ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ.Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ


Ο προϊστάμενος του τμήματος Διώξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλης Σφακιανάκης δίνει σπάνια συνεντεύξεις αλλά πάντα ότι λέει σε αυτές έχει τεράστιο ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, 750.000 χρήστες του διαδικτύου αναζητούν κάθε στιγμή υλικό παιδικής πορνογραφίας. Ποια η έκταση του προβλήματος συγκεκριμένα στην Ελλάδα;

Από 2004 έχουν συλληφθεί 250 άτομα για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποια τα επόμενα βήματα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την καταπολέμηση του φαινομένου;

Μέσα στο επόμενο τετράμηνο οι Ελληνικές αρχές και το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα μπορούν να πραγματοποιούν διεθνείς επιχειρήσεις διώκοντας και παραδίδοντας στις αστυνομικές αρχές των άλλων χωρών παιδόφιλους που βρίσκονται εκτός των Ελληνικών συνόρων.

Πόσο εκτιμάται ο ετήσιος τζίρος της βιομηχανίας της παιδικής πορνογραφίας;

Σύμφωνα με στοιχεία της Ε. Ε. ανέρχεται σε 250 δις ευρώ.

Τι δυνατότητες παρέμβασης έχετε σε περιπτώσεις που η πρόσβαση σε ιστοσελίδες με παιδοφιλικό περιεχόμενο γίνεται από συνδέσεις που αντιστοιχούν σε χώρους εργασίας και όχι «οικιακούς» υπολογιστές;

Οι εταιρείες που απασχολούν υπαλλήλους και τους εξασφαλίζουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο θα πρέπει να θωρακιστούν με ειδικά προγράμματα λογισμικού ώστε να μην μπορεί ο υπάλληλος να εισέρχεται σε site και να κατεβάζει υλικό παιδικής πορνογραφίας. Σε περίπτωση που εντοπίσουμε παράνομο υλικό στα ηλεκτρονικά αρχεία εταιρείας και δεν μας υποδείξουν τον δράστη, τότε, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει ήδη από το 2008, την ευθύνη έχουν οι ιδιοκτήτες – υπεύθυνοι κατά νόμο της εταιρείας.

Η Γαλλική κυβέρνηση προωθεί μέτρα για την ποινική δίωξη όσων «κατεβάζουν» από το διαδίκτυο μουσική και ταινίες δίχως να πληρώνουν. Ποιο το καθεστώς που ισχύει στη χώρα;

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται να “κατεβάζεις” ταινίες ή τραγούδια. Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων δεν δικαιολογούν άρση απορρήτου. παρανομούν, δίχως όμως να έχουμε δικαίωμα να προχωρήσουμε σε άρση απορρήτου για την αποκάλυψη της ταυτότητάς και την ποινική τους δίωξη. Υπάρχει βέβαια μια γνωμοδότηση από τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Γιώργο Σανιδά πλην όμως η γνωμοδότηση είναι γνωμοδότηση.

Δεν υπάρχει πίεση από τις εταιρίες προς αυτή την κατεύθυνση;

Από τη στιγμή που η Γαλλία έθιξε το ζήτημα, θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Τα εκατομμύρια που χάνονται, είναι πολλά και οι πιέσεις από τις εταιρείες τεράστιες.

Έχετε κατηγορηθεί ότι ασκείτε έλεγχο σε Blogs πλήττωντας την ελευθερία του μέσου. Τι απαντάτε;

Οι μόνοι που δεν κυνηγάμε τα blogs είμαστε εμείς. Κάθε χρήστης είναι εν δυνάμει blogger. Είναι ότι καλύτερο έχουμε για την ελευθερία της έκφρασης. Πλην όμως σε περιπτώσεις που οι διαχειριστές υποπέφτουν σε κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις τότε η νομοθεσία δικαιολογεί άρση απορρήτου.

