέρωμα για την μάχη της κρήτης στην εκπομπή Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η εκπομπή για την μάχη της Κρητης θα μεταδοθεί στην ΝΕΤ την Κυριακή 3 Ιουνίου στις 5 το απόγευμα, το πρωτο μερος που αναφέρετε στις εκτελεσεις στο Κοντομαρί και στις 10 Ιουνίου το δεύτερο μέρος που αναφέρετε στην Κάνδανο και στον Κακόπετρο Κισσάμου!!

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

χανιωτικη μυζηθρα( Π.Ο.Π.)

1.ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΟΥ.ΤΗΝ ΠΛΑΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΤΡΑΓΓΙΓΜΑ ΤΗΣ

Τον δρόμο του, στην αγορά προσπαθεί να βρει το «Πηχτόγαλο Χανίων», έχοντας όμως χάσει περίπου μια 15ετία από την περίοδο που χαρακτηρίστηκε προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Το Πηχτόγαλο Χανίων είναι ένα μαλακό λευκό τυρί με κρεμώδη υφή, που θυμίζει γιαούρτι, και αρκετά συνεκτική μάζα. . Πολύ γευστικό τυρί το οποίο τρώγετε ως επιτραπέζιο συνοδευτικό ή ορεκτικό, σε σαλάτες και στον πασίγνωστο ντάκο. Επίσης χρησιμοποιείται στην γέμιση για τα χωριάτικα καλιτσούνια, τις Σφακιανές πίτες, το Χανιώτικο μπουρέκι, και βεβαίως την Χανιώτικη Κρεατότουρτα αλλά και την Χανιώτικη μπουγάτσα.
(Π.Ο.Π. προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης
Παράγεται σε μικρές ποσότητες στον Νομό Χανίων από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα.: «Το Πηχτόγαλο Χανίων παράγεται μόνο στα Χανιά. Το τυρί χαρακτηρίστηκε ΠΟΠ από το 1994 αλλά η τυποποίησή του ξεκίνησε ουσιαστικά πριν από δύο χρόνια»

Υ.Α. (Γεωργίας) 313062 της 17-1-1994 "Αναγνώριση προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.) του τυριού "ΠΗΧΤΟΓΑΛΟ ΧΑΝΙΩΝ" (PICHTOGALO CHANION)" (Β΄ 24).
Ορισμός: Η ονομασία "ΠΗΧΤΟΓΑΛΟ ΧΑΝΙΩΝ" (PICHTOGALO CHANION)" αναγνωρίζεται ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) για το τυρί που παράγεται παραδοσιακά στο Νομό Χανίων της νήσου Κρήτης από γάλα γίδινο ή πρόβειο ή μίγμα αυτών. Το γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τυριού "ΠΗΧΤΟΓΑΛΟ ΧΑΝΙΩΝ" (PICHTOGALO CHANION)" πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από την ανωτέρω περιοχή.
Προϋποθέσεις του προς τυροκόμηση γάλακτος
Το γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για παρασκευή τυριού "ΠΗΧΤΟΓΑΛΟ ΧΑΝΙΩΝ" (PICHTOGALO CHANION)", πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:
α) Να προέρχεται από φυλές αιγών και προβάτων παραδοσιακά εκτρεφομένων και προσαρμοσμένων στην περιοχή παρασκευής του τυριού αυτού και η διατροφή τους πρέπει να βασίζεται στη χλωρίδα της ίδιας περιοχής.
β. Να προέρχεται από αμέλξεις, που γίνονται 10 ημέρες τουλάχιστον μετά τον τοκετό.
γ. Η πήξη του γάλακτος να γίνεται εντός 48 ωρών από την άλμεξη και μέχρι την πήξη να διατηρείται σε ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
δ. Να είναι καλής ποιότητας, νωπό ή παστεριωμένο.
Απαγορεύεται η συμπύκνωση, η προσθήκη σκόνης ή συμπυκνώματος γάλακτος, πρωτεϊνών γάλακτος, καζεϊνικών αλάτων, χρωστικών, συντηρητικών και αντιβιωτικών ουσιών. Επιτρέπεται η προσθήκη παραδοσιακής πυτιάς ή άλλων ενζύμων με ανάλογη δράση. Σε περίπτωση παστερίωσης του γάλακτος επιτρέπεται η προσθήκη χλωριούχου ασβεστίου μέχρι 20gr/100gr γάλακτος και καλλιέργειας αβλαβών οξυγαλακτικών βακτηρίων.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΣΤΑ ΑΡΜΑΤΑ

ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ(ΚΑΛΛΕΡΓΙΑΝΑ)
ΦΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ (ΧΑΡΧΑΛΙΑΝΑ (ΠΡΩΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΑΣ)
ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΝΗΣΟΣ ΓΡΑΜΠΟΥΣΑ 1829

Frederick Williams (English 19th Century) Garabusa Crete signed lower right “F Williams March 1829
ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΠΤΗ ΜΑΡΤΥΡΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΟΙ ΓΡΑΜΠΟΥΣΙΑΝΟΙ. ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΧΤΙΣΤΗΚΑΝ ,ΟΙ ΠΗΓΑΔΕΣ ΓΙΑ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ .ΟΙ ΒΡΑΚΟΦΟΡΟΙ ,ΤΑ ΚΑΡΑΒΙ,ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ,ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ. ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΩΝ ΓΡΑΜΠΟΥΣΙΑΝΩΝ 1825-1829 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΜΠΑΔΑΚΗΣ.ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΤΙΟ ΧΩΡΙΑΝΑΚΙ

ΜΕ ΤΑ ΧΩΡΙΑΝΑΚΙΑ ΜΑΣ ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗΔΕΣ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΗ
ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ
ΜΕ ΤΤΟΥΣ ΣΥΧΩΡΕΜΕΝΟΥΣ ΒΕΝΙΑΝΟ ΚΑΙ ΚΑΤΣΑΜΑ Β.
ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΛΑΣΣΑΝΑΚΗ
Με τον πατέρα μου στην Αθήνα σε ηλικία 16 ετων.
ΕΛΑΦΡΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΣΕ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΣΥΜΠΕΘΕΡΑΚΙ.
Για βιογραφικό του πατήστε ΕΔΩ