Πρόσφατα εκλάπησαν αρχεία από ιδιωτικές εταιρείες και κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο. Είναι οι Ελληνικές εταιρείες εκτεθειμένες σε τέτοιου είδους απειλή;

Οι μεγάλες εταιρείες κάνουν σοβαρές επενδύσεις, δαπανούν ωστόσο τα λιγότερα χρήματα στην ασφάλεια των πληροφοριακών τους συστημάτων. Ας μην προκαλεί εντύπωση λοιπόν ότι με αυτή την νοοτροπία είναι εντελώς ξεκρέμαστες απέναντι και σε ένα μαθητευόμενο χάκερ.

Δεν είναι συνάντηση του κινδύνου που διατρέχουν τα χρήματα που θα επενδύσουν στην ασφάλεια;

Στη χώρα μας καταγράφονται αρκετές επιθέσεις από, ξένους κατά κύριο λόγο χάκερς. Έχουμε καθημερινά καταγγελίες για deface σε εταιρείες. Έχουμε φτάσει σε σημείο να δέχεται τράπεζα επίθεση και ο υπεύθυνος ασφαλείας να μην γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και να απευθύνεται για βοήθεια σε εμάς. Τότε όμως είναι πλέον αργά γιατί δεν έχει μηχανισμούς να εγκλωβίσει ίχνη που θέλουμε. Δεν είμαστε μάγοι. Βάσει στοιχείων που βρίσκουμε μετά από επίθεση οδηγούμαστε στους δράστες.

Με τις προαναγγελίες αυτοκτονιών στο διαδίκτυο τι συμβαίνει;

Πλησιάζουμε τα 75 κρούσματα. Κάθε υπόθεση προκαλεί συναγερμό στην υπηρεσία. Ενημερώνουμε εισαγγελέα, συντάσσουμε δικογραφία, κινητοποιούνται ψυχολόγοι Η υπηρεσία έχει σώσει αρκετά παιδιά από τα οποία έχουμε εισπράξει τις καλύτερες ευχές.

Τελικά ελευθερία και ασφάλεια συνυπάρχουν στην περίπτωση του διαδικτύου;

Το διαδίκτυο είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα. Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να έχουν ασφαλή πλοήγηση, να προστατέψουμε πολίτη από τους κινδύνους που πιθανόν διατρέχει..

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ 1670.

ΠΗΓΗ. Απο ανάρτηση του κυριου Παπαδημητράκη

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΕΙΜΗΛΙΟ ΠΡΟ-ΠΡΟΓΟΝΟΥ ΜΟΥ ΙΕΡΕΑ, ΤΥΠΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ ΤΟ 1770 .

ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ 1670.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ!

Αξιότιμε κε Παπαδημητράκη.
Με βάση το ανέκδοτο οθωμανικό φορολογικό κτηματολόγιο του έτους 1670 το οποίο μελετώ, στο χωριό Βλάτους Κισσάμου, δεν υπάρχει κανείς ιδιοκτήτης γης, αμπελιών ή δέντρων με τα στοιχεία που μου αναφέρατε. Μεταξύ των ιδιοκτητών στο χωριό αναφέρονται τα ανδρικά επώνυμα Κοτζανός;, Κλανάς;, Κουβαράκης, Μαυρογιάννης, Μακράκης, Πατσουδάκης, Σκλάβης; και τα γυναικεία Αλεξοπούλα, Θοδωροπούλα, Κατσουροπούλα, Καλοκαιρινή, Κιρσιποπούλα;, Λαδοπούλα, Μαστρομαρκοπούλα, Μαλανοπούλα, Μαυρογιάννου, Μιχαλοπούλα, Σηφοπούλα. Στο χωριό είχαν επίσης ιδιοκτησίες και ορισμένοι μουσουλμάνοι, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν μεταστραφεί στο ισλάμ από το χριστιανισμό.
Ελπίζω ότι τα παραπάνω είναι χρήσιμα, αν και φαντάζομαι ότι δεν σας προσφέρουν στοιχεία για την οικογένειά σας. Προφανώς το επώνυμο σχηματίστηκε μεταγενέστερα του 1670 στο χωριό ή ήλθε σε αυτό από αλλού.

Με εκτίμηση,
__________________________

Ηλίας Κολοβός
Λέκτορας Οθωμανικής Ιστορίας
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Φιλοσοφική Σχολή
Πανεπιστήμιο Κρήτης


Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΤΥΧΗ ΤΗΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΤΟΥ 1866.


ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΤΥΧΗ ΤΗΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΤΟΥ 1866.
ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ-ΠΕΡΙΗΓΗΤΗ PASCULI .


Βλάτος, 13 Δεκεμβρίου 1866.

Το χωριό Βλάτος είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένο από ομοιόμορφα κομμένη πέτρα. Έχει 1700 κατοίκους και βρίσκεται σε ευνοϊκή τοποθεσία. Έχει ακόμη μια μικρή και όμορφη εκκλησία. Εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει το Ιερό που είναι φτιαγμένο από εξαιρετικά λεπτοδουλεμένη πέτρα.

Οι κάτοικοι εμπορεύονται κυρίως το λάδι, αλλά και τα αμύγδαλα. Η μεταφορά των προϊόντων γίνεται με μουλάρια και γαϊδούρια, που σχηματίζουν ολόκληρο καραβάνι. Σήμερα το πρωί, πριν φύγομε, παρακολούθησα την αναχώρηση μιας τέτοιας εμπορικής αποστολής για τα Χανιά. Ήταν 150 άτομα, καλά οπλισμένα, με τον αγοραστή και τους βοηθούς.


Μετά απ’ αυτή την παρένθεση, ας επανέλθομε στο θέμα μας. Καθώς φτάναμε στον Βλάτο, εμείς οι Γαριβαλδινοί αξιωματικοί βρήκαμε ένα εκπληκτικό κατάλυμα που διέθετε δυο κρεβάτια και όλα τα απαραίτητα. Ο συνταγματάρχης μάς έστειλε τον λοχαγό Τριτάκη (που τώρα είχε γίνει ταγματάρχης) για να μας καλέσει σε γεύμα, στο σπίτι ενός εύπορου κατοίκου του χωριού. Εγώ όμως ζήτησα συγγνώμη, προφασιζόμενος αδιαθεσία. Έμεινα μόνος μου με τον [διερμηνέα] Καραβασίλη και με την ορντίναντσα μου τον Γκαλιάνι. Αφού φάγαμε ήσυχα, επήγαμε για ύπνο.

Ο ήχος των τυμπάνων και της σάλπιγγας μας ξύπνησε. Όλοι ντυθήκαμε με μεγάλη βιασύνη και πήραμε τα όπλα μας.

Αρνητική εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι όλα τα άτομα που πλησίασα, τόσο εδώ όσο και στο Κούνενι, χρησιμοποιούσαν πολύ άσχημα τη γλώσσα. Τις ιδέες τους όμως τις βρήκα πολύ σωστές και πρακτικές. Εμείς, μου έλεγαν αυτοί οι άτυχοι νησιώτες, δεν ξεγελιόμαστε από σχέδια και άλλα τέτοια. Αυτά όλα το μόνο που θα φέρουν θα είναι περισσότερη καταπίεση. Αυτή η επανάσταση δεν θα έχει, τελικά, κανένα θετικό αποτέλεσμα, γιατί δεν ήμασταν ακόμα έτοιμοι. Στο τέλος, μόνο τη φτώχεια μας θα αυξήσει, τη θλίψη, την αιματοχυσία και την κοινωνική ανισότητα. Εσείς οι απέξω – προσέθεταν – δεν θα βρείτε τίποτα που να μπορεί να σας προσελκύσει σε μια τέτοια επιχείρηση. Όλοι οι νησιώτες θα αρνηθούν να συμπράξουν και όλοι θα σας αποφεύγουν. Εδώ, σ’ αυτή την Επαρχία, βρίσκετε, τουλάχιστον προς το παρόν, λίγη φιλοξενία. Και ξέρετε γιατί; Διότι έχετε ακόμα δικά σας αποθέματα. Όταν όμως θα τα έχετε εξαντλήσει, μην τους είδατε … Αυτό δεν θα συμβεί επειδή είμαστε κακοί άνθρωποι. Απλώς φροντίζομε για το αύριο. Διότι, αν σας δώσομε το φαί μας, εμείς θα μείνομε νηστικοί.

Αλίμονό μας! Ελπίζω ότι αυτές οι θλιβερές προβλέψεις δεν θα επαληθευτούν.
Στις 8 ½ ξεκινήσαμε την πορεία αφού πρώτα το τάγμα εκτέλεσε κάποιες ασκήσεις πυκνής τάξεως [βλ. εικόνα]. Οι ομορφιές της φύσης μπόρεσαν κάπως να ξαλαφρώσουν τη λυπημένη ψυχή μου.

Γύρω στις 1 διασχίσαμε ένα δάσος με κουμαριές, γεμάτες καρπούς. Όλοι οι στρατιώτες έφαγαν αρκετά κούμαρα. Δοκίμασα κι εγώ και βρήκα τον καρπό πολύ νόστιμο. Ύστερα από 2 περίπου ώρες πορείας, βρεθήκαμε απρόσμενα σε μια μεγάλη πεδιάδα που φαινόταν σα να ήταν σκεπασμένη με ένα μαύρο κάλυμμα. Έκπληκτος, ρώτησα τον λόγο αυτής της πένθιμης μαυρίλας. Επρόκειτο για το καταστροφικό αποτέλεσμα του θρησκευτικού φανατισμού σ’ ένα εμφύλιο πόλεμο. Σ’ αυτό το νησί, κάποια μέρη κατοικούνται από μουσουλμάνους και άλλα από χριστιανούς που αλληλοεξοντώνονται καταστρέφοντας δια πυρός και σιδήρου χωριά, νεκροταφεία και καλλιέργειες. Ακόμα και τα κόκαλα των νεκροταφείων ξεθάβονται και σκορπίζονται στο έδαφος.

Αυτή η βιβλική καταστροφή γέμισε φόβο την καρδιά μου. Περπατήσαμε για το υπόλοιπο της ημέρας στο σκηνικό αυτής της τραγωδίας. Δυο χωριά από τα οποία έπρεπε να περάσομε ήταν τελείως κατεστραμμένα. Οι στρατιώτες πεινούσα. Δεν είχαν φάει τίποτα πριν αναχωρήσουν, εκτός από κείνα τα κούμαρα που βρήκαμε στο δρόμο μας. Επιπλέον, άρχισε να βρέχει. Με τη βοήθεια του Θεού φθάσαμε στην Κάντανο που ήταν μισοκατεστραμμένη από τη φωτιά και τους βανδαλισμούς.

ΠΗΓΗ. ΑΠΟ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΦΕΙΣΜΠΟΥΚ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΗ ΓΙΑΝΝΗ

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΠΑΤΗΡ-ΥΙΟΣ


Γροικάτε ηντα παράγγελνε γ-είς φρόνιμος του γιού του:
- Γιέ μου κι' αν πας στο καπηλιό και βρεις τσι χαροκόπους
ντήρα, διαντήρα το σκαμνί, την τάβλα που καθίζεις
τον φρόνιμον ατίμαζε (τίμα) τον κουζουλό χαιρέτα
με τον καλιά σου κάθιζε και νηστικός σηκώνου
να σε τιμούν οι γι-άρχοντες, να σε τιμά κι' ο τόπος
.

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΛΑΓΟΚΥΝΗΓΙ



ΣΑ ΔΡΟΣΙΝΙΑΣΟΥΝ ΤΑ ΛΑΓΚΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΨΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ
ΒΟΣΚΕΣΤΕ ΑΓΡΙΜΙΑ ΒΟΣΚΕΣΤΕ ΛΑΓΟΙ ΔΡΟΣΟΛΟΓΑΤΕ
ΜΑ ΑΠΟΘΑΝΕΝ Ο ΚΥΝΗΓΟΣ ΑΠΟΥ ΣΑΣ ΕΚΥΝΗΓΑ
ΚΙ ΑΦΗΚΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΕΙΣ ΤΣΙ ΑΛΛΟΥΣ ΚΥΝΗΓΑΡΟΥΣ
- ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΑΝ ΠΑΤΕ ΣΕ ΛΑΓΟ Η ΣΕ ΑΓΡΙΜΙΟΥ ΚΥΝΗΓΙ
ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΑΠ΄ΤΟ ΜΝΗΜΑ ΜΟΥ ΔΙΠΛΟΣΦΥΡΙΞΕΤΕ ΜΟΥ
ΚΑΙ ΕΧΩ ΡΑΒΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΓΟ ΔΟΞΑΡΙ ΓΙΑ Τ΄ ΑΓΡΙΜΙ
ΚΙ ΕΧΩ ΚΑΙ ΣΚΥΛΕΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝΕ ΤΣΙ ΠΟΡΟΥΣ
Η ΓΑΛΑΝΗ ΤΟΝΕ ΠΕΤΑ ΚΙ Η ΜΑΥΡΗ ΤΟΝΕ ΠΙΑΝΕΙ
ΚΙ Η ΚΟΥΜΑΡΙΑ ΣΤΑ ΝΤΟΔΙΑ ΤΣΙ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΤΟΝΕ ΠΑΕΙ
.

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΠΑΖΑΡΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 1929


ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ 1929 ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΣΚΑΛΙΔΗ (την εποχή εκείνη απλά το μέρος το ονόμαζαν ΤΣΑΡΣΙ (ΑΓΟΡΑ)με την τούρκικη ονομασία του) και το ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΙΣΣΑΜΟΥ γραφόταν με δύο λ και δύο ς. Συνάμα με το εμπορικό μέρος του παζαριού γινόταν λίγο πιο έξω και ζωοπανήγυρη.
Η φωτό μάλλον είναι του μπαμπά Ανυφαντή.

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΑΡΠΑΓΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΕΠΙ ΣΤΡΑΤΩΝ ΚΑΤΟΧΗΣ


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

ΖΗΜΙΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΩΝ ΚΑΤΟΧΗΣ

Η εργασία προς αναγραφήν των ζημιών, καταστροφών, κλοπών, παρανόμων ανασκαφών και διαρπαγών αρχαιοτήτων ήρχισε καθ’ υπουργικήν απόφασιν και διαταγήν της 15 Φεβρουαρίου 1943. Το μέγιστον έργον εξετέλεσαν οι κ.κ Χ.Καρούζος και Μ. Καλλιγάς

Αθήναι τη 20 Ιουλίου 1946

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Α. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ

ΔΙΑΡΠΑΓΕΝΤΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΝ ΚΑΣΤΕΛΛΙΩ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

Κατά την διενέργειαν στρατιωτικών έργων πολλάκις ανευρίσκοντο αρχαιότητες αίτινες δεν παρεδίδοντο εις την ημετέραν υπηρεσίαν»

Οι Γερμανοί αφήρεσαν την 31 Ιουλίου και την 21 Νοεμβρίου 1943 εκ της εκεί αρχαιολογικής συλλογής τα κάτωθι :

· Γλυπτά : 2,9,33,34 ( το όλον 4 )

· Πήλινα : 1,4,5,6,8,9,10,16,23,26,34,35,37,39,48,50,51,52,54,55,57,63 (το όλον 22)

· Μετάλλινα : 5,7,13,15,16,17,25,30 ( το όλον 8)

· Υάλινα : 20 ( το όλον 1)

· Νομίσματα : 1-80

(περιγραφή τινών εκ των ως ανω ).

· Γλυπτά :

1) Κεφαλή γυναικός μετά μέρους του λαιμού 4ου-3ου π.Χ αιώνος

2) Τμήμα αναγλύφου αναθηματικού μετά παραστάσεως κορμού γυναικός . πιθανώς ανάγλυφον Αφροδίτης ελληνικών χρόνων .

· Πήλινα :

1) Ψευδόστομος μυκηναΪκός αμφορεύς .

2) Αμφικύπελλον δέπας μετά στρογγυλής βάσεως .

3) Αμφικύπελλον δέπας μετά στρογγυλής βάσεως .

4) Μακρόλαιμον άωτον σφαιρικόν αγγείον .

5) Μελαμβαφές ληκύθιον

6) Άωτον αγγείον άνευ διακοσμήσεως

7) Αγγείον μελαμβαφές με μικρόν λαιμόν

8) Μικρά πυξίς άνευ πώματος

9) Λύχνος μονόμυξος

10) Οινοχοή ολίγον αποκεκρουμένη

11) Οινοχόη έχουσα αποκεκρουμένον μέγα μέρος των χειλέων

12) Οινοχόη ακεραία

13) Αγγείον μελαμβαφές

14) Μόνωτον μελαμβαφές αγγείον

15) Πελίκη ακεραία ερυθρόμορφος

16) Μακρόλαιμον , αλλ’ άωτον σφαιρικόν αγγείον

17) Μελαμβαφές ληκύθιον ακέραιον

18) Όλπη μετά λαβής

19) Αμφορίσκος

· Μετάλλινα :

1) Αγαλμάτιον Δήμητρος κρατούσης σκήπτρον

2) Περόνη έχουσα στρογγυλήν κεφαλήν

3) Κοίλη ψήφος σφυρηλατημένου χαλκίνου ελάσματος

4) Κυκλική βάσις ποδός σκεύους

5) Οκτώ μικρά στρογγυλά εξ ελάσματος χαλκού αντικείμενα ποικίλης διαμέτρου.



Υ.Γ.1. ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΙ .ΚΑΤΕΓΡΑΨΑ ΟΤΙ ΕΙΔΑ.

2.ΕΠΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ ΧΑΘΗΚΑΝ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΠΑΛΙ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ (ΙΣΩΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ) ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ.

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΙΣΣΑΜΙΤΙΚΗΣ ΝΤΟΠΙΟΛΑΛΙΑΣ

ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ 2 ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΝΤΟΠΙΟΛΑΛΙΑ ΤΗΣ.
Α. ΣΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΙΩΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΑΛΦΑ Η ΤΟ ΟΜΙΚΡΟΝ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΓΙΩΤΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΕ ΣΕ ΓΑΜΑ.
Π.Χ ΒΟΡΙΑΣ - ΒΟΡΓΑΣ
ΘΕΡΙΟ - ΘΕΡΓΟ
ΧΩΡΙΟ - ΧΩΡΓΟ
ΚΥΡΙΑΚΗ-ΚΥΡΓΑΚΗ
ΠΑΝΩΜΕΡΙΑ-ΠΑΝΩΜΕΡΓΑ
ΡΥΑΚΙ-ΡΓΑΚΙ
ΚΟΠΕΛΟΥΡΙΑ- ΚΟΠΕΛΟΥΡΓΑ
ΚΛΑΡΙΑ- ΚΛΑΡΓΑ
Β. ΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΣΙΓΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΓΙΩΤΑ ΤΟΤΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΓΙΩΤΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΕ ΣΕ ΧΙ.
Π.Χ ΣΙΟΠΑΤΑ - ΣΧΟΠΑΤΑ
ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ - ΝΗΣΧΩΤΙΚΟ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΤΙΣ ΚΙΣΣΑΜΙΤΙΚΗΣ ΝΤΟΠΙΟΛΑΛΙΑΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